Ο διπλωματικός μαραθώνιος που επιδόθηκε η κυβέρνηση διεθνοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, φαίνεται πως αποκλιμάκωσε μερικώς την ένταση στο Αιγαίο, κάτι που επέτρεψε στο ελληνικό χρηματιστήριο να αντιδράσει θετικά σήμερα, κλείνοντας στις 647,76 μονάδες με άνοδο +1,49%.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, σε συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να διεθνοποιήσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, με το αποτέλεσμα να είναι θετικό, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις κορυφαίων διεθνών ηγετών. Βεβαίως η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως κρίσιμη, όμως η αντίδραση της αγοράς σήμερα δείχνει ότι πιστεύει στην αποκλιμάκωση και στην αποφυγή περαιτέρω «επεισοδίων», τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.
Το ελληνικό χρηματιστήριο στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά, ακολουθώντας παρόμοια πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών που υποχωρούν λόγω του φόβου περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας, όμως μία περίπου ώρα πριν το φινάλε, άρχισε η αλλαγή του κλίματος.
Η συνεδρίαση δεν είχε τις διακυμάνσεις της χθεσινής ημέρας, όμως η κίνηση ήταν αντιστρόφως ανάλογη από τη χθεσινή, καθώς δείκτες και μετοχές «επέστρεψαν» ανοδικά, μολονότι το πρώτο εξάωρο κατέγραψαν ισχυρές απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν πολλά, πάντα σε απόλυτη συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Αιγαίο.
Από την άλλη πλευρά, για ακόμη μια φορά η αγορά πιστοποίησε ότι κρατάει το κομβικό όριο των 630 μονάδων, με το Γενικό Δείκτη να έχει χαμηλό ημέρας στις 630,26 μονάδες (-1,25) λίγο μετά το άνοιγμα. Το κλείσιμο όμως βρήκε το Γ.Δ. στις 647,76 μονάδες με άνοδο 1,49% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στο +1,51%, έχοντας διακύμανση 17,67 μονάδων ή ποσοστό 2,77%.
Η αξία συναλλαγών, παρ’ ότι δεν έφτασε τη χθεσινή επίδοση (107 εκατ. ευρώ), εντούτοις ξεπέρασε τα 62 εκατ. ευρώ, επίδοση λίαν ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών και της εποχής, ενισχυμένη μάλιστα κατά 50% συγκριτικά με τα πρόσφατα στάνταρ των 40 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Μάλιστα, ο τζίρος στο πτωτικό κομμάτι της συνεδρίασης κινούνταν με πολύ αργό τέμπο, ενώ όταν άρχισαν να περιορίζονται οι απώλειες και να αλλάζει το κλίμα, ισχυροποιήθηκε το τέμπο στις συναλλαγές, στοιχείο αν μη τι άλλο ενθαρρυντικό.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.569,34 μονάδες με άνοδο 1,47% σχεδόν στο υψηλό ημέρας και με διακύμανση 2,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 352,39 μονάδες με άνοδο 3,50%. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 3,21% αρχικά, έχοντας συνολική ποσοστιαία διακύμανση 7,27%.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε το +6,03% της Lamda Development που έκλεισε στα 6,15 ευρώ με όγκο 480 χιλ. τεμάχια, με φόντο και την εισαγωγή σήμερα των 320.000 ομολογιών στο Χ.Α.. Κέρδη άνω του 5% είχε ο τίτλος των ΕΛΠΕ, άνω του 4% κέρδισε η Eurobank, ενώ πλέον του 2% ενισχύθηκαν οι Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil, Viohalco, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC (-2,25%), Fourlis (-1,59%), Aegean Airlines, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ.
Στο χώρο του Mid Cap, αντίδραση +12,92% έβγαλε ο τίτλος της Intracom Holdings, εντυπωσιακό +6,67% έκανε το Πλαίσιο, στο +5,65% η Intrakat, +3,75% η AVAX και +3,46% η Κρι Κρι, ενώ πτώση 3,88% είχε η Ικτίνος.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Μύλοι Λούλοι, Sato, Audiovisual, Εβροφάρμα, Αλουμύλ, Κλουκίνας Λάππας, Quality & Reliability και Entersoft.
Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Μαθιός, Βιοκαρπέτ, Ίλυδα, Πετρόπουλος, Medicon, Πλαστικά Κρήτης, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κορδέλλου και Space Hellas. Στο σύνολο της αγοράς, 70 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 37 που υποχώρησαν, συσχετισμός που διαμορφώθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.