Black Friday ή αρχή μιας μακράς περιόδου sell off στις αγορές;

Black Friday ή αρχή μιας μακράς περιόδου sell off στις αγορές;

Ο ιός Sars Cov 2 αλλάζει συνεχώς. Κάθε αντιγραφή προκαλεί «νέα σφάλματα» στη σειρά των 30.000 νουκλεοτιδίων που αποτελούν το γονιδίωμά του. Σε κάθε αντιγραφή λοιπόν υπάρχει η μικρή πιθανότητα ο ιός να γίνει αποτελεσματικότερος και εδώ ακριβώς εδράζεται η παγκόσμια ανησυχία για το νέο στέλεχος B.1.1.529.

Το στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία στη Νότια Αφρική και στην Μποτσουάνα και ο λόγος που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους είναι οι πολλές μεταλλάξεις του, 32 από τις οποίες είναι στην πρωτεΐνη - ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι επιστήμονες πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσο η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τη δυναμική να καταστήσει παρωχημένο τον εμβολιασμό, να αποφύγει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να επικρατήσει ταχύτατα έναντι των άλλων μεταλλάξεων.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας. Τόνισε μάλιστα ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνονται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής, ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΠΟΥ συνέστησε τον χαρακτηρισμό της νέας παραλλαγής ως «παραλλαγή ανησυχίας», δίνοντας το ελληνικό γράμμα Όμικρον.

Αυστηρά μέτρα ελήφθησαν - Πιθανότατα θα χρειαστούν και άλλα


Από την ημέρα που το νέο στέλεχος έφτασε το 1% των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν στη Νότια Αφρική, εκτοξεύτηκε μέσα σε δύο εβδομάδες στο 90% των κρουσμάτων, επικρατώντας ολοκληρωτικά των άλλων στελεχών, μεταξύ των οποίων και του εγχώριου που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί Παραλλαγή Βήτα.

Εν ολίγοις μέσα σε 14 ημέρες έφτασε στο ποσοστό επικράτησης για το οποίο η παραλλαγή Δέλτα είχε χρειαστεί 14 εβδομάδες.

Η δυναμική αυτή ανάγκασε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προτείνει χθες τον πρωί τον στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, προκειμένου να σταματήσουν οι πτήσεις με τη Νότια Αφρική και έτσι να ενεργοποιηθεί ένα φρένο έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο βράδυ και μετά τις ανακοινώσεις από το Βέλγιο ότι ανίχνευσε το πρώτο περιστατικό της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι η επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες - μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Στην ίδια απόφαση οδηγήθηκε και η Αγγλία το Ισραήλ και άλλες χώρες, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες και το πετρέλαιο χθες να σημειώσουν την πιο βίαιη πτώση.

Το γεγονός, δε, ότι ενδεχομένως να ληφθούν και άλλα μέτρα τις επόμενες ημέρες παρέσυρε συνολικά τις αγορές, οι οποίες αν και κράτησαν τα τεχνικά ορόσημα που δώσαμε την Παρασκευή το πρωί -  περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ - εντούτοις είναι πολύ πιθανό να τα απολέσουν στο πρωινό άνοιγμα της Δευτέρας.

H χειρότερη εξέλιξη τη χειρότερη στιγμή


Το ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον μας χτύπησε την πόρτα την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πανδημικό κύμα του κορονοϊού.

Όπως εύγλωττα τόνισε ο Γερμανός ειδικός στον τομέα της υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ: «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια νέα παραλλαγή σε ένα τρέχον κύμα».

O Λάουτερμπαχ κάθε άλλο παρά υπερβολικός είναι, καθώς η κατάσταση στη Γερμανία είναι δραματική όπως ποτέ πριν στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να ανακόψει το τέταρτο κύμα.

«Όσο πιο δυνατά τραβήξουμε το χειρόφρενο, τόσο το καλύτερο» ήταν η δραματική έκκλησή του πριν καν ξεκινήσει ο νέος πονοκέφαλος της μετάλλαξης Όμικρον και τη στιγμή που η Βαυαρία είχε ανακοινώσει ολικό lockdown.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Αυστρία άνοιξε πρώτη τον χορό των lockdowns τη Δευτέρα, ακολούθησε η Σλοβακία, ενώ χθες η Ολλανδία ανακοίνωσε νυχτερινό lockdown με τη μια χώρα μετά την άλλη να υιοθετούν ολοένα και περισσότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τι σημαίνει όμως για την οικονομία ένας νέος κύκλος μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης; Αναχαίτιση της ανάπτυξης.

Η αναχαίτιση αυτή όμως λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία πολύ χειρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του περσινού χειμώνα ή του Μαρτίου του 2020.

Βλέπετε φέτος έχουμε πολλά περισσότερα προβλήματα όπως:

- Την επίμονη επίσκεψη του πληθωρισμού. Ειδικά όσον αφορά τις τιμές ενέργειας η κατάσταση παραμένει δραματική με τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν στα 92,5 ευρώ/ΜWh και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να διαμορφώνονται από 217,25 ευρώ/MWh (Boυλγαρία) έως τα 275 ευρώ/MWh (Γαλλία) και τα 276,53 ευρώ/MWh (Ελβετία).

-Τον αποσυντονισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων εκ νέου λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας. (σ.σ.:Για την ακρίβεια ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν γι’αυτό και ποτέ δεν αποκλιμακώθηκαν τα κόστη μεταφοράς κ.ο.κ).

-Τις ενδείξεις υπερβολικής κερδοσκοπίας τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθούν αποδόσεις σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων, κάτι που οδήγησε ουκ ολίγα στοιχεία ενεργητικού σε υψηλότατες αποτιμήσεις.

Έχουμε λοιπόν τις εξής συνισταμένες στις αγορές: Aρνητικά πραγματικά επιτόκια εν αναμονή αύξησης επιτοκίων λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, υψηλότατες αποτιμήσεις, πάρα πολλές δημόσιες προσφορές –IPO- αρνητικά ασφάλιστρα κινδύνου για τις μετοχές, ανάληψη υπερβολικού ρίσκου τόσο σε ιδιωτικό όσο πολλές φορές και σε θεσμικό επίπεδο, εκτόξευση του χρέους, αποσυντονισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων, υγειονομική κρίση σε πολλές χώρες και νέα ανατροπή της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αλλά πλέον και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα λοιπόν τις επόμενες ημέρες φαίνεται σαν το πιο πιθανό σενάριο για τον κόσμο των αγορών, ενώ η διάσπαση κρίσιμων τεχνικών σημείων μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη και πιο εκτεταμένη διόρθωση.

Το αισιόδοξο σενάριο


Για όσους συνηθίζουν να βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο» ευτυχώς υπάρχουν κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας όσον αφορά τη νέα περιπέτεια που ακούει στο όνομα «Μετάλλαξη Όμικρον».

Η BioNTech και η Pfizer, αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα μας προσδιορίσουν αν η νέα παραλλαγή είναι ικανή να διαφεύγουν της προστασίας των εμβολίων το αργότερο σε δύο εβδομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ορατότητα για τη νέα μετάλλαξη, ενώ στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Μόσιαλος «...και για άλλες μεταλλάξεις είχαμε ανησυχήσει αλλά τελικά, με εξαίρεση των Άλφα και Δέλτα