Cenergy: Η ώρα της δικαίωσης

Cenergy: Η ώρα της δικαίωσης

Οι περισσότεροι επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης όπως τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τα ηλεκτρικά δίκτυα, το υδρογόνο, το φυσικό αέριο, τη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, αναζητούν επενδυτικές επιλογές στις αγορές του εξωτερικού.

Και όμως. Στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται μια εταιρεία που προσφέρει την ευκαιρία να επενδύσει κανείς σε ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών που προσφέρουν «πράσινες» λύσεις στις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μας, με ηγετική θέση 

στην αγορά μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με μεγάλη γκάμα προϊόντων και λύσεων για υποδομές αλλά και βιομηχανικές εφαρμογές. 

Αναφερόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες «κρυφές» αξίες της ελληνικής αγοράς, τη Cenergy Holdings. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει τα Σωληνουργία Κορίνθου, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων δοκών για τον κατασκευαστικό τομέα και τα Ελληνικά Καλώδια, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη. Κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι.

Πελάτες της είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής όπως οι Ε.ΟΝ, Iberdrola, Vattenfall, Tennet, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΡΝΑ κ.α, από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων όπως οι Chevron, BP, Cheniere, RWE, ENI, EDF Energy, Shell, SOCAR, TotalEnergies, BG Norge, Trans Adriatic Pipeline, dcp Midstream, Denbury, Bord Gais, BG Tunisia, Gas Connect Austria, Qatar Petroleum, noble energy, Karachagank, GDF Suez, ΔΕΠΑ, κ.α, από τους μεγαλύτερους εργολάβους EPC, βιομηχανίες και εμπορικές εταιρείες όπως οι Hyundai, ABB, METKA, GEK TERNA, Saipem, Subsea7, Technip, Carillion, κ.α και τέλος από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η Thales, cyta, Vodafone, Bombardier, Siemens, Alstom, COSMOTE και άλλες.

Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι η Cenergy Holdings είναι: 

-Μια από τους leaders στην αγορά καλωδίων ισχύος για υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και στα δυναμικά καλώδια για τα πολλά υποσχόμενα πλωτά αιολικά πάρκα. 

-Ηγέτης στην κατασκευή Α’ τάξεως χαλύβδινων σωλήνων για μεταφορά φυσικού αερίου στα πιο απαιτητικά χερσαία και υποθαλάσσια δίκτυα μεγάλου βάθους παγκοσμίως. (Οι σωλήνες χάλυβα που έχει κατασκευάσει η εταιρεία, τα τελευταία 15 χρόνια, μπορούν να καλύψουν περισσότερο από το μισό περίμετρο της Γης).

-Πρωτοπόρος στην έρευνα και ανάπτυξη -RDI- στη μεταφορά υδρογόνου υψηλής πίεσης σε καθαρή μορφή ή σε μείγμα με αέριο, με πιστοποιημένους χαλύβδινους σωλήνες υδρογόνου, χρησιμοποιώντας είτε τις υπάρχουσες υποδομές δικτύου ή κατασκευάζοντας νέες.

-Μια εταιρεία με μακρόχρονη εμπειρία σε αγωγούς CO2 για έργα σε όλο τον κόσμο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, έναν κλάδο που οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν ότι πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Με 5 κύριες μονάδες παραγωγής και 4 υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε 4 χώρες, παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, επιτυχημένη υλοποίηση μερικών εκ των πιο σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας σε περισσότερες από 70 χώρες, η Cenergy Holdings αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου αυξάνεται θεαματικά από τρίμηνο σε τρίμηνο.Από 22,6 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ανέβηκε στα 29,1 εκατ. δεύτερο τρίμηνο και στα 43,1 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο.

Η πορεία των ανεκτέλεστων συμβάσεων από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι επίσης εντυπωσιακή. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Όμιλος είχε σημειώσει το ρεκόρ των 800+ εκατ. ευρώ, στα μέσα του 2022 σκαρφάλωσε στο 1,1 δισ. ευρώ ενώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2022 εκτινάχθηκε στο 1,75 δισ. ευρώ.

