Οι διαπραγματευτές και επενδυτές ομολόγων αναμένουν από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να απορροφήσει ένα σημαντικό σύνολο εκδόσεων χρέους προς τις αγορές το 2021.
Η έκδοση ομολόγων από τα μέλη της ζώνης του ευρώ μπορεί να ανέλθει συνολικά στα 1,25 τρισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, καθώς καταπολεμούν τις επιπτώσεις από την πανδημία, προσπαθώντας να διατηρήσουν την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές.
Επιπλέον, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να είναι ο κορυφαίος εκδότης, με ένα σχέδιο ορόσημο τόνωσης της οικονομίας που θα χρηματοδοτείται από κοινή έκδοση χρέους.
Κάτω από κανονικές συνθήκες μια τέτοια πληθώρα πωλήσεων χρέους θα ενίσχυε σημαντικά τις αποδόσεις.
Ωστόσο, κάποιες μεγάλες τράπεζες όπως η ING, η JPMorgan Chase και η Societe Generale, είναι σχετικά σίγουρες για τον αντίκτυπο στις αγορές, αναμένοντας ότι η έκδοση θα αντισταθμιστεί περισσότερο από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα διατηρήσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.
Μόλις αυτό το μήνα, η ΕΚΤ αύξησε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά χρέους κατά 37% σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η αγορά χρέους από την ΕΚΤ θα βοηθήσει στη συγκράτηση της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού ομολόγου που αποτελεί σημείο αναφοράς, ώστε αυτή να διατηρηθεί σε αρνητικά επίπεδα και να κυμανθεί μεταξύ -0,2% και -0,5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την BNP.
Το ποσοστό ήταν περίπου -0,57%, δύο μέρες πριν κλείσει το έτος. Οι αγορές της ΕΚΤ θα υπερβούν την έκδοση των χωρών της ζώνης του ευρώ, κατά 240 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμά η ING.
Η ακλόνητη υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να περιορίσει την αστάθεια της αγοράς ομολόγων και να καλύψει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων στη ζώνη του ευρώ, επιτρέποντας τις προσπάθειες αναζωογόνησης της οικονομίας να προχωρήσουν ανεμπόδιστα.
Ενώ η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη νομισματική αρχή παγκοσμίως που ακολουθεί την πολιτική αγορών περιουσιακών στοιχείων, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, άλλες κεντρικές τράπεζες φαίνεται να παρεμβαίνουν λιγότερο στις αγορές το επόμενο έτος.
Η αγορά χρέους της ΕΚΤ δεν είναι μια διαδικασία χωρίς επιπλοκές .Καθώς η κεντρική τράπεζα ανεβάζει άνευ προηγουμένου τις αγορές κινητών αξιών, άλλοι επενδυτές αποσπώνται.
Η Κεντρική τράπεζα πρόκειται να κατέχει περίπου το 43% της αγοράς κρατικών ομολόγων της Γερμανίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και περίπου τα δύο πέμπτα των ιταλικών εκδόσεων.
Οι κρατικοί οργανισμοί χρέους της ευρωζώνης, πιθανότατα θα εκδώσουν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας το 2021, καθώς φαίνεται να θέλουν να κλειδώσουν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είναι ικανή να υλοποιήσει στο έπακρο όλες τις δεσμεύσεις της, να απορροφήσει οποιοδήποτε κραδασμό παρουσιαστεί στην αγορά κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών εκδόσεων, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στις χώρες της ευρωζώνης και σταθερότητα τιμών, δημιουργώντας έτσι το απαραίτητο περιβάλλον για την αναμενόμενη ισχυρή ανάπτυξη.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.