Βύθιση των τιμών που κάποια στιγμή νωρίτερα υποχωρούσε και άνω του 20% και στο μπρεντ καταγράφεται για τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, δείγμα της βαθιας κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Τα futures Ιουνίου κινούνται αυτή την στιγμή στα 21,12 δολάρια το βαρέλι (νωρίτερα είχαν πέσει και στα 19 δολ), δείγμα ότι η αγορά δεν βλέπει σύντομα φως στο τούνελ καθώς η πολύ χαμηλή ζήτηση εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων για πετρέλαιο, οι οποίοι εμφανίζουν πληρότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Μπροστά σε αυτή την εικόνα και προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της ζήτησης, ο Πρόεδρος Τράμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα κατά 75 εκατ. βαρέλια, αγοράζοντας την ποσότητα αυτή από αμερικανούς παραγωγούς, κίνηση της οποίας η αποτελεσματικότητα μένει να φανεί.
Τις τελευταίες ημέρες το έλλειμμα αποθηκευτικών χώρων και το γεγονός ότι η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, εκτινάσσει και τα ναύλα για μίσθωση δεξαμενόπλοιων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα 123.000 δολάρια πριν από μερικές εβδομάδες, αυτά εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα 160.000 δολάρια, ενώ πλέον γίνονται μισθώσεις δεξαμενοπλοίων σε επίπεδα 200.000 δολαρίων την ημέρα.
Τα παραπάνω συμβαίνουν μια ημέρα μετά την πρωτοφανή κατάρρευση των τιμών του αμερικανικού αργού για τα futures Μαιου, οι οποίες έφτασαν χθες ακόμη και στα -40 δολάρια το βαρέλι.
Αυτή την στιγμή τα futures παράδοσης Ιουνίου στο αμερικανικό αργό κινούνται στα επίπεδα των 16 δολαρίων (πτώση άνω του 20%) και ενώ είχαν προηγηθεί μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στα 11,80 και 22,56 δολάρια.
Η υποχώρηση της τιμής για τα futures Ιουνίου του αργού έναντι επιπέδων άνω των 20 δολαρίων στα οποία κινούνταν χθες το βράδυ αντανακλά τις σοβαρές επιφυλάξεις της αγοράς για το πόσο γρήγορη θα είναι η άρση του lockdown στις οικονομίες, με ποια ταχύτητα αυτές θα πάρουν μπροστά και πόσο άμεσα ή όχι θα επανέλθει η ζήτηση για πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που θα αποκλιμακώσει και την πίεση στους αποθηκευτικούς χώρους.
Σημειωτέον ότι ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί- συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- συμφώνησαν πρόσφατα να περικόψουν την παραγωγή κατά 9,7 εατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Αρκετοί ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μέχρι τώρα περικοπές είναι πολύ μικρές μπροστά στην έως σήμερα υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 20-30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την οποία έχει προκαλέσει η πανδημία.