Τουτέστιν, στο 9 μηνο του 2022 η Cenergy Ηoldings είχε υπογεγραμμένα υπερδιπλάσιας αξίας έργα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο, ενώ την ίδια στιγμή ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 36%, στα 1,04 δις ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε από τα 81,5 στα 94,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 44% από τα 30,5 στα 44 εκατ. ευρώ. 

Τα αποτελέσματα έτους αναμένονται με ακόμα πιο ισχυρές επιδόσεις, ενώ μια σειρά γεγονότων κάνουν τη στήλη εξαιρετικά αισιόδοξη για τις επιδόσεις του 2023 και όχι μόνο. 

Τρεις ειδήσεις που θα έπρεπε να είναι στην «πρώτη γραμμή»

1.Μετά τις τελευταίες επιτυχημένες εκτελέσεις έργων υποθαλάσσιων αγωγών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως το Karish της Energean, το Leviathan της Chevron Mediterranean Ltd και το Ashdod – Ashkelon της INGL, έργα που προσέδωσαν στην εταιρεία σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Μεσόγειο και παγκοσμίως, η Σωληνουργεία Κορίνθου επιλέχθηκε από την Chevron Mediterranean για την κατασκευή και την προμήθεια περίπου 155 χιλιομέτρων αγωγού σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου -SAWL- για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το έργο θα παρέχει κρίσιμη υποδομή, καθώς θα συνδέεται υποθαλάσσια και σε μέγιστο βάθος νερού 1700 μέτρων με την πλατφόρμα όπου το αέριο θα υποβάλλεται σε επεξεργασία, πριν μεταφερθεί στο Ισραήλ.

Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργείας Κορίνθου στην Ελλάδα και οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024. Το εύρος της προμήθειας περιλαμβάνει επίσης εσωτερική και εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση, που εφαρμόζονται στην ίδια τοποθεσία με την κατασκευή σωλήνων στη Θίσβη Βοιωτίας.

Παρά το γεγονός ότι πέρασε στα «ψιλά» γράμματα της αγοράς, πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό έργο που αναδεικνύει την ηγετική θέση της Σωληνουργείας Κορίνθου, ως κορυφαίου προμηθευτή για σύνθετα υποθαλάσσια έργα υψηλών προδιαγραφών. 

2.Η Ελληνικά Καλώδια, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings και παγκόσμιος πάροχος λύσεων υποβρυχίων καλωδίων στην παγκόσμια αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ανέλαβε τις μεμονωμένες συμβάσεις για δύο εμβληματικά υπεράκτια αιολικά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με δύο ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου, την Ørsted και την Eversource.

Η Ελληνικά Καλώδια ανέλαβε τη μελέτη, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια, περίπου 260 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και όλων τα σχετικών εξαρτημάτων για τα έργα South Fork Wind και Revolution Wind στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η παραγωγή θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2024 σύμφωνα με το πρόγραμμα παράδοσης κάθε έργου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, εκτιμάται ότι η Ørsted και η Eversource θα παράγουν περίπου 830 MW καθαρής ενέργειας, αρκετή για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πάνω από 420.000 νοικοκυριά, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν υπόδειγμα για την επίτευξη των στόχων για καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια που έχουν θέσει και άλλες Πολιτείες.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η ανάληψη του συγκεκριμένου έργου από την Ελληνικά Καλώδια ήταν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά επιτυχημένης παρουσίας της εταιρείας στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών για την ενεργειακή μετάβαση των ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει ήδη υλοποιήσει με επιτυχία την προμήθεια inter-array καλωδίων 66 kV για τα υπεράκτια αιολικά έργα Mayflower Wind στη Μασαχουσέτη και Dominion's Coastal Virginia Offshore Wind.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Ελληνικά Καλώδια και η Ørsted συνεχίζουν τις συζητήσεις τους σχετικά με μια πιθανή συνεργασία για τη κατασκευή εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στο Maryland, ΗΠΑ.

