Ισχυρή πτώση κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του αργού, καθώς η μείωση της ημερήσιας παραγωγής που αποφάσισαν οι χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί τους την Κυριακή δεν περιόρισε τους φόβους της αγοράς, ενώ η ζήτηση παγκοσμίως παραμένει εξαιρετικά μειωμένη λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομίες του πλανήτη.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο παράδοσεως Ιουνίου του West Texas Intermediate σημείωσε πτώση 10,2% ή 1,85 δολάρια με την τιμή του να κλείνει στα 20,11 δολάρια ανά βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το δικό του συμβόλαιο παράδοσεως Ιουνίου να κλείνει στα 29,48 δολάρια ανάβαρέλι έχοντας καταγράψει πτώση 7,3% ή 2,31 δολάρια.
Σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να μειώσουν τη συνολική παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μέγεθος που αναλογεί σχεδόν στο 10% της συνολικής παραγωγής.
Ωστόσο, με τη μείωση της ζήτησης λόγω της καραντίνας που έχει «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη να προβλέπεται από 15 έως 22 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο και τη συμφωνία να έχει εφαρμογή από τον Μάιο, οι αριθμοί δεν δείχνουν ικανοποιητικοί προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές βρίσκονται 50% κάτω σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ την ίδια ώρα οι χώροι αποθήκευσης αναμένεται να φτάσουν σύντομα στα όριά τους λόγω της περιορισμένης ζήτησης.
Μόνο στις ΗΠΑ άλλωστε, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν αύξηση για 12η συνεχόμενη εβδομάδα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σημείωσαν ρεκόρ στα 15,2 εκατομμύρια βαρέλια.