Σε χαμηλό είκοσι μηνών υποχώρησε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, μετά τις νέες βαριές απώλειες χθες στην αγορά των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 19.155,74 μονάδες υποχωρώντας κατά 5,01%, έχοντας χάσει πλέον πάνω από 20% από το υψηλό στο οποίο βρέθηκε τον Οκτώβρη και επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν τον Απρίλη του 2017.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της SoftBank Group που βυθίστηκε άνω του 7,50%, όπως και της Fuji Electric που έχασε περίπου 7%. Κατά 5% υποχώρησαν και οι μετοχές της Toyota, 5,5% έχασε η μετοχή της Sony και 4,3% της Nintendo.
Απώλειες αλλά με σαφώς καλύτερες αντιστάσεις στις πιέσεις παρουσίασε η αγορά της Κίνας, όπου ο Shanghai Index υποχώρησε κατά 0,88% στις 2.504 μονάδες, παρόλο που είχε φτάσει να υποχωρεί έως και 2%. Σε επίπεδο έτους πάντως, οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Σανγκάης έχουν χάσει περίπου το 24% της αξίας τους.
Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα παραμένουν κλειστές λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.
«Το sell-off πυροδοτήθηκε αποκλειστικά σχεδόν από τις εξελίξεις στις αμερικανικές αγορές και όχι λόγω εσωτερικών», εκτίμα ο επικεφαλής στρατηγικής της Monex Securities στο Τόκιο, Τακάσι Χιρόκι.
Σημειώνεται ότι χθες ο Dow Jones κατέγραψε την πέμπτη διαδοχική συνεδρίασή του με απώλειες άνω του 2%, κάτι που είχε να συμβεί από το Σεπτέμβριο του 2011. Παρόλο που η συνεδρίαση είχε τη μισή σχεδόν διάρκεια από την κανονική λόγω της ημιαργία της παραμονής των Χριστουγέννων, ο βιομηχανικός δείκτης έχασε πάνω από 650 μονάδες ή 2,9%.
Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες, με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 2,7% και τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί κατά 2,2%, στον απόηχο της νέας επίθεσης Τραμπ στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Τζερόμ Πάουελ.
Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση που έκανε στο twitter υποστήριξε ότι η Fed συνιστά το μοναδικό πρόβλημα της οικονομίας των ΗΠΑ. «Δεν νιώθουν την αγορά, δεν καταλαβαίνουν τους απαραίτητους εμπορικούς πολέμους», έγραψε ο Ντ. Τραμπ.
Παράλληλα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντί να κατευνάσουν τις ανησυχίες μάλλον δημιούργησαν περισσότερες, καθώς η κίνησή του έφερε στη μνήμη «ημέρες του 2008», όταν οι τραπεζίτες είχαν συσκέψεις με τους τότε ιθύνοντες της κυβέρνησης Μπους στην προσπάθεια να αποφευχθεί γενική χρηματοοικονομική κατάρρευση.
Σε αυτό το κλίμα, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ βαδίζει προς τον χειρότερο Δεκεμβριο μετά το 1931, εν μέσω της τότε παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1929.