Στον τόπο μας η τέχνη και το επιχειρείν δύσκολα συμπορεύονται. Κι όταν γίνεται επιτυχημένα, αρκετοί στέκονται με καχυποψία απέναντι στην αξία του εγχειρήματος. Τον τελευταίο καιρό με την πανδημία, ο ψηφιακός χώρος έδωσε πρόσβαση - και διέξοδο – σε νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους και να απευθυνθούν στο πλατύ κοινό.
Πέντε Αθηναίοι ιστορικοί τέχνης και πολιτιστικοί managers, είδαν τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου κι έψαξαν να βρουν ευφάνταστους δημιουργούς από το χώρο των εικαστικών, του design κι από το κόσμημα, προκειμένου να τους συγκεντρώσουν σε μια πλατφόρμα. Το Dogma Athens είναι «παιδί» της πανδημίας, αλλά δεν γνωρίζει καμία από τις παθογένειες του καλλιτεχνικού κόσμου. Αντιθέτως, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μεγαλώσει και να στηρίξει την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή.
Η δραστηριότητά του ξεκίνησε επίσημα το Φεβρουάριο του ’21 ως arts’ hub & design store με διαδικτυακή βάση (www.athensdogma.com). Πρόκειται για Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που στην ήδη επιτυχημένη, αν και βραχύβια ψηφιακή της εκδοχή, διαθέτει αντικείμενα και έργα τέχνης τα οποία είτε σχεδίασαν εξαρχής είτε παραχώρησαν Έλληνες καλλιτέχνες.
Η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι μυστική. Είναι το καλό προϊόν. Καλαίσθητα, πρωτότυπα και μοναδικά αντικείμενα τέχνης σε καλή τιμή, όπως αυτά που δημοσιεύουμε στο liberal markets. Το Dogma Athens αντιμετωπίζει όλους τους δημιουργούς ως συνεργάτες. Για το λόγο αυτό, εισπράττει το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επί των πωλήσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα, κατά το δυνατόν, χαμηλό αγοραστικό κόστος για το κοινό.
Αλλά δεν αρκείται στην ομάδα που το στελεχώνει. Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να λειτουργήσει ως «κοιτίδα», ψηφιακό εφαλτήριο για νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να προωθήσουν το έργο τους και να έχουν έσοδο από αυτό. Είναι ίσως νωρίς να μιλάμε για φυτώριο που καλλιεργεί τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά η ανίχνευση «ταλέντων» μπορεί να πετύχει εκεί που δεν πέτυχαν επίσημοι κρατικοί φορείς με επιδόματα κι ανεπαρκή προγράμματα στήριξης της ντόπιας καλλιτεχνικής παραγωγής.
Το στοιχείο που κάνει την πλατφόρμα ελκυστική στους φιλότεχνους είναι το καλαίσθητο όσο και πλούσιο οπτικό υλικό. Θα βρείτε αποκλειστικά σχέδια και αντικείμενα για το σπίτι, το γραφείο, μαντήλια από υψηλής ποιότητας ελληνικό μετάξι και μοναδικά χειροποίητα αξεσουάρ crochet. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα να έρθει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος σε επαφή με τους διαχειριστές, οι οποίοι κανονίζουν συνάντηση με τον καλλιτέχνη και επίσκεψη στο ατελιέ του.
Με τον τρόπο αυτό, το κοινό μπορεί να έρθει σε διά ζώσης επαφή με τους νέους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται. Κοινή αναφορά των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα είναι ότι αντλούν διάφορα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και τα μεταγράφουν στις ανάγκες του σήμερα.
Σε αντίθεση με το έργο τέχνης, όταν ξεκινάς μιαν επιχείρηση δεν τελειώνει ποτέ, αλλά εξελίσσεται. Το “Dogma Athens” φιλοδοξεί να προσελκύσει κι άλλους δημιουργούς, ενισχύοντας την εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα, ιδίως αυτή των νέων παιδιών. Ποτέ η ζωή του καλλιτέχνη δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά η ψηφιακή εποχή μπορεί να τη βελτιώσει.
Σίγουρα, ένα κίνητρο για να εμπλακούν οι νέοι δημιουργοί, είναι τα πρώτα καλά ονόματα που συναντάμε στην πλατφόρμα: η Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, η Νίκη Γκουλέμα, ο Γιάννης Ευθυμίου, ο Αντώνης Καπνίσης, ο Κωνσταντίνος Κωτσής, η Ηλέκτρα Μάιπα, ο Θάνος Μακρής, η Βεατρίκη Μαρκοπούλου (Beatrice Mar), η Ελεάννα Μαρτίνου, ο Δημοσθένης Μπογιατζής, η Νικολέττα Παπακωνσταντίνου, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Γιώργος Παστάκας, ο Παναγιώτης Σταύρου, ο Τόλης Τατόλας και η Στέλλα Χριστοφή. Στους designers συγκαταλέγονται η Μαργιάννα Δραγουμάνου (MagnaDi), οι Παναγιώτης και Γιάννης Δρακόπουλοι (Parnès), η Παναγιώτα Ζερίτη (Misineza), η Θωμαΐς Κόντου, η Ιόλη Λειβαδά, η Κλειώ Λιάκη (Hishuk), η Κατερίνα Μόμιτσα (Káte), η Μαργαρίτα Μυρογιάννη και η Έλλη Ρασσιά.
Ακολουθήστε το Dogma Athens στο athensdogma.com