Με εκτεταμένες απώλειες κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, όντας συσχετισμένο με το γενικότερο αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και σημειώνοντας τη 13η πτωτική στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις. Η σοβαρή έλλειψη αγοραστική διάθεσης λειτούργησε επιβαρυντικά στις μέτριες -κατά τα’ άλλα- τάσεις ρευστοποιήσεων, και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,02% στις 859,46 μονάδες.
Ενδεικτικό της πτωτικής εικόνας είναι ότι αφενός όλες οι μετοχές της μεγάλης (εξαιρουμένης αυτής της Αεροπορίας Αιγαίου) και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (εξαιρουμένης της αμετάβλητης Παπουτσάνης) έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και μόλις 12 επί συνόλω έκλεισαν ανοδικές, με 112 πτωτικές, αφετέρου ο Δείκτης βρέθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Η σημερινή συνεδρίαση έχει τουλάχιστον 3 χαρακτηριστικά που πρέπει να αναλυθούν. Πρώτον, είχαμε διάσπαση της προ ημερών παρατητηθείσας στήριξης των 874 μονάδων. Δεύτερον, οι απώλειες ήλθαν σε πλήρη παραβολή με τις απώλειες σε όλα τα μεγάλα Χρηματιστήρια. Τρίτον (και ευτυχώς), η πτώση συνοδεύτηκε από μέτριους όγκους συναλλαγών, περίπου 58 εκατ. ευρώ (60% του μεσοσταθμικού), όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες που εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών ο Γ.Δ έχει καταγράψει απώλειες άνω του 7,5%.
Η τριήμερη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να συντηρήσει τα επίπεδα στήριξης των 874 μονάδων ήταν πρώιμη ένδειξη για τη σημαντικότητα του επιπέδου, το οποίο οριοθετούσε και το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum.
Ωστόσο, η συνδυασμένη φυγόκεντρος δύναμη των ανησυχητικών χθεσινών δηλώσεων των αξιωματούχων της FOMC (που επιβεβαίωσαν την ανάγκη μεταστροφής των δεδομένων στα επιτόκια), και των αυξανόμενων κρουσμάτων του νέου στελέχους του κορονοϊού, στάθηκε η αφορμή να ενδυναμώσει η προ πολλών ημερών πτωτικότητα. Μάλιστα, η διάσπαση επήλθε με πτωτικό χάσμα, κάτι που δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό στην ευκταία ανάρρωση, εφόσον εκείνη ευοδώσει.
Η προαναφερθείσα πτωτική συνεδρίαση και η συν αυτώ διάσπαση των στηρίξεων βρίσκει έρεισμα και στη γενικότερη αρνητική εικόνα στις διεθνείς αγορές. Επί παραδείγματι, στις ευρωαγορές, ο Eurostoxx 50 καταγράφει -2,41%, ο DAX 30 -2.02% και o CAC40 -2.3%˙, ενώ στις ΗΠΑ, ο S&P 500 -1,36%, ο Dow 30 -1,17%, ο NQ 100 -1.32% και ο Russell 2000 -2,04%. Επίσης ανησυχητική είναι η συμπεριφορά του VIX που κερδίζει +21% (υψηλό ημέρας +28%), και τούτο όχι μόνο διότι οι αγορές είδαν με προβληματισμό τη στάση της FOMC, αλλά κυρίως διότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς μειώθηκε κι άλλο (1,278% με απώλειες 3,25 bps) κάτι που δεν συνάδει με την απευθείας σύνδεση των μελλοντικών επιτοκιακών στόχων της Fed. Το δολάριο πάντως δεν ακολούθησε την ανατίμηση που θα αναμένετο, με τον Δείκτη Δολαρίου (ΣΜΕ Σεπτεμβρίου) στο -0,37%.
Επιστρέφοντας στην ελληνική αγορά, η σημερινή συνεδρίαση είχε μεν εκτεταμένες απώλειες, πλην όμως η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα. Το πιο πιθανό είναι πως θα πρέπει να εκδηλωθεί κάποιου είδους ανοδική αντίδραση, άσχετα με την ένταση, ώστε να ισχυροποιηθεί η ένδειξη της ύπαρξης πτωτικής τάσης. Πάντως, ο Δείκτης ήδη καταγράφει απώλειες της τάξης του 6,5% σε αυτήν την πολυήμερη πτωτική κίνηση που οριοθετείται χρονικά από τις 15 Ιουνίου.