Μετά τα απαισιόδοξα μηνύματα σχετικά με την πορεία της βρετανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, δυσοίωνα μηνύματα έρχονται και από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς μία σειρά από δείκτες οδηγούν τους αναλυτές στο συμπέρασμα πως μία νέα ύφεση δεν θα πρέπει να αποκλείεται από κανέναν.
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην Γερμανία η εκτίμηση των αναλυτών πως η οικονομία της χώρας βαδίζει ολοταχώς προς μία νέα ύφεση, καθώς μία σειρά από δείκτες υποδηλώνουν πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου ιδανικά, ενώ και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε αισιόδοξη εκτίμηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν αξιοσημείωτη κάμψη μέσα στον Ιούλιο, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η γερμανική οικονομία, με το αρμόδιο υπουργείο της χώρας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «οι διεθνείς εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο μου μαίνεται και οι περιορισμένες επιχειρηματικές προσδοκίες στον κατασκευαστικό τομέα δε δημιουργούν την πεποίθηση πως οι επόμενοι μήνες θα φέρουν κάποια σημαντική βελτίωση».
Η πτώση της ζήτησης στον κατασκευαστικό κλάδο άγγιξε το 2,7% σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς οι παραγγελίες εκτός Ευρωζώνης κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των εξαγωγών παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία με τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit αλλά και τα «απόνερα» της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένη αβεβαιότητα.
Μάλιστα, δείκτες της αγοράς προοικονομούν πως η περαιτέρω πτώση του κατασκευαστικού κλάδου, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να συμπαρασύρει κι άλλους τομείς της αγοράς. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα από το γεγονός πως η παραγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη κάμψη, ενώ η εντεινόμενη πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, οδηγεί τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην εκτίμηση πως ο ρυθμός της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να μειώνεται.
Πλέον, η γερμανική οικονομία σημείωσε κάμψη και στο δεύτερο τετράμηνο του έτους, με την Bundesbank να εκτιμά πως η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και στο τρίτο τετράμηνο του έτους, γεγονός που σε τεχνικό επίπεδο θα επισημοποιήσει την ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όλοι οι καταναλωτικοί δείκτες σημείωσαν κάμψη, με την γερμανική κυβέρνηση να διατρανώνει την πρόθεσή της να παρέχει οικονομικά κίνητρα σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν περαιτέρω.
Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αναλυτές να εκτιμούν πως βρίσκεται προ των πυλών μία περαιτέρω χαλάρωση στην νομισματική της πολιτική, τόσο μέσα από τη μείωση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα όσο και μέσω της επαναγοράς ομολόγων.