Μετά από ένα διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων όπου το ελληνικό χρηματιστήριο οδηγήθηκε σε πρωτοφανή – για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – πτώση, η αγορά έβγαλε σοβαρή αντίδραση το τελευταίο διήμερο με αιχμή τις τράπεζες και τον FTSE 25, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 14% και να επανέρχεται στις 555 μονάδες.
Ήταν το καλύτερο διήμερο εδώ και πολλές εβδομάδες για την ελληνική αγορά, η οποία μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις έχασε το σύνολο των κερδών του 2019, χάνοντας περίπου 25 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, σ’ ένα πρωτοφανές ξεπούλημα.
Όπως προαναφέρθηκε, ο Γ.Δ. αντέδρασε σε ποσοστό 14% Πέμπτη και Παρασκευή, το ίδιο ποσοστό ενισχύθηκε και ο FTSE 25, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 10,44%, ενώ ο Mid Cap κέρδισε 10,88%. Από τα στοιχεία που παραθέτουμε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τη μεγαλύτερη αντίδραση δεν την έβγαλαν οι τράπεζες, αλλά οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τα βιομηχανικά blue chips και οι μετοχές του ευρύτερου χώρο της ενέργειας και των υποδομών.
Μετοχές εταιρειών που είχαν εξαϋλωθεί σε υπερβολικό βαθμό από τις πανικόβλητες πωλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, πέφτοντας σε επίπεδα που αρκετοί επενδυτές θεώρησαν ως επενδυτικές ευκαιρίες. Άλλωστε, πολλές από αυτές, με συνοπτικές διαδικασίες είχαν βρεθεί σε πολυετή χαμηλά μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, με τις αποτιμήσεις τους να είναι καταφανώς ελκυστικές.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Motor Oil ενισχύθηκε το τελευταίο διήμερο σε ποσοστό 38%, διορθώνοντας κατά ένα μέρος τις πρόσφατες ακρότητες, ενώ η ΔΕΗ έφτασε να κερδίζει 71% το τελευταίο τριήμερο (διόρθωσε 1,77% σήμερα). Ο ΟΤΕ κερδίζει 26% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ το τελευταίο διήμερο, ο Τιτάνας ενισχύθηκε κατά 22,57%, Μυτιληναίος +21,48%, Viohalco +17,20%, Σαράντης +16,54%, Coca Cola HBC +15,36% κ.λπ.
Καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των επενδυτών και την επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που άλλαξε τα δεδομένα. To πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ύψους 750 δισ. ευρώ ήταν μια αποφασιστική κίνηση, ενώ ενέταξε και τα ελληνικά ομόλογα σ’ αυτό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ευρύτερα οφέλη.
Η κίνηση της ΕΚΤ παρέχει μεγάλα περιθώρια στα κράτη – μέλη ώστε να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία μέτρα για την τόνωση των οικονομιών τους, σε μια ιστορικά δύσκολη συγκυρία.
Εντός αυτών των συνθηκών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα δείχνει να κερδίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού έδωσε σημαντική στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Saxo Bank προχωρά ένα βήμα παραπάνω σημειώνοντας πως τα χειρότερα πέρασαν για τις μετοχές, καθώς οι αγορές σταθεροποιούνται με φόντο το μπαράζ παρεμβάσεων κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων, στη μάχη να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού.
Ασχέτως με το αν έχει δίκιο η Saxo Bank, η αλήθεια είναι ότι η διάθεση ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών αυξήθηκε το τελευταίο διήμερο, κάτι που αντανακλάται σχεδόν σε όλα τα assets, μετοχές, εμπορεύματα κ.λπ.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα σε άνοδο λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το χθεσινό ράλι +7,78%, ενισχύθηκε εκ νέου κατά 5,68% σήμερα, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στις 555,13 μονάδες. Το ιδιαίτερα θετικό της συνεδρίασης ήταν ότι καταγράφηκε αύξηση στην αξία συναλλαγών που έφτασε στα 96,27 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι μπήκε χρήμα στην αγορά σε μια ανοδική συνεδρίαση.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.340,25 μονάδες με άνοδο 5,52% ενώ έφτασε έως το +8,39%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 312,21 μονάδες με άνοδο 7,36%, ενώ έφτασε έως το 13,25%. Στις τράπεζες, η Εθνική ενισχύθηκε άνω του 9%, οι Πειραιώς και Eurobank κέρδισαν άνω του 7%, στο +5,96% η Alpha Bank, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Attica Bank και Τρ. Ελλάδος.
Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ξεχώρισε η Motor Oil με άνοδο 19,92%, η Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 14,93%, Σαράντης +12,12%, ΕΛΠΕ +11,57%, Μυτιληναίος +8,70%, ενώ κέρδη άνω του 5% είχαν επίσης οι Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Lamda Development, ΕΧΑΕ και Coca Cola HBC.
Στο χώρο του Mid Cap, ράλι αντίδρασης 22,81% έβγαλε η Intralot μετά το -75% που έχει το τελευταίο δίμηνο, η Autohellas ενισχύθηκε κατά 20,21%, Κρι Κρι +10,98%, ενώ κέρδη είχαν και οι Κέκροπας, Profile, AVAX, ΟΛΘ και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 98 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 22 με πτώση.