Σε μια ρηχή συνεδρίαση όπου η αξία συναλλαγών κατήλθε χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε άμυνες στην ευρύτερη περιοχή των 630 -640 μονάδων κλείνοντας στις 647,98 μονάδες με οριακή άνοδο 0,18%, έχοντας τη στήριξη μετοχών όπως Ελλάκτωρ, Motor Oil, OTE, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, Lamda και Τέρνα Ενεργειακή.
Εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, με τις ευρωπαϊκές αγορές να χάνουν αρχικά άνω του 2,50% το Χ.Α. κινήθηκε έντονα πτωτικά στο πρώτο διάστημα της συνεδρίασης, φτάνοντας έως το χαμηλό των 630,39 μονάδες όταν σημείωνε απώλειες 2,54%, όμως σταδιακά ανέκτησε δυνάμεις, καθώς διαθέσεις για περαιτέρω πωλήσεις δεν υπήρχαν.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 43,9 εκατ. ευρώ με τα 16,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Πρόκειται για μια από τις μικρότερες επιδόσεις του τελευταίου διμήνου, που δείχνει ότι πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν μεγαλύτερη ορατότητα για να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Δηλαδή, σ’ αυτή τη φάση, δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από το σύστημα.
Ο FTSE 25 που την περασμένη εβδομάδα διόρθωσε σε ποσοστό 4,94%, έκλεισε στις 1.568,01 μονάδες με οριακή πτώση 0,15%, παρ' ότι έφτασε να υποχωρεί έως 2,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 351,82 μονάδες με πτώση 0,43%, ενώ έφτασε να υποχωρεί αρχικά έως και 4,81%. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών διόρθωσε κατά 7,80%.
Κλειδί για την αλλαγή του κλίματος σήμερα στο Χ.Α. ήταν οι επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κυρίως από το χώρο της ενέργειας και των υποδομών αλλά και ευρύτερα. Πρόκειται για βραχυχρόνια πονταρίσματα που αφορούν περισσότερο trading και ταχύρρυθμων κινήσεων, όπου με σχετικά λίγες συναλλαγές και μικρά κεφάλαια, αρκετές μετοχές άλλαξαν άρδην εικόνα.
Η μετοχή της Ελλάκτωρ έφτασε αρχικά να υποχωρεί 5,94% όμως έκλεισε τελικώς στο +7,31% έχοντας συνολική διακύμανση 13,24%, η Motor Oil γύρισε σε κέρδη 2,46% από πτώση 1,73%, ο ΟΤΕ έκλεισε στο +2,30% από απώλειες 1,48%, η Μυτιληναίος υποχωρούσε 2,84% όμως έκλεισε στο +2,05%, το ΑΔΜΗΕ έχανε έως 2,87% όμως έκλεισε στο +1,99%, o Τιτάν υποχωρούσε έως 2,80% όμως έκλεισε στο +1,87% κ.ο.κ.
Στήριγμα επίσης στο Γ.Δ. έδωσαν και μετοχές όπως Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Eurobank, Aegean Airlines και Viohalco που έκλεισαν θετικά. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις κοντά στο 4% δέχτηκε η Jumbo, ενώ πτώση είχαν οι Πειραιώς, ΟΛΠ, Fourlis, Coca Cola HBC, Εθνική και ΟΠΑΠ.
Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση δεν ενδείκνυται για σημαντικά συμπεράσματα, ακριβώς γιατί το ύψος των συναλλαγών δεν είναι αντιπροσωπευτικό και δεν προσδίδει... ποιότητα και ανθεκτικότητα στην αντίδραση.
Πάντως, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει διαφανεί μια προσπάθεια να μην απομακρυνθεί σημαντικά ο Γενικός Δείκτης από τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων. Την Παρασκευή κατήλθε ενδοσυνεδριακά έως το χαμηλό των 638,02 μονάδων όμως έκλεισε στις 646,80 μονάδες, ενώ σήμερα με χαμηλό στις 630,39 μονάδες έκλεισε στις 647,98 μονάδες.
Τα πάντα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, καθώς το Χ.Α. σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πάρει κόντρα στο κλίμα των παγκόσμιων δεικτών.
Κατά τα λοιπά, στο χώρο του Mid Cap πτώση άνω του 3% είχαν οι ΙΑΣΩ, Ικτίνος και MIG, άνω του 2% έχασαν οι Attica Bank και Quest Συμμετοχών, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν οι Κρι Κρι και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα εξισορρόπησε μερικώς στο φινάλε, με 51 μετοχές να κλείνουν με άνοδο και 64 με πτώση, συσχετισμός που το πρώτο 5ωρο ήταν συντριπτικά περισσότερο υπέρ των πωλητών.