Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και ανάπτυξης στις ΗΠΑ λειτούργησαν τον Dow και τον S&P500, αλλά άφησαν για άλλη μια φορά τον Nasdaq να περιφέρεται πέριξ των 13730 -13800 μονάδων.
Τουλάχιστον για τη μητέρα των αγορών έχουμε μια ικανοποιητική απομάκρυνση από τη ζώνη συναγερμού -4020 έως 4070 μονάδες- και όσο κινείται πάνω από τις 4160 μονάδες, οι επενδυτές μπορούν να διατηρούν τις ελπίδες τους για νέα ιστορικά υψηλά.
Αν και η επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με την αργία για τη Memorial Day στις ΗΠΑ, εντούτοις θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο οι αγορές θα αφήσουν πίσω τους πράγματι τον προβληματισμό για τις δαπάνες ατομικής κατανάλωσης, οι οποίες την Παρασκευή επιβεβαίωσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες.
Οι αγορές την εβδομάδα που μας έρχεται λοιπόν θα πρέπει να ζυγίσουν μια σειρά θετικών αλλά και προβληματικών μακροοικονομικών στοιχείων.
Ξεκινάμε με τα μακροοικονομικά στοιχεία που υποστηρίζουν την επενδυτική αισιοδοξία:
- Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας μειώθηκε περισσότερο του αναμενομένου και μάλιστα κινήθηκε στα χαμηλά 14 μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις περιορίστηκαν στις 406.000 έναντι 425.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν επιθετικά στο πρόγραμμα εμβολιασμών και σχεδόν όλες οι δραστηριότητες έχουν επανεκκινηθεί. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η διάμεσος των αναλυτών αναμένει η απασχόληση να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος και τις επόμενες εβδομάδες.
- Πολύ καλά ήταν και τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει σιγά σιγά ν’ανακτά τους ρυθμούς της.
- Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία έτρεξε με 4,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Εντούτοις οι ανακοινώσεις για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης- είναι η μέτρηση του πληθωρισμού που προτιμά η Fed- προβληματίζουν κυρίως ως προς τη συνέχεια τους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,6% τον Απρίλιο, ήτοι ετήσια άνοδος 3,6% από 2,4% τον Μάρτιο.
Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης -χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια- αυξήθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, μετά από μηνιαία άνοδο 0,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση κατά 0,6% και άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση.
Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 0,5% τον Απρίλιο, μετά από το άλμα 4,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, ενώ το προσωπικό εισόδημα σημείωσε «βουτιά» 13,1%, ωστόσο το ποσοστό αποταμίευσης παρέμεινε σε υψηλό 15 ετών. (σ.σ:Η βουτιά του προσωπικού εισοδήματος ήταν αναμενόμενη μετά το άλμα του Μαρτίου κατά 20,9%, όταν τα αμερικανικά νοικοκυριά έλαβαν τις κυβερνητικές επιταγές για τόνωση του εισοδήματος).
Διίστανται οι απόψεις για τον πληθωρισμό
Τα περισσότερα στελέχη της Fed κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Αυτή την άποψη ενστερνίστηκε και σε πρόσφατη ανάλυση της η Μoody’s.
Eντούτοις, να υπενθυμίσουμε ότι στα πρόσφατα πρακτικά της Fed αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν έτοιμοι να ανοίξουν την συζήτηση για το tapering ακόμα και στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed.
Mάλιστα ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan σε συνέντευξη του αυτή την εβδομάδα στο δίκτυο CNBC ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να συζητά για το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από πλευράς Fed, που σήμερα φτάνουν τα 120 δισ. δολ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley James Gorman, αναμένει επίσης ότι η Fed θα αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων προς το τέλος του τρέχοντος έτους και την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του 2022, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες της αγοράς.
Eίτε αποδειχθεί παροδικό φαινόμενο ο πληθωρισμός είτε όχι -την άποψη της στήλης μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ- ως φρόνιμοι επενδυτές καλό είναι να έχουμε φροντίσει για τις οπισθοφυλακές των χαρτοφυλακίων μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια εφεξής. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι ένα μέρος του χαρτοφυλακίου μας θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε στοιχεία ενεργητικού που η ονομαστική τους αξία τείνει να αυξάνεται ανάλογα με τον ρυθμό πληθωρισμού.
Προκειμένου δε να προσαρμόζουν έγκαιρα τις σταθμίσεις των assets στο χαρτοφυλάκιο τους, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν εφεξής
- Τις εξελίξεις όσον αφορά την αποκατάσταση των προβλημάτων προσφοράς και των εφοδιαστικών αλυσίδων
- Κατά πόσον τα έργα υποδομών -τα οποία έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή- θα προλάβουν να ενισχύσουν την απασχόληση, να αυξήσουν τα εισοδήματα και να μειώσουν το χρέος διά της αύξησης του ΑΕΠ, πριν οι αγορές των ομολόγων αρχίσουν πράγματι να χάνουν την ψυχραιμία τους.
Wall Street δύο ταχυτήτων
Οι επενδυτές πρέπει να εξοικειωθούν με το γεγονός ότι τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία όσον αφορά την ανάπτυξη έχουν αρχίσει να λειτουργούν... επιβαρυντικά για την ομολογιακή αγορά. Βλέπετε, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών προκαλούν ανησυχία για επικείμενη αύξηση επιτοκίων ή για μείωση αγορών ενεργητικού από τις Κεντρικές Τράπεζες ή και τα δύο.
Έτσι τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ώθησαν ξανά σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να επιστρέφει μεταξύ του 1,58% έως 1,60%. Η εξέλιξη αυτή ροκάνισε την ελκυστικότητα των μετοχών υψηλής ανάπτυξης, γι’αυτό άλλωστε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποαπέδωσε σε σχέση με τον S&P και τον Dow.
Η μεταβλητότητα πάντως δεν αναμενέται να ανεβάσει επιθετικά ταχύτητα πριν την επόμενη συνεδρίαση της Fed, ενώ θα πρέπει να δούμε που θα καταλήξει και η κουβέντα για το πρόγραμμα υποδομών.
Στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα το εναλλακτικό τους σχέδιο έναντι εκείνου του Δημοκρατικού προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, για δαπάνες 928 δισ. δολ. στις υποδομές. Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία συμβιβαστική πρόταση Μπάιντεν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν της τάξης των 1,7 τρισ. δολαρίων.
Στα του οίκου μας
Η ελληνική αγορά ακόμα και μετά την αυξημένη μεταβλητότητα του τραπεζικού κλάδου όταν η Alpha Bank ανακοίνωσε αύξηση μετοχικου κεφαλαίου την προηγούμενη εβδομάδα, κράτησε τις 860 μονάδες και κινήθηκε σε ένα εύρος από τις 868 έως τις 887 μονάδες.
Την Πέμπτη ο τζίρος ξεπέρασε τα 308 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εισροών που προκάλεσε η ένταξη της Εurobank στον MSCI αν και προφανώς κάποια funds βγήκαν πωλητές στην μετοχή. Αυξομειώσεις θέσεων παρατηρήθηκαν και στις υπόλοιπες μετοχές του MSCI, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και το Jumbo.
Το τεχνικό ζητούμενο για την αγορά μας την εβδομάδα που έρχεται είναι να συνεχίσουν να παραμένουν ανέπαφες οι 860 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης να απομακρυνθεί ανοδικά από τις 894 μονάδες.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.