Σε χαμηλό 18 ετών έχουν κατέλθει οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης διεθνώς δεδομένου ότι περίπου 3 δισ. άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, αλλά και ο πόλεμος τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, «σκοτώνει» τις τιμές.
Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια ιδιότυπη όσο και γενικευμένη… παύση εργασιών, η οποία νομοτελειακά φέρνει μεγάλη ύφεση, αλλά μικρότερη ζήτηση για ενέργεια, καύσιμα, μετακινήσεις κ.λπ. Στις δυτικές οικονομίες προσφορά και ζήτηση έχουν καταρρεύσει, αεροπορικές εταιρίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, διασκέδαση, ταξίδια ως κλάδοι έχουν υποστεί κραχ στην κυριολεξία.
Η... καραντίνα της ναυτιλίας, αλλά και το σταμάτημα των χιλιάδων εργοστασίων της Κίνας – η οποία μόλις τώρα ξεκινά την επαναλειτουργία ορισμένων περιφερειακών μονάδων – αλλά και η παύση εργασιών σε όλα σχεδόν τα εργοστάσια της Ευρώπης, μειώνει κατακόρυφα τη ζήτηση για το «μαύρο χρυσό».
Η παγκόσμια ζήτηση είναι στο ναδίρ… ενώ η προσφορά τώρα ξεκολλάει από το ναδίρ και μόνο στην Κίνα! Συνάμα, ο πόλεμος τιμών μεταξύ Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται.
Συνάμα, η παύση παραγωγής νέων αυτοκινήτων καθώς δεκάδες εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, μείωσε κατακόρυφα της ανάγκες για μέταλλα, όπως π.χ. το παλλάδιο που χρησιμοποιείται στους καταλύτες, οδηγώντας σχεδόν όλα τα εμπορεύματα σε γενικευμένη πτώση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούν κατά 4,18% πέφτοντας στα 20,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ έχουν χαμηλό ημέρας στα 19,92 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent διαπραγματεύεται στα 26,45 δολάρια με πτώση 5,33%, ενώ έχει χαμηλό στα 26,12 δολάρια. Η τελευταία πτώση των τιμών του πετρελαίου ήρθε μετά την ανακοίνωση ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού ιατρικού συμβούλου στις ΗΠΑ ότι περίπου 200.000 άνθρωποι στη χώρα θα μπορούσαν να πεθάνουν εξαιτίας της επιδημίας Covid-19.
Πτώση και στο χρυσό και στα άλλα μέταλλα
Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.642 δολάρια η ουγγιά με πτώση 0,68%, ο άργυρος υποχωρεί κατά 2,66% στα 14,148 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα χάνει 2,68% η ουγγιά στα 721,85 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχωρεί κατά 2,98% στα 2.134 δολάρια.
Πτώση σημειώνουν και τα υπόλοιπα εμπορεύματα, με το Φυσικό Αέριο να χάνει 2,39% στα 1,631 δολάρια, το αλουμίνιο στο -1,32%, ο ψευδάργυρος -0,52%, το νικέλιο -0,42%, ο χαλκός -0,43%, ο κασσίτερος -1%, ενώ άνοδο σημειώνει ο μόλυβδος κατά 0,83%.