Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε μεταβατικό στάδιο φαίνεται πως είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τη διόρθωση του πρώτου 15ημέρου του Αυγούστου και την ισχυρή αντίδραση που ακολούθησε, τακτοποιώντας τεχνικά δείκτες και μετοχές, καθώς το επόμενο δίμηνο κρίνονται πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η αγορά, έχοντας τιμολογήσει όλες τις έως τώρα εξελίξεις, τηρεί στάση αναμονής και «χωνεύει» επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, με τις ανάλογες – επιμέρους – διορθώσεις, συνδυαστικά και με την τρέχουσα ειδησεογραφία.
Παραδοσιακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν είναι καλό για τα χρηματιστήρια, κάτι που αποτυπώνεται – συνήθως – και στη Wall Street, ενώ και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές είναι πολύ συγκρατημένοι και συντηρητικοί αυτό το δίμηνο.
Από εκεί και πέρα, η επιλογή του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης ήταν να μην προχωρήσει σε εξαγγελίες βραχυχρόνιου εντυπωσιασμού, αλλά ανακοίνωσε μέτρα μελετημένα, κοστολογημένα, πάντα στο πλαίσιο και τη δυνατότητα που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος.
Αυτό που περιμένει λοιπόν η αγορά είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, να «τρέξουν» όλες οι μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει να ωφελείται η οικονομία, η αγορά, οι επιχειρήσεις και η καθημερινότητα των πολιτών.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις το περασμένο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο μήνες στην εξουσία, οπότε οι επόμενοι μήνες, αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, με ζητούμενο την αποτελεσματικότητα, μετά και από το «μοντάρισμα» που έχει ήδη γίνει.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής χωρίς μεγάλες νέες πρωτοβουλίες, κάτι που έχει μειώσει το τζίρο τελευταία, ρίχνοντάς τον ακόμη και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ!
Και ασφαλώς, με τόσο ρηχές συνεδριάσεις και με τζίρους όπως τα 42,69 εκατ. ευρώ που ήταν ο χθεσινός, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν για την αγορά, πέραν αυτών που μαρτυρά η συρρίκνωση των συναλλαγών, ότι δηλαδή οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής.
Πάντως, προς το παρόν φαίνεται πως υπάρχει διάθεση διακράτησης της ευρύτερης ζώνης των 850 – 860 μονάδων και αυτό είναι θετικό στοιχείο, καθώς η αγορά δεν απέχει – ουσιαστικά – πολύ από τα υψηλά της 31ης Ιουλίου και τις 900 μονάδες.
Βεβαίως, είναι νομοτελειακό ότι για να υπάρξει επαναπροσέγγιση της ζώνης των 880 – 900 μονάδων, απαιτείται οι ημερήσιοι τζίροι να ανέλθουν στα 80 – 90 εκατ. ευρώ.
Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 855 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,40%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 19 εκατ. ευρώ. H μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του Large Cap κινείται πτωτικά, ενώ στις τράπεζες υπάρχουν διαθέσεις μαζέματος, με τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική να έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος.
Θυμίζουμε πως χθες οι τράπεζες έκλεισαν αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.
Κυριαρχεί στον Large Cap η πίεση που δέχεται η μετοχή της Lamda Development που έφτασε να υποχωρεί άνω του 8% ενώ πλέον χάνει 6,35%, με φόντο τις πληροφορίες ότι θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου αλλά θα αναζητήσει και άλλες κεφαλαιακές πηγές, για να χρηματοδοτήσει το μεγάλο project του Ελληνικού.
Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν στον FTSE 25 και οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Titan, Viohalco, Ελλάκτωρ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται οι MIG, AS Company, Attica Bank, Ικτίνος, Κρι Κρι, AVAX (προέρχεται από πτώση άνω του 20% το 6ήμερο) και Έλτον, ενώ υποχωρούν οι Profile, Νηρέας, Κέκροπας, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στο σύνολο της αγοράς, 27 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν.