Δίνουν τελευταία ευκαιρία σε Σούνακ και βρετανικά assets
Αγορές

Δίνουν τελευταία ευκαιρία σε Σούνακ και βρετανικά assets

Μεγάλη ανάσα πήραν τα βρετανικά κρατικά ομόλογα ή gilts, στον απόηχο της είδησης ότι ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, ωστόσο οι αγορές σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «λευκή επιταγή» στον διάδοχο της Λιζ Τρας. Μέχρι να αποδείξει ο τρίτος κατά σειρά πρωθυπουργός σε διάστημα επτά εβδομάδων, ότι μπορεί να διαχειριστεί το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό, τη βαθιά κρίση ακρίβειας και τα δεδομένα προβλήματα της οικονομίας, τα βρετανικά assets θα επιβαρύνονται από σημαντικό premium πολιτικού κινδύνου. 

Οι αγορές καλωσόρισαν τον πρώτο Βρετανό Ασιάτη πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας και πως να μην το κάνουν όταν η προκάτοχός του κατάφερε σε 44 ημέρες να τα κάνει σχεδόν όλα λάθος. Η καταιγίδα που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τρας δεν έχει κοπάσει, όμως με την αντίδρασή τους χθες, οι αγορές δείχνουν ότι δίνουν μία τελευταία ευκαιρία στον Σούνακ να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα δημοσιονομικό πλάνο που θα περιλαμβάνει τις κατάλληλες πολιτικές έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει με εκτροχιασμό η βρετανική οικονομία. 

Η αποστολή του Σούνακ δεν θα είναι εύκολη γιατί ενώ θα πρέπει να διασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία, με πολύ μετρημένες δαπάνες, καλείται παράλληλα να αντιμετωπίσει μία κρίση κόστους ζωής που βαθαίνει συνεχώς. Σύμφωνα με νέα έρευνα της βρετανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, FCA, περίπου 7,8 εκατομμύρια Βρετανοί δυσκολεύονται φέτος να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, από 2,5 εκατομμύρια το 2020. Σε ποσοστό 24% οι ενήλικες δηλώνουν ότι είτε αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είτε θα είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα αν προκύψει κάποια αναποδιά. 

Στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον το καλοκαίρι, ο Σούνακ υποσχέθηκε ότι θα μείωνε φόρους, μόνο όμως όταν υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Από τότε οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί αρκετά και μετά το «ναυάγιο» της Τρας, οι αγορές πολύ δύσκολα θα δεχθούν οποιοδήποτε μέτρο μοιάζει δημοσιονομικά ριψοκίνδυνο. Και επειδή ο Σούνακ θα πρέπει εκτός των άλλων να κρατήσει και τις ισορροπίες στο ταραγμένο εσωτερικό των Συντηρητικών, τα βρετανικά assets θα συνοδεύονται από το ανάλογο risk premium. 

Ήδη, οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης S&P, Moody’s και Fitch υποβάθμισαν τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας υποστηρίζει ότι η ύφεση έχει ξεκινήσει. Τα επίσημα στοιχεία ήρθαν χθες να επιβεβαιώσουν την BoE, καθώς ο σύνθετος PMI υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 47,2 με το επίπεδο του 50 να χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Ο δείκτης βρέθηκε σε χαμηλό 21 μηνών και τα επιμέρους στοιχεία υποδηλώνουν ότι μετά τη βιομηχανία, η ύφεση έχει χτυπήσει και τον κλάδο των υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με την S&P, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 20 μηνών και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021, με την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, τις ανησυχίες για ύφεση και τη διστακτικότητα στις επενδύσεις εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας να είναι καταλυτικοί παράγοντες. 

Η απόδοση του 10ετούς gilt υποχώρησε στις συναλλαγές της Δευτέρας έως το 3,74%, όταν στις 12 Οκτωβρίου είχε σκαρφαλώσει στο 4,63%. Η στερλίνα έχασε τα αρχικά της κέρδη για να διατηρηθεί στο επίπεδο των 1,13 δολαρίων, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε ελαφρώς, ωστόσο παραμένει περίπου 10% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του 2022 που καταγράφηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το κατά πόσο τα βρετανικά ομόλογα θα ξεπεράσουν τον κίνδυνο την ώρα που η στερλίνα έχει να αντιμετωπίσει και την ισχυροποίηση του δολαρίου.