Μπαίνοντας στο υπόγειο της Roma, μια πετριά σε σπρώχνει στα έγκατα της γκαλερί. Οι κρυσταλλικές πέτρες του Κώστα Βαρώτσου, όπως μετεωρίζονται στο χώρο, μαγνητίζουν τον θεατή στο «γραφείο του ποιητή». Πρόκειται για έργο – σχόλιο του γλύπτη στο φευγιό του Καρυωτάκη που σημειώνεται από την παρουσία ενός όπλου στο ανοιχτό συρτάρι.
Ο «Δρομέας» πάντοτε είχε τον τρόπο να εντυπωσιάζει, με το αστραφτερό υλικό του, τη μεγάλη του κλίμακα, όμως αυτή η «αναχώρηση» είναι από τα πιο μεγαλόπνοα έργα του καλλιτέχνη. Και μόνο η παρουσία του γραφείου μέσα στην αίθουσα, θ’ άξιζε μία επίσκεψη. Πόσο μάλλον όταν δίπλα στο έργο, συναντάμε τους: Ακριθάκη, Αληθεινό, Ζογγολόπουλο, Ζούνη, Κατζουράκη, Κουνέλλη, Κωστή, Λάππα, Μίχα, Σκυλάκο, Στάμο, Τάκη, Τανιμανίδη, Τσακίρη.
Η έκθεση της γκαλερί με τον τίτλο «Αποϋλοποίηση» ανοίγει διάλογο με την υλικότητα και την πνευματική της διάσταση στην τέχνη. Πρόκειται για εμπειρία υψηλών προδιαγραφών, αντάξια μιας καλοστημένης παραγωγής σε μουσείο σύγχρονης τέχνης. Το γεγονός που θα διαρκέσει ακόμη λίγες ημέρες (έως 18/1) παρουσιάζει επίμονους αναζητητές ενός προσωπικού λεξιλογίου, με «δικά» τους υλικά, φόρμες, χρώματα που τους καθιέρωσαν στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή. Καλλιτέχνες που ταξίδεψαν, συντονίστηκαν με τις τάσεις της διεθνούς πρωτοπορίας το ’60 και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους σφραγίζοντας κινήματα, όπως ο Γιάννης Κουνέλλης την Arte Povera, ή επανήλθαν κατασταλαγμένοι υπογράφοντας με θάρρος «δύσκολα» έργα για τα σαλόνια της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Η αποϋλοποίηση του έργου τέχνης είχε ξεκινήσει πολύ πριν την ψηφιακή του μεταγραφή, με τις περφόρμανς και τις εγκαταστάσεις. Κι όμως, το ίδιο το υλικό και ο τρόπος που στα χέρια ενός δημιουργού ανάγεται σε κάτι υψηλό, εξακολουθεί και σήμερα να συγκινεί. Η έκθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία και για τους φοιτητές των σχολών και τους νέους δημιουργούς που δοκιμάζονται στα στενά σύνορα της χώρας. Διότι δείχνει καλλιτέχνες που τόλμησαν, απέκτησαν αυτοπεποίθηση, αναγνωρίστηκαν ως κομμάτι της σύγχρονης ευρωπαϊκής παράδοσης, διατηρώντας κι εμβαθύνοντας σε μια προσωπική καλλιτεχνική ταυτότητα.
Είναι μια εντυπωσιακή έκθεση που επεκτείνει τον χώρο της γκαλερί με τη μεγαλοσύνη που παρέχουν τα δυνατά έργα.
Ρώμα 5 Κολωνάκι, Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00. Είσοδος ελεύθερη