Εβδομάδα αναταράξεων στο ΧΑ, αλλά άντεξε τους κραδασμούς

Εβδομάδα αναταράξεων στο ΧΑ, αλλά άντεξε τους κραδασμούς

Εβδομάδα ισχυρών αναταράξεων τόσο για το Χ.Α. όσο και για όλες τις διεθνείς αγοράς ήταν αυτή που παρήλθε, καθώς την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήρθε να «σκεπάσει» το γεωπολιτικό ρίσκο και η κρίση στο Αιγαίο, οδηγώντας το ελληνικό χρηματιστήριο σε απώλειες 1,12% το πενθήμερο, με τις απώλειες το 2020 στο -30,30%.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης παρά τους κλυδωνισμούς κράτησε την κρίσιμη τεχνικά περιοχή των 630 μονάδων, καθώς μολονότι ξεκίνησε έντονα πτωτικά πέφτοντας στο χαμηλό των 628,43 μονάδων (-1,86%), έβγαλε άμυνες κλείνοντας στις 634,32 μονάδες με πτώση 0,94%.

Η ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε ώθηση στις αρχές της εβδομάδας, όμως οι εξελίξεις στο Αιγαίο την περασμένη Τρίτη και η ραγδαία κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, ακύρωσε το όποιο momentum πήγαινε να δημιουργηθεί. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δείχνει ικανή να αλλάξει τα δεδομένα για όλη την Ευρώπη, αλλά και δίνει σημαντική ευκαιρία φυγής προς τα εμπρός για την Ελλάδα, σε μια συγκυρία όπου η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Από εκεί και πέρα, τα πάντα για την πορεία του Χ.Α. θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα υπάρξει αποφόρτιση στο Αιγαίο, μετά και τις επιτυχημένες κινήσεις της κυβέρνησης όπου με διπλωματικό μπαράζ, πέτυχε την πλήρη διεθνοποίηση του θέματος.

Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας η αναβάθμιση των συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει την επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών, ενώ ρόλο ασφαλώς έπαιξε και η ολοκλήρωση των δύο μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων που «σήκωσαν» από την αγορά συνολικά 820 εκατ. ευρώ.

Οι μέσες συναλλαγές αυτή την εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 66,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 49,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης που ήταν μόλις στα 45,6 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής δέσποσαν τα πακέτα για το περίπου 5% της Lamda Development, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κινητικότητα στον όμιλο ευρύτερα. Έγινε ένα πρώτο ισχυρό πακέτο 5 εκατ. μετοχών για το 2,82% αξίας 28 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη στο φινάλε της συνεδρίασης. Ένα ήταν 2,8 εκατ. μετοχών αξίας 17,02 εκατ. ευρώ και το τρίτο ήταν 1,1 εκατ. τεμαχίων αξίας 6,69 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, τα τρία πακέτα ξεπέρασαν τα 50,5 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο πακέτο έγινε στα 5,60 ευρώ, ενώ τα δύο επόμενα έγιναν στα 5,80 ευρώ, όλα με discount συγκριτικά με την τιμή της μετοχής στο ταμπλό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πωλητής είναι η οικογένεια Σπύρου και Μαριάννας Λάτση, ενώ αγοραστής φέρεται να είναι ο Τρύφωνας Νάτσης, επενδυτής με έδρα το Λονδίνο, εκ των ιδρυτών του Brevan Howard Asset Management LLP.

Μέσω και αυτής της κίνησης, στο «άρμα» του Ελληνικού και στη Lamda Development ανεβαίνει ένας ακόμη ισχυρός «παίκτης» με πολύ ισχυρή επιρροή ευρύτερα. Θυμίζουμε ότι σημαντικά ποσοστά στη Lamda Development έχουν «χτίσει» τον τελευταίο χρόνο επενδυτές όπως Πάνος Γερμανός, η οικογένεια Βασίλη και Νέλης Κάτσου, ο όμιλος Aegean κ.α.

O συνολικός τζίρος της αγοράς σήμερα έφτασε στα 92,68 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 38,4 εκατ. ευρώ, καθώς τα πακέτα σε Lamda, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ έφτασαν στα 54,2 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.531,06 μονάδες με πτώση 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 331,88 μονάδες με πτώση 2,10%. Στον Large Cap στήριγμα έδωσε ο τίτλος της Μυτιληναίος με άνοδο 1,52%, ενώ θετικά συνέδραμαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 5,42% δέχτηκε ο ΟΠΑΠ που έκλεισε στα 8,02 ευρώ με μεγάλο όγκο 1,32 εκατ. μετοχών και τζίρο που εκτοξεύτηκε στα 10,7 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος της αγοράς, σε κανονική ροή συναλλαγών και όχι πακέτα. Πτώση 4,14% είχε ο τίτλος των ΕΛΠΕ, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Εθνική, Eurobank, Viohalco, Alpha Bank και Coca Cola HBC.

Στον Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 9,26% η Intracom Holdings με την Intrakat στο +2,92%, ενώ υποχώρησαν οι ΟΛΘ, Κρι Κρι, Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος, Cenergy κ.α. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη, καθώς 48 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.

Διεθνώς το κλίμα είναι διαταραγμένο, με φόντο την έξαρση της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την εξάπλωση του Covid-19. Η κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου «φουντώνει», καθώς το Πεκίνο έδωσε διαταγή για κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Τσενγκντού, ως αντίποινα για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον!

Συνάμα, ο Covid-19 επελαύνει διεθνώς, αγγίζοντας εκ νέου χώρες της Ευρώπης που είχαν έως πρόσφατα καλύτερη εικόνα, όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, ασφαλώς σ’ όλα τα χρηματιστήρια λαμβάνουν χώρα σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Η επέλαση του ιού ακυρώνει περαιτέρω κάθε προσπάθεια για μικρή έστω αύξηση του τουρισμού διεθνώς και σε χώρες – ισχυρά brands – όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το επίπεδο της ύφεσης σ’ όλες αυτές τις χώρες, αλλά και την εν γένει οικονομική καταστροφή που ακολουθεί.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, το momentum από την ιστορική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δείχνει να «καίγεται» σ’ αυτή τη φάση, δεδομένου ότι η κούρσα των αγορών το προηγούμενο διάστημα είχε προεξοφλήσει – πάνω κάτω – αυτή την απόφαση, ενώ έμενε να «κλειδώσουν» οι όροι.