Ήρθε η ώρα οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικές Αρχές να... πάρουν στα σοβαρά τα ψηφιακά νομίσματα. Την άποψη αυτή εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, μην αποκλείοντας, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αναπτύξει το ΔΝΤ το δικό του κρυπτονόμισμα κάποια στιγμή στο μέλλον.
Η Lagarde προστίθεται στους επιφανείς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου που καταθέτουν τελευταία τις απόψεις τους για τα κρυπτονομίσματα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στην επενδυτική κοινότητα, καθώς μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι του «ρυθμισμένου» κόσμου απέφευγαν να αναφερθούν στην εν λόγω τεχνολογία, λόγω του γεγονότος ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν υπόκεινται σε κεντρικό έλεγχο.
Τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτίθενται σε κίνδυνο αν δεν παρακολουθούν και δεν κατανοούν τα αναδυόμενα προϊόντα της Fintech τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν ανατροπές στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Lagarde, σε συνέντευξη που έωσε στο αμερικανικό πρακτορείο CNBC, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
«Πιστεύω ότι θα δούμε τεράστιες ανατροπές», τόνισε η Γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου, ενώ σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με τον ισχυρό άνδρα της JPMorgan, Jamie Dimon, ο οποίος χαρακτήρισε «απάτη» το Bitcoin, η κ. Lagarde είπε ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις των τεχνολογιών όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων.
Όσο για το «bitcoin» του ΔΝΤ, η Lagarde αναφέρθηκε στο Ειδικό Τραβηχτικό Δικαίωμα (SDR), το νόμισμα που δημιούργησε το Ταμείο ως ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο, όπως τόνισε, θα μπορούσε να ενσωματώσει παρόμοια τεχνολογία με των κρυπτονομισμάτων.
«Αυτό που θα εξετάσουμε είναι κατά πόσο αυτό το νόμισμα, το SDR, μπορεί πραγματικά να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να γίνει πιο αποτελεσματικό και λιγότερο κοστοβόρο», συμπλήρωσε η Lagarde.
Χθες, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ συντόνισε πάνελ για την fintech και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών, στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών και στελέχη εταιρειών του κλάδου fintech. Η Lagarde δήλωσε στο CNBC ότι εκτιμά πως το Ταμείο θα διαδραματίσει ρόλο στη ρύθμιση του κλάδου στο μέλλον. «Ελπίζω ότρι θα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία διότι θεωρώ πως είναι μία πολύ διασυνοριακή διαδικασία».
«Σκέφτομαι τις γυναίκες σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες αναγκάζονται να κρατάνε πάνω τους μετρητά και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας», σημείωσε για να προσθέσει: «Θα ήταν εκπληκτικό αν μπορούσαν να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο και να συναλλάσσονται με ένα πιο διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο».