Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες μετοχές έχουν σπάσει τα κοντέρ
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες μετοχές έχουν σπάσει τα κοντέρ

Τα ιστορικά υψηλά είναι η χαρά του επενδυτή. Μια μετοχή που κατορθώνει να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο τιμής από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο δεν έχει εγκλωβισμένα κεφάλαια και ενδεχομένως υποδηλώνει ότι βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της επιχειρηματικής ιστορίας της.

Το διάγραμμά της έχει ένα καθαρό «ουρανό» χωρίς άλλες κορυφές, ένα ανοδικό ξέφωτο που αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν η χρηματιστηριακή διαδρομή του παρελθόντος εκτείνεται σε βάθος δεκαετιών. Το ζητούμενο βεβαίως είναι οι λόγοι που ώθησαν τη μετοχή, τα χρηματιστηριακά καύσιμα που ενεργοποίησαν τα αγοραστικά αντανακλαστικά της αγοράς, να έχουν ποιότητα και διάρκεια.

Σε ένα χρηματιστηριακό ταμπλό που οι τράπεζες δεν θα δουν ποτέ νέα ιστορικά υψηλά, με μοναδική εξαίρεση ίσως την Τράπεζα της Ελλάδος (93,52 ευρώ), το ενδιαφέρον στρέφεται αναγκαστικά στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες. Εντοπίσαμε 20 εταιρείες από την Κύρια Αγορά οι οποίες απέχουν από… καθόλου έως 20% από τα ιστορικά υψηλά τους. Οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές έχουν μερικά κοινά γνωρίσματα: Καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, δίνουν ικανοποιητικά και τακτικά μερίσματα στους μετόχους τους και έχουν έντονο το διεθνές στοιχείο στο μετοχολόγιο.

Από το σχετικό πίνακα θα έπρεπε ίσως να εξαιρεθούν οι δύο εταιρείες Real Estate (Μπλε Κέδρος και Dimand) οι οποίες έχουν σχετικά μικρή ιστορία στο ταμπλό. Ακόμα, οι δύο παράλληλες εισαγωγές της Coca Cola HBC και Titan Cement International συγκρίνονται από την ημέρα εισαγωγής της διπλής διαπραγμάτευσης. Από τη σχετική λίστα οι 15 εισηγμένες σημείωσαν ιστορικά υψηλή κερδοφορία, ενώ οι 17 έχουν μια πολύ ικανοποιητική παράδοση μερίσματος.

Σε πολλές από τις εταιρείες του πίνακα τα ιστορικά υψηλά χτίζουν παράλληλα με τις επιδόσεις των εταιρειών. Όσο οι εταιρείες αποκτούν μέγεθος απευθύνονται σε μεγαλύτερο και ποιοτικότερο κοινό επενδυτών. Επομένως, η καταγραφή των ιστορικών υψηλών σε μεγέθη που παραπέμπουν σε πολλά δισεκατομμύρια έχει άλλη αξία και φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική πλέον προσέγγιση των επενδυτών στο θέμα της οικονομικής πληροφόρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 20 εταιρείες οι 13 έχουν συστηματική ενημέρωση των μετόχων τους για κάθε οικονομικό τρίμηνο ή για τη μηνιαία επίδοση των πωλήσεων τους. 

Οι 20 μετοχές του ΧΑ που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του 20% από τα ιστορικά υψηλά τους (με έντονους χαρακτήρες όσες σημείωσαν υψηλό μέσα στο 2023) 

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Και κάτι τελευταίο: Ενδεχομένως η πρακτική επιβράβευσης των διοικητικών στελεχών με μετοχές και μπόνους να έχει εσχάτως δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στις τάξεις των μικρομετόχων ή των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων. Σύμφωνοι. Αν το οικονομικό αποτέλεσμα μεγιστοποιεί την αξία των μετοχών και δημιουργεί υπεραξία σε επαναλαμβανόμενη βάση δεν είναι λάθος και μια ανάλογη ανταμοιβή προς τα στελέχη που έφεραν αυτήν την επίδοση.

Αν μη τι άλλο είναι ένα κίνητρο που έχει κερδισμένους σε όλες τις πλευρές. Οι ανταμοιβές ωστόσο θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογες όταν οι οικονομικές επιδόσεις υστερούν ή δεν παράγουν σημαντική υπεραξία στη μετοχή.