Ο S&P 500 μπορεί να κρατάει στενή επαφή με τη ζώνη των 4300- 4350 μονάδων αλλά σαφέστατα έχει χάσει το momentum και τη δυναμική του, έχοντας συμπληρώσει 28 ημέρες διαπραγμάτευσης χωρίς νέο ιστορικό υψηλό και παρουσιάζοντας εμφανή αδυναμία πλέον να διασπάσει τις 4436 μονάδες.
Η ίδια εικόνα διατρέχει τις περισσότερες αγορές αλλά και τη δική μας, με το χρηματιστήριο Αθηνών να παλινδρομεί μεταξύ των 862-900 μονάδων.
Το αποτέλεσμα είναι όσοι κινούνται στις αγορές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πραγματικά να μην έχουν καμία ορατότητα για το trade των επόμενων ημερών και ενδεχομένως να μην έχουν για αρκετές ημέρες ακόμα.
Βλέπετε η ειδησιογραφία των ημερών μπορεί να μην επιτρέπει επιθετικές εντολές αγορών, αλλά από την άλλη η έλλειψη αποδόσεων στον κόσμο των μηδενικών επιτοκίων δεν επιτρέπει και μια μαζική φυγή από τις μετοχές, ακόμα και αν ουκ ολίγοι επενδυτές «ψυχανεμίζονται» ότι αρκετές από αυτές θα αποδειχτούν υπερτιμημένες κατά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του τέταρτου – προσέξτε όχι του τρίτου - τριμήνου του έτους.
Το σίγουρο είναι ότι το ρίσκο σε αρκετά assets έχει αρχίσει να χτυπάει κόκκινο και έτσι οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και το ξεκαθάρισμα της ήρας από το στάρι θα αποδειχτεί ως μια από τις πιο συνετές επενδυτικές πρωτοβουλίες του φθινοπώρου.
Οι ειδήσεις που προβληματίζουν αν και δεν πανικοβάλλουν...προς το παρόν
Ένας από τους βασικούς λόγους που πολύ δύσκολα θα δούμε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους υψηλά περιθώρια κέρδους σε ένα πλήθος επιχειρήσεων, είναι το υψηλό κόστος ενέργειας που ήρθε να προστεθεί στο υψηλότατο κόστος μεταφορών.
Προσθέστε και τη μειωμένη παραγωγή σε αρκετούς κλάδους λόγω έλλειψης πρώτων υλών, για να έχετε μπροστά σας μια εικόνα που μόνο προεξοφλημένη δεν είναι από τις αγορές.
Για παράδειγμα, μια από τις μετοχές της χρυσής πεντάδας του S&P500, η Apple ,ενδέχεται να μειώσει κατά 10 εκατομμύρια τον αριθμό των iPhone 13 που θα κατασκευάσει φέτος εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, καθώς οι προμηθευτές Broadcom και Texas Instruments δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν τα απαρραίτητα εξαρτήματα. Πρόκειται για μια πτώση παραγωγής πέριξ του 11%.
Μειωμένη παραγωγή για τον ίδιο λόγο έχουν ανακοινώσει και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Αη Βασίλης φέτος θα είναι αιχμάλωτος της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί ότι «θα υπάρχουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να αποκτήσουν».
Ο αντίλογος εδώ είναι ότι ενδεχομένως οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στο τέλος της ημέρας να «σώσουν την παρτίδα», καθώς προνοούνται μέτρα στήριξης και κρατικές ενισχύσεις για όσες βιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με το αυξημένο κόστος στην ενέργεια.
Η Κομισιόν μάλιστα αναμένεται να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη από μια κοινή εξασφάλιση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ θα επιταχύνει την αδειοδότηση και τις σχετικές επενδύσεις για έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης κ.ο.κ. Εν το μεταξύ η Ρωσία δήλωσε ότι θα αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Γιατί όμως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν να «αγνοούν» τις πρωτοβουλίες αυτές;
Η απάντηση κρύβεται σε μια σημαντική παράμετρο. Μόλις έχει ξεκινήσει το παιχνίδι της αναθεώρησης των συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου και η αγορά το γνωρίζει αυτό.
Όπως το γνωρίζουν και οι προσεκτικοί επενδυτές.
Θυμηθείτε για παράδειγμα τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Νικολάι Τσουλγκίνοφ στο δίκτυο Rossïia-24, ο οποίος χωρίς περιστροφές παραδέχτηκε το εξής: «Αν υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες, αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά βάσει νέων συμβολαίων με νέους όρους».
Εν ολίγοις η Ρωσία θα αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μόνο μετά από την αναθεώρηση των μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Ποιοί θα είναι όμως οι νέοι όροι; Kαι πάνω από όλα.Ποιές τιμές θα «κλειδώσουν» στα νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια;
Μέχρι τότε ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν φρόντισε να μας διευκρινήσει ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, τουτέστιν δεν βιάζεται να αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της αγοράς spot.
