Η έκτη διαδοχική πτώση του κορυφαίου χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 (αν και με αθροιστικές απώλειες μόλις 2,3%) και η διόρθωση του τεχνολογικού Nasdaq κατά 6% μέσα στην τελευταία εβδομάδα, είναι δύο αξιοσημείωτα γεγονότα που μπορεί να λένε πολλά για την τάση των επόμενων εβδομάδων, μπορεί και τίποτα.
Η σημασία τους ενισχύεται αν συνυπολογίσουμε ότι η τελευταία φορά που ο S&P 500 βρέθηκε στο κόκκινο για 6 διαδοχικές συνεδριάσεις ήταν στις 20-28 Φεβρουαρίου 2020, όταν δηλαδή ξεκίνησε η ιστορικών διαστάσεων κατρακύλα λόγω covid-19.
Οι τεχνολογικές μετοχές είναι τα «θύματα» των αναταράξεων που προκαλεί στις αγορές η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναπτυξιακές μετοχές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τον οικονομικό κύκλο, ενόψει της αναμενόμενης ανάκαμψης.
Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση για το πόσο ψηλότερα ακόμη μπορούν να σκαρφαλώσουν οι αποτιμήσεις των μετοχών που συντηρούν εδώ και μήνες το «bull run» έχει ανάψει. Βλέπουμε την αρχή μιας μεγάλης πτώσης, μιας… φυσιολογικής διόρθωσης ή τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά και πλησιάζουμε στο σημείο που θα σκάσει η φούσκα;
Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ρέι Ντάλιο, οι αγορές έχουν διανύσει πάνω από τα ¾ της διαδρομής, πριν σκάσει η φούσκα. Το μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη, Bridgewater Associates, του οποίου είναι ιδρυτής ο 71χρονος μεγαλοεπενδυτής, έχει συνθέσει ένα καλάθι με τις μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις θεωρούνται υπερβολικές και κατ’ επέκταση… μυρίζουν φούσκα.
Με βάση το καλάθι αυτό, το παρακάτω γράφημα αναπαριστά κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές. Η μπλε γραμμή είναι η πορεία των κορυφαίων 500 μετοχών της Wall Street από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, ενώ η κόκκινη γραμμή δείχνει τα αδιανόητα κέρδη των μετοχών που έχει ξεχωρίσει το fund του Ντάλιο και αντιστοιχούν σε «εταιρείες - φούσκες». Βλέπουμε ότι ο S&P σημειώνει άνοδο της τάξης του 20% (μετά και το αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών), ενώ το καλάθι των μετοχών που θεωρούνται φούσκες δίνει κέρδη 350%.
Σύμφωνα με τον Ντάλιο, η κίνηση της Wall Street σήμερα θυμίζει πολύ το ράλι των 50 blue chips, που έμειναν στην ιστορία ως «Nifty Fifty», στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τις μετοχές-φούσκες των dot-com στα τέλη του ’90.
Ο Ντάλιο παρακολουθεί τον «δείκτη φούσκας» ο οποίος υπολογίζεται ότι βρίσκεται στο 77ο εκατοστημόριο σήμερα, όσον αφορά συνολικά τις αμερικανικές μετοχές. Συγκριτικά, στο κραχ του 1929, ο ίδιος δείκτης είχε φτάσει στο 100ο εκατοστημόριο, κάτι που επαναλήφθηκε όταν έσκασε η φούσκα των dot-com το 2000. Επομένως, σήμερα έχουμε διανύσει πάνω από τα ¾ του δρόμου, που σημαίνει πως όσοι πιστεύουν στην εμπειρία του Ντάλιο, καλό θα είναι να προετοιμάζονται...
Την ίδια ώρα ο Ντάλιο επισημαίνει ότι οι μετοχές που θεωρούνται υπερβολικά μεγάλες φούσκες είναι αυτές των αναδυόμενων τεχνολογιών. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το αθροιστικό μέγεθος των μετοχών που θεωρούνται φούσκες σήμερα ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500 είναι περίπου το μισό από το αντίστοιχο των μετοχών dot-com.
«Αγοράστε μετοχές» συμβουλεύει από την πλευρά της η BlackRock. Σύσταση «overweight» για τις μετοχές, «underweight» για τα κρατικά ομόλογα και «neutral» για τα εταιρικά ομόλογα έδωσε τη Δευτέρα ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, BlackRock, αναβαθμίζοντας τις μετοχές και υποβαθμίζοντας παράλληλα τα κρατικά ομόλογα.
Η εξήγηση που έδωσε ο οίκος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. «Πιστεύουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης του Covid θα είναι το ¼ του αντίκτυπου της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (εννοεί του 2008-09), την ώρα που τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι περίπου 4 φορές περισσότερα», ανέφερε η BlackRock, προσθέτοντας ότι αυτό που χάνουν πολλοί αναλυτές είναι πως όλα αυτά σημαίνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει με εκρηκτικό ρυθμό.