Ξέφρενο ράλι 14,7% κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο του χτυπήματος στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας μεγάλο μέρος του παραγωγικού της δυναμικού.
Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή της παραγωγής, θέτοντας τελικά εκτός ημερήσιας παραγωγής 5,7 εκατ. βαρέλια αργού.
Μέρος της παραγωγής έχει ήδη αποκατασταθεί, ωστόσο η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, εκτιμούν αναλυτές.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού WTI παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε ράλι 14,7% με την τιμή του να κλείνει στα 62,9 δολάρια ανά βαρέλι, αυξημένη κατά 8,05 δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο άνοιγμα των συναλλαγών το αργό βρέθηκε να καταγράφει άνοδο έως και 20% και τελικά σημείωσε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη του από τον Δεκέμβριο του 2008.
Παρόμοιο άλμα κατέγραψε και το ευρωπαϊκό αργό, Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου να προσθέτει 14,6% στην αξία του και να κλείνει στα 69,02 δολάρια ανά βαρέλι, στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου, έχοντας κερδίσει 8,8 δολάρια. Μάλιστα για το Brent ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος της τιμής του από το 1988.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια διακοπή παραγωγής και αντίδραση της τιμής στην αγορά πετρελαίου», ανέφερε στο Bloomberg o Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στην Credit Suisse Group AG, προσθέτοντας ότι «το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην ατζέντα της πετρελαϊκής αγοράς».
Χαρακτηριστικό είναι ότι έκθεση της Goldman Sachs προβλέπει εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ακόμη και πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εφόσον υπάρξει διακοπή της παραγωγής σαουδαραβικού αργού 4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για πάνω από τρεις μήνες, στο ακραίο της σενάριο.
Ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η εκτίμηση της Capital Economics στο δικό της ακραίο σενάριο, από τα τρία που παρουσίασε, το οποίο αναφέρει ότι μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν ενδεχομένως θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι.
Τα βασικά σενάρια πάντως και των δύο εκθέσεων είναι καθησυχαστικά, εκτιμώντας ότι εφόσον η διακοπή παραγωγής στη Σαουδική Αραβία αποδειχθεί προσωρινή αναμένεται είτε μικρή αύξηση στα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου (Goldman Sachs), είτε και υποχώρηση προς την προηγούμενη εκτίμηση των αναλυτών, δηλαδή τα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020 (Capital Economics).
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί, «ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες».
Ακολούθως ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, εμφανίστηκε επίσης κατευναστικός, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα πετρελαίου διαθέσιμη στις αγορές. «Ναι, θα έχουμε αναταράξεις για κάποιο διάστημα. Ναι, θα υπάρξει εκτόξευση (της τιμής του πετρελαίου), όμως όχι στο καταστροφικό εύρος που θα είχαμε πριν από μια πενταετία», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «άφθονο πετρέλαιο».