Οι ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ κινούνται με άνοδο, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανακουφίζονται μετά τη δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα προχωρήσει σε έκτακτο δανεισμό έως και 50 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse.
Η κίνηση αυτή έχει χαρακτήρα προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ σκοπεύει να αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκα. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, πρόκειται για «μια αποφασιστική κίνηση για την ενίσχυσή μας καθώς συνεχίζουμε τη στρατηγική μετάλλαξή μας προκειμένου να προσδώσουμε μεγαλύτερη αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας».
Σε ανακοίνωση της ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Αγορών (FINMA) και της SNB χθες Τετάρτη αναφερόταν ότι η Credit Suisse «πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες» και ότι η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει εάν η κατάσταση αλλάξει.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι η χρεοκοπία δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν δημιουργεί «άμεσο κίνδυνο μετάδοσης» στις ελβετικές τράπεζες.
Κυβερνήσεις και τουλάχιστον μία τράπεζα φέρονται να άσκησαν πίεση στην Ελβετία για να δράσει.
Παράλληλα, σύμφωνα με δύο εποπτικές πηγές, η ΕΚΤ επικοινώνησε με τράπεζες υπό την εποπτεία της για να τις ρωτήσει σχετικά με τα ανοίγματά τους στην Credit Suisse.
Ανοδικά οι δείκτες στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε 1,2% υψηλότερα. Ο γερμανικός Dax με άνοδο 1,53%, όσο και ο Cac στη Γαλλία, ενώ ο FTSE MIΒ ενισχύεται κατά 2% και ο FTSE στο Λονδίνο κατά 1,39%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει κέρδη 0,86% στις 1.034,08 μονάδες.
Οι περισσότεροι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια άνοιξαν με θετικό πρόσημο, με τα κέρδη να οδηγούνται από το ράλι των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες καταγράφουν ισχυρή άνοδο.
Η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άνοδο κατά 30% στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Πέμπτη, μετά τον έκτακτο δανεισμό 50 δισ. ελβετικά φράγκα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για να ενισχυθεί η ρευστότητα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την ιστορική πτώση της την προηγούμενη μέρα.
Πριν από λίγο η τιμή βρισκόταν στα 2,09 φράγκα με άνοδο της τάξης του 23,3%.
Την Τετάρτη η μετοχή της τράπεζας είχε κλείσει στο 1,697 φράγκο έπειτα από μια ημέρα αναταραχής, στη διάρκεια της οποίας η μετοχή είχε χάσει σε κάποια στάδιο το 30% της αξίας της, με τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της Credit Suisse να δηλώνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οικονομική βοήθεια για ρυθμιστικούς λόγους.
Οι αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι το δάνειο από την SNB δεν θα ήταν αρκετό για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και ότι «το status quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή», αφήνοντας την εξαγορά της Credit Suisse -ιδίως από την ανταγωνίστρια UBS - ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Αντιστροφή του κλίματος βλέπει η ABN Amro
Υπάρχουν «πολύ πρώιμα σημάδια» ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές για τη σταθεροποίηση της Credit Suisse αντιστρέφουν το κλίμα, δήλωσε ο επικεφαλής τραπεζικής έρευνας της ABN Amro, Τζουστ Μπομόντ.
Ο Μπομόντ τόνισε το πρωί της Πέμπτης ότι ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χρηματοπιστωτικών αγορών, μετά την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών και την ανησυχία για τις εξελίξεις στην Credit Suisse.
Ο ίδιος εξήγησε πάντως, ότι «τα θέματα της Credit Suisse σχετίζονται κυρίως με την αξιοπιστία» της ελβετικής τράπεζας και υπογράμμισε ότι «οι πολύ πρώιμες ενδείξεις δείχνουν ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές και οι πρωινές κινήσεις κεφαλαίου έχουν αντιστρέψει την κατάσταση».
«Κάλεσμα αφύπνισης»
«Βλέπουμε την Credit Suisse ως ειδική περίπτωση, κάτι που αντανακλάται και από το γεγονός ότι τα spreads των ομολόγων άλλων τραπεζών διευρύνθηκαν λιγότερο», ανέφερε ο Μπομόντ, σημειώνοντας ότι αξιολογείται επίσης ο βαθμός στον οποίο «οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στους κινδύνους που παρατηρούνται στις ΗΠΑ».
«Διαπιστώνουμε ότι σχετικά μεγάλο μέρος των καταθέσεων στην Ευρώπη καλύπτεται από το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις μπορούν να θεωρηθούν ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τον τομέα, καθώς δεν θα είναι απρόσβλητος από την απότομη αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Μπομόντ.
«Αναμένουμε πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης και μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων τραπεζών», κατέληξε ο ίδιος.