3.Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Ελληνικά Καλώδια έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 250 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο στην Κόρινθο, με τις συνολικές επενδύσεις στον τομέα των καλωδίων να ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές ανέβασαν μεν τη μόχλευση της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια, ήταν όμως αυτές που έβαλαν τον όμιλο της Βιοχάλκο με αξιώσεις στα σαλόνια των κατασκευαστών υποβρύχιων καλωδίων, με τη Cenergy Ηoldings να χτυπάει διεθνή έργα υψηλών απαιτήσεων και προστιθέμενης αξίας σε όλον τον κόσμο.

Η μονάδα της Κορίνθου αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μεταξύ των πέντε εργοστασίων υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο και έχει ήδη στο ιστορικό του μια ευρεία γκάμα έργων που ολοκλήρωσε με επιτυχία.

Η εταιρεία όμως δεν αναπαύεται στις δάφνες της, αλλά συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία. Ξεκινά νέο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 80 εκατομμύριων ευρώ, με διετή ορίζοντα ολοκλήρωσης και με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό, προκειμένου να μεταβούμε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα υποβρυχίων καλωδίων, θα παρέχει επιπλέον δυνατότητα αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση όμορης ιδιοκτησίας συνολικής έκτασης 43 στρεμμάτων.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση η Ελληνικά Καλώδια θα ενισχύσει το υπάρχον κέντρο βιομηχανικής αριστείας για ένα ευρύ φάσμα υποβρυχίων καλωδίων, μέσης έως και υπερυψηλής τάσης που απαιτούνται σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως των παράκτιων αιολικών πάρκων -Offshore Wind- των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων και παράκτιων πλατφορμών μεταφοράς ισχύος (Power-From-Shore).

Για άλλη μια φορά η διοίκηση της εταιρείας «διαβάζει» έγκαιρα την αγορά. 

Βλέπετε, το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα προέρχεται πλέον από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενώ οι διασυνδέσεις δικτύων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα είναι μια από τις προτεραιότητες πολλών κρατών, καθώς συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Η Ελληνικά Καλώδια λοιπόν προετοιμάζεται ταχύτατα να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, με επενδύσεις που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει το ρεκόρ παραγγελιών προς έχει ήδη εξασφαλίσει, αλλά και των νέων παραγγελιών που θα προκύψουν. 

Όπως έχουμε ξαναπεί άλλωστε, η υπεροχή του προϊόντος είναι αυτή που υπογράφει το μέλλον της εταιρείας.

Χάρη σε αυτή την υπεροχή, η εταιρεία κερδίζει έδαφος στην ανάληψη μεγάλων έργων όχι μόνο στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου η γεωγραφική εγγύτητα της προσδίδει ούτως ή άλλως τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά και σε όλοκληρο τον κόσμο.

Με ένα από τα καλύτερα υποβρύχια καλώδια παγκοσμίως, υψηλής και υπερυψηλής τάσης για εφαρμογές υποθαλάσσιων διασυνδέσεων και μάλιστα συνεχούς μήκους, ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση εργοστασιακών συνδέσμων, έχει ήδη χτυπήσει κάποια από τα καλύτερα έργα στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα και προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου να πάρει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των υποδομών για την ενεργειακή μετάβαση και όχι μόνο.

Για παράδειγμα στην αγορά των ΗΠΑ η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου το 40% των πωλήσεων της σε σωλήνες μετά την ταχεία ανάπτυξη της ζήτησης για σχιστολιθικό αέριο, τάση που έχει ενισχυθεί μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία που περιλαμβάνουν και τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Η εταιρεία διεκδικεί επίσης με αξιώσεις ένα αρκετά μεγάλο μέρος της πίτας των ενεργειακών διασυνδέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, με την υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις να εξελίσσεται σε διεθνή τάση.

(Σ.Σ:Περισσότερες πληροφορίες για τα μοναδικής τεχνολογικής αιχμής έργα που έχει αναλάβει, όπως η σύμβαση για inter-array καλώδια για τα μεγαλύτερα θαλάσσια αιολικά πάρκα στον κόσμο, Dogger Bank A & B στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το μεγαλύτερο διεθνώς καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος μήκου 135 χλ για τα βαθιά νερά Πελοποννήσου-Κρήτης, μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.