Εκτός ελέγχου δείχνει να είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις με φόβο και το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την παγκόσμια κοινότητα είναι η εξάπλωση του κορονοϊού. Όσο αυξάνονται οι πιθανότητες πανδημίας τόσο τρέχουν να «κρυφτούν» στην ασφάλεια του χρυσού και των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Την ίδια ώρα η αδυναμία των χωρών του OPEC να συμφωνήσουν με τη Ρωσία στη μείωση της παραγωγής οδηγεί το πετρέλαιο σε μία ιστορική πτώση έως και άνω του 10%, σε χαμηλό 4 ετών, με το αργό τύπου WTI να υποχωρεί στα 41,45 δολάρια και το Brent στα 45,48 δολάρια.
Η μεταβλητότητα είναι στα ύψη. Η εβδομάδα 24-28/2 ήταν η χειρότερη για τις παγκόσμιες αγορές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η αμέσως επόμενη εβδομάδα βρήκε τη Wall να αντιδρά και πολλοί πίστεψαν ότι θα εξελισσόταν στην καλύτερη από το 2011. Όμως η αβεβαιότητα προκάλεσε νέα πτώση στα χρηματιστήρια και έδωσε ώθηση στον χρυσό.
Χθες, ο χρυσός έβαλε πλώρη για τα 1.700 δολάρια, πριν σημειωθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με το πολύτιμο μέταλλο να βιώνει την καλύτερη εβδομάδα από το 2009. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο χρυσός είναι το μόνο asset που δεν… φοβάται τον κορονοϊό. «Ενώ σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο κλίμα παραμένει αβέβαιο, ένα πράγμα δεν είναι αβέβαιο: ο χρυσός, ο οποίος σε αντίθεση με τους ανθρώπους και τις οικονομίες, έχει ανοσία στον ιό», ανέφερε σε ανάλυσή της.
Ο δείκτης που καταγράφει τη μεταβλητότητα κινείται πιο απότομα και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το 2008 ο «δείκτης φόβου» VIX χρειάστηκε πέντε μήνες για να εκτιναχθεί κατά 190% - από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο - και να φτάσει αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στο ιστορικό υψηλό των 59 μονάδων. Το 2020 ο ίδιος δείκτης χρειάστηκε μόλις δύο εβδομάδες για να ενισχυθεί κατά 210% και να πλησιάσει χθες στο επίπεδο των 50 μονάδων που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία.
Ο φόβος έχει επιστρέψει για τα καλά καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζεται και πλέον οι επενδυτές δεν δίνουν καμία σημασία στα οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο πλανήτης βιώνει μία νέα πραγματικότητα. Η δίψα των επενδυτών για ασφαλή καταφύγια αποδεικνύεται και από τα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων. Χθες, το αμερικανικό 10ετές έφτασε έως το 0,66% και το γερμανικό 10ετές έως το -0,75%.
Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 100.000 και η παγκόσμια οικονομία δέχεται διπλό χτύπημα. Αφενός σε επίπεδο προσφοράς αφού διαταράσσονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες και τα κινεζικά εργοστάσια παραμένουν κλειστά και αφετέρου σε επίπεδο ζήτησης όσο εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Αμερικανικά μέσα μεταδίδουν ότι στη Νέα Υόρκη χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε… οικειοθελή καραντίνα.
Σε αυτό το περιβάλλον οι αγορές μοιάζουν απόλυτα εξαρτημένες από τις ειδήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Θα περιοριστεί η επιδημία όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και πότε θα επιστρέψει η Κίνα σε φυσιολογικούς ρυθμούς παραγωγής; Κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία με ύφεση; Πάντως, οι προβλέψεις των αναλυτών υποβαθμίζονται συνεχώς. Χθες, η Oxford Economics υποβάθμισε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2% για το σύνολο του 2020 και εκτιμά πλέον ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Αυτή τη στιγμή, περίπου το 1/6 της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ήδη σε ύφεση καθώς σε αυτό το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ αντιστοιχεί η κινεζική βιομηχανία. Εδώ και περίπου δύο μήνες οι Κινέζοι αρνούνται να επιστρέψουν στα πόστα τους, υπό το φόβο του κορονοϊού, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο «γρανάζι» της παγκόσμιας οικονομίας να κινείται πλέον βασανιστικά αργά.