Διόρθωση είναι θα περάσει...

Διόρθωση είναι θα περάσει...

Η αποφόρτιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν βοήθησε στην επιστροφή της ανοδικής τάσης στην Ελληνική Αγορά η οποία έδειξε να μένει από τζίρο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Αν και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου για κάποιους αρκετούς επόμενους μήνες έχει μηδενιστεί, η έλλειψη άλλων νέων ή καταλυτών που θα έφερναν εισροές στην εγχώρια αγορά φαίνεται ότι λειτουργεί ανασταλτικά επί του παρόντος στις ελληνικές μετοχικές αξίες. Σε αυτή την στάση του ταμπλό για ανάσες γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης και ένας επαναπροσδιορισμός των προοπτικών σε μίκρο και μάκρο επίπεδο πριν το επόμενο ανοδικό κύμα.

Εκτός από την ανακωχή στα θέματα των θαλάσσιων ερευνών στα θετικά τα οποία αποτιμώνται στα τρέχοντα επίπεδα είναι η έναρξη των εμβολίων, τα νούμερα της πανδημίας η οποία αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παρουσιάσει ισχυρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ δύσκολή κατάσταση που επικρατεί σε άλλες Ευρωπαικές Χώρες ενώ υπάρχει και η συμπαθητική εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών του εννεαμήνου.

Το βασικό ζητούμενο είναι το πότε θα ανοίξει η αγορά, πότε θα υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στο λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί ζωηρότερα το χρήμα και να μειωθούν οι κίνδυνοι των επισφαλειών. Σε ένα περιβάλλον ισχνών επιχειρηματικών νέων μοιραία το εξωτερικό θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην διαμόρφωση των τάσεων. Και από ότι φαίνεται και οι ξένες αγορές έχουν μπει σε μια ανάλογη διαδικασία αναμονής σχετική με το άνοιγμα των οικονομιών αλλά και τις δημοσιεύσεις του τετάρτου τριμήνου.

Παρόλα αυτά η αδυναμία σε μια Αγορά που έχει θεωρητικά καλά νέα μπροστά της μπορεί να είναι και ευκαιρία. Οι συγκλίνουσες απόψεις των ειδικών κάνουν λόγο ότι η δυναμική των εμβολίων θα αρχίσει να φαίνεται από το Μάιο και μετά βάζοντας στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του 2021 την επιστροφή σε μια αυξημένη κανονικότητα. Σε αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να παίζουν άμυνα αξιοποιώντας τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης (χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις) διατηρώντας παράλληλα υψηλό βαθμό λειτουργικής εγρήγορσης. Η αντίληψη αυτής της προσωρινής φάσης είναι βασική για την κατανόηση των επιμέρους ευκαιριών που θα προκύψουν από την διόρθωση.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ συσσωρεύει μια αγορά τόσο μεγαλύτερη είναι η εκτόνωση που ακολουθεί. Επίσης οι τιμές είναι πιο δεμένες και οι διορθώσεις που ακολουθούν πολύ πιο συνεκτικές και ήπιες. Ας θεωρήσουμε λοιπόν την τωρινή στάση μια διαδικασία χωνέματος των τιμών κάτι σαν το base camp για τους ορειβάτες. Και για όσους είχαν καλομάθει στην άνοδο στο Χρηματιστήριο υπάρχει η ρήση για όσους ενεργούν καθυστερημένα με γνώμονα μια βραχυπρόθεσμη οπτική: «Είναι πιο δύσκολο το εύκολο κέρδος».