Η στήριξη λοιπόν της Ευρώπης στα νοικοκυριά και στην βιομηχανία είναι σίγουρα σημαντική, αλλά κινδυνεύουμε να περιοριστεί απλά σε μια προσωρινή ανακούφιση αν οι διαπραγματεύσεις για τα νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παροχής φυσικού αερίου με τη Ρωσία δεν καταλήξουν σε εύπεπτα νούμερα για την ευρωπαϊκή πλευρά.
Το πρόβλημα της ενέργειας βέβαια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό.
Και από το Κατάρ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Τη Δευτέρα ο ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al-Kaabi ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην αγορά του φυσικού αερίου, επειδή πρώτον, έχει διαθέσει όλη την παραγωγή του και δεύτερον δεν προτίθεται να την αυξήσει καθότι θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου οι υψηλές τιμές να καταστρέψουν τη ζήτηση.
Προσέξτε όμως πόσο διπλωματικά και αριστοτεχνικά τοποθετήθηκε στις δηλώσεις του προκειμένου να καταλήξει στο επίμαχο θέμα των μακροπρόθεσμων συμβολαίων:
«Έχουμε εξαντλήσει το μέγιστο δυνατό όριο, καθώς έχουμε δώσει σε όλους τους πελάτες μας τις ποσότητες που τους αναλογούν...Αναμένουμε όμως ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν ελαφρώς, αφενός γιατί κάποια εργοστάσια θα επανέλθουν σε λειτουργία και αφετέρου επειδή η Μόσχα δεσμεύθηκε να αυξήσει τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη… Είμαστε δυσαρεστημένοι που οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα...Η αμερικανική αγορά σύντομα θα αισθανθεί και αυτή πίεση. Οι πελάτες αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις καταβάλλοντας μεγαλύτερο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια…
Το μάθημα από αυτές τις εξελίξεις είναι να συνάπτονται πιο μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Ακόμα και αν μπορούμε να επωφεληθούμε από βραχυπρόθεσμες παραμέτρους, αυτό δεν είναι κάτι θετικό, γιατί είναι καταστροφικό για τη ζήτηση και βλάπτει τους πελάτες μας. Οι πελάτες μας πρέπει να είναι υγιείς για να είμαστε και εμείς υγιείς».
Σημειωτέον ότι το Κατάρ στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τους 77 εκατομμύρια τόνους σε 127 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027, ενώ ο Kaabi ουκ ολίγες φορές έχει δηλώσει ότι το Κατάρ θα συνάπτει κυρίως μακροπρόθεσμες συμφωνίες τιμών καθώς θα αυξάνει την παραγωγή του.
Το «ζουμί» βέβαια της όλης υπόθεσης είναι οι τιμές που θα πρωταγωνιστήσουν και σε αυτές τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Αυτός ακριβώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπαίτιους της στασιμότητας των αγορών.
Οι εξελίξεις στον τομέα ακινήτων της Κίνας, είναι ο άλλος υπαίτιος, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομίας και είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη χάραξη πολιτικής του Πεκίνου.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα προβλήματα του κολοσσού του κλάδου, την Evergrande, η οποία έχασε την Τρίτη τον τρίτο γύρο πληρωμής ομολόγων, ενώ οι αγορές μετρούν αντίστροφα μέχρι την προθεσμία της 18-19 Οκτωβρίου, όταν θα κηρυχθεί επίσημα σε στάση πληρωμών.
Βλέπετε, τα προβλήματα έχουν ήδη επεκταθεί πολύ πέρα από την Evergrande και όλοι οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι αναμένονται περισσότερες στάσεις πληρωμών, καθώς οι κατασκευαστές με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα θα δυσκολευτούν πολύ να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους αυτή τη στιγμή.
Εν ολίγοις, «χτυπάνε τα καμπανάκια» για τους κατόχους κινεζικών ομολόγων υψηλής απόδοσης, ενώ οι εξελίξεις ήδη τρέχουν.
Η μεσαίου μεγέθους Fantasia επίσης αθέτησε μια πληρωμή και η Modern Land και η Sinic Holdings προσπαθούν να καθυστερήσουν προθεσμίες που πιθανότατα θα θεωρηθούν ως στάση πληρωμών από τους κύριους οίκους αξιολόγησης.
Η Sinic μάλιστα προειδοποίησε ήδη πως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ένα δάνειο «ελλείψει ρευστότητας», ενώ η μετοχή της έχασε το 87% της αξίας της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση της.
Αν τώρα σκεφτούμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, μέχρι το νέο έτος πρέπει να πληρωθούν ομόλογα Κινέζων κατασκευαστών ακινήτων αξίας τουλάχιστον 92,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατανοούμε ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις και όχι απαραίτητα ευχάριστες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.