Αν τα πράγματα ήταν όσο προβλέψιμα τα διαβάζει κανείς στις οικονομικές αναλύσεις που κυκλοφορούν για τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή και η δουλειά των αναλυτών μάλλον δεν θα είχε και πολύ νόημα.
Για το 2023 οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις βλέπουν ένα δύσκολο εξάμηνο και ένα καλύτερο δεύτερο μισό ως το τέλος του 2023. Βέβαια και οι υπάρχουσες πληροφορίες εκεί συγκλίνουν: Εκλογές, επιτόκια και πληθωρισμός θα δυσκολέψουν πολύ το οικονομικό περιβάλλον μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Μετά ενδεχομένως να μπούμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση όπου η τιθάσευση του πληθωρισμού θα ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες να γίνουν πιο επιεικείς ως προς την πιστωτική συρρίκνωση ενώ η Ελλάδα με κάποιο τρόπο θα έχει αποκτήσει μια κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας που θα υλοποιήσει τις δράσεις του πακέτο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ζωή έχει στείλει –ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια- όλες αυτές τις προβλέψεις που αφορούν την πορεία της χρονιάς στον κάλαθο των αχρήστων. Στην πραγματικότητα ο χρόνος ζωής μιας πρόβλεψης είναι μερικές εβδομάδες, άντε ένα δυό μήνες το πολύ. Στην μεγάλη εικόνα το consensus πέφτει έξω διότι οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι άπειροι κάτι το οποίο δεν ισχύει και με τις εταιρίες.
Οι εταιρείες ως μικρότεροι οργανισμοί έχουν την ευελιξία της γρήγορης προσαρμογής και ειδικά στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει αντανακλαστικά πυγμάχου: Όταν θα στριμωχτούν στα σχοινιά θα αναδιπλωθούν και περιμένουν την σωστή στιγμή για να επιτεθούν.
Καθώς η οικονομική ειδησεογραφία των ημερών παραμένει χαλαρή το σημερινό θέμα κινείται σε ανάλογο ύφος. Να τι μπορεί να πάει διαφορετικά φέτος και να έχουμε ανατροπές και προς τις δύο κατευθύνσεις:
Η Κίνα επιτίθεται στην Ταιβάν. Χωρίς προειδοποίηση η Κίνα επιτίθεται στην Ταιβάν και ανακοινώνει την προσάρτηση των εδαφών της στην κυριαρχία της. Οι ΗΠΑ διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις και η ένταση κλιμακώνεται με την ανακοίνωση υποστήριξης της επέμβασης από τη Ρωσία. Οι τιμές των ημιαγωγών εκτοξεύονται σε πρωτοφανή επίπεδα ενώ η πίεση στις αγορές προσομοιάζει με τις ημέρες της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η Ελλάδα παίρνει τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030: Σε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία η Ελλάδα μπαίνει στο σχήμα που γίνεται η ανάθεση της διοργάνωσης του μεθεπόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.
Ο τελικός προγραμματίζεται για τις 7 Ιουλίου του 2030 στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο το οποίο θυμίζει εξωτερικά κοχύλι. Οι κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται σε πλαφόν ανόδου επί μέρες αφού μαζί με το νέο ανεκτέλεστο παίρνουν έργα κατασκευής και στις δύο συνδιογρανώτριες χώρες.
Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – Σύριζα: Οι αλλεπάλληλες άκαρπες εκλογικές διαδικασίες δεν παράγουν κυβερνητικό αποτέλεσμα ενώ η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται με την απειλή ακόμα και απόβασης σε ελληνικό έδαφος. Υπό την πίεση των γεγονότων σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας την οποία το χρηματιστήριο χαιρετίζει με ένα δυνατό ράλι τιμών.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας εξαγοράζεται από το Euronext: Το πρώτο εξάμηνο δεν ξεκινάει καθόλου καλά για την αγορά καθώς τέσσερις εταιρίες οδηγούνται εκτός αγοράς ενώ άλλες πέντε αναζητούν παράλληλη εισαγωγή. Στο ενδεχόμενο ολικής αποψίλωσης του ταμπλό ανακοινώνεται η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού την Euronext και η ένταξη των ελληνικών μετοχών στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πλατφόρμα συναλλαγών.
Εμπορική εφαρμογή της σύντηξης υδρογόνου: Επιστήμονες του CERN ανακοινώνουν ότι έχουν καταφέρει να παράξουν ενεργειακό φορτίο που έχει οικονομικό νόημα από σύντηξη υδρογόνου επιτυγχάνοντας απρόσκοπτες, ασφαλείς και ελεγχόμενες συνθήκες παραγωγής.
Η πρώτη εμπορική εφαρμογή θα ξεκινήσει το 2025 εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος για όλη την Ευρώπη. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν την παύση παραγωγής βενζινοκινητήρων και την αποκλειστική στροφή σε ηλεκτροκινητήρες.
Τα κρυπτονομίσματα μηδενίζονται: Η αύξηση των επιτοκίων στρέφει τους μικροκαταθέτες πίσω στις προθεσμιακές καταθέσεις εκποιώντας όσο όσο τις συμμετοχές τους σε προϊόντα κρύπτο. Σαν να μην έφθανε αυτό χάκερς σπάνε συστήματα ασφαλείας και εξαφανίζουν κρυπτονομίσματα δεκάδων δισεκατομμυρίων. Οι συναλλαγές σταματάνε για εβδομάδες ενώ το Ελ-Σαλβαδόρ ανακοινώνει την χρεοκοπία της χώρας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει: Στις αρχές της Άνοιξης Ρωσία και Ουκρανία καταλήγουν σε συμφωνία για την λήξη του πολέμου. Τα εδάφη των Ουκρανών που έχουν περάσει σε Ρωσική κατοχή αποκτούν ενισχυμένη αυτονομία ενώ συμφωνείται η εγκατάσταση τοποτηρητών και ειρηνευτικής δύναμής από τον ΟΗΕ.
Η Ευρώπη χαιρετίζει την συμφωνία, άρει τους περιορισμούς προς την Μόσχα και υπόσχεται νέα οικονομική ενίσχυση στους Ουκρανούς. Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί καθώς αποκαθίσταται η ροή και οι αγωγοί πλέον λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς.
Το Metaverse 1.0 κάνει ντεμπούτο: Η Facebook ανακοινώνει ένα νέο τρισδιάστατο περιβάλλον επαυξημένης ή αποκλειστικά ψηφιακής πραγματικότητας στο οποίο μεταφέρονται όλοι οι χρήστες της πλατφόρμας των κοινωνικών δικτύων της Meta. Παράλληλα ανακοινώνει την πώληση ειδικών γυαλιών μεγάλης αυτονομίας που διαβάζουν την κίνηση των ματιών.
Η εφαρμογή είναι τόσο εθιστική που παραδοσιακό δίκτυο πώλησης θεωρείται πια το παλιό web. Οι περισσότεροι χρήστες σταδιακά αποκτούν δύο ζωές. Υπό την πίεση του χρόνου κάποιοι χρήστες αποφασίζουν αποκλειστικά να ζήσουν στον ψηφιακό κόσμο.
Η μεγαλύτερη ζέστη που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη: Τον Ιούλιο καταγράφονται οι μεγαλύτερες μέσες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 50 βαθμούς σε πολλές χώρες. Η κατάσταση είναι αφόρητη, η τιμή του ρεύματος χτυπάει έως και 1000 ευρώ/MWh, σημειώνονται διακοπές ρεύματος και καταγράφονται χιλιάδες θάνατοι.
Η Ευρώπη επισπεύδει το πλάνο απανθρακοποίησης επιβάλλοντας πολλαπλάσιους δασμούς σε χώρες εκτός Ε.Ε. που δεν συμμορφώνονται Τα κόμματα της οικολογίας κερδίζουν έδαφος και η συζήτηση για το μέλλον του πλανήτη επιστρέφει στο προσκήνιο.
Νέα αποθεματικά μέταλλα: Οι κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν συντονισμένα ότι παύουν να διατηρούν αποθεματικά μόνο σε χρυσό και στο εξής θα έχουν για αυτό το σκοπό σπάνιες γαίες, ουράνιο, κάδμιο μέχρι και αλουμίνιο. Σε κοινή δήλωση οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι έχει έρθει πλέον ο καιρός να αναγνωριστεί η αξία και κάποιων άλλων μετάλλων πέρα από την σπανιότητα τους στον πλανήτη.
Οι αγορές εμπορευμάτων αναστατώνονται με το χρυσό να υποχωρεί και τα υπόλοιπα μέταλλα να κάνουν ράλι. Με συμπληρωματική δήλωση γίνεται γνωστό ότι η βασική επιλογή του αποθεματικού μετάλλου παραμένει ο χρυσός ωστόσο θα μπορεί με βάση κάποια ποσόστωση να διακρατείται σε φυσική μορφή ένα μέρος των αποθεματικών σε μέταλλα με αυξημένη χρηστική αξία.