Οι επενδυτές είναι άνθρωποι και η προσοχή τους αποσπάται κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, γεγονός που σαφέστατα επηρεάζει και τις αγορές. Αυτό εκτιμά ο Μίχαελ Έρχμαν, επικεφαλής αναλυτής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της αυριανής έναρξης της μεγαλύτερης γιορτής του λαοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναλύσεις των ειδικών οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι χρηματαγορές λειτουργούν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ όπως και οι φίλαθλοι κατά τη διάρκεια των αγώνων: είναι ήσυχοι, γίνονται νευρικοί και δεν τους αρέσει να χάνουν.
Πάνω από τα δύο τρίτα των αγώνων (43 από τους 64) του φετινού Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στη Ρωσία, θα γίνουν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής και αυτές οι αγορές είναι πόυ αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, που διεξήχθη περίπου ίδιες ώρες με αυτό της Ρωσίας, οι όγκοι των συναλλαγών μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 55% στις αγορές που έπαιζε η εθνική ομάδα της χώρας.
Η... θερινή ραστώνη ήταν ακόμη πιο εμφανής και εντυπωσιακή στις χώρες που το ποδόσφαιρο είναι μέρος της ζωής τους, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Στη Βραζιλία η μείωση του όγκου των συναλλαγών έφτασε στο 75% και στην Αργεντινή το 80%. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη η μείωση άγγιξε το 38% και στις ΗΠΑ το 43%. Μάλιστα, στις φάσεις των γκολ, οι συναλλαγές μειώνονταν επιπλέον κατά 5%.
«Αποσπάται η προσοχή των ανθρώπων και συνεπώς θα συμβεί ξανά, αυτή είναι η ακτίμησή μου», σημειώνει ο Μίχαελ Έρχμαν, ο οποίος σκοπεύει να αναλύσει ακόμη περισσότερο τις τάσεις των αγορών φέτοςε, καθώς μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες του τουρνουά θα γίνουν 35 αγώνες σε ώρες συναλλαγών, που είναι ίσως οι περισσότεροι στην ιστορία.
Σημειώνεται ότι δεν επηρεάζονται μόνο τα χρηματιστήρια. Για παράδειγμα, οι συναλλαγές γερμανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν στο μισό κατά τη διάρκεια των αγώνων της Εθνικής Γερμανίας στα μουντιάλ του 2006 και του 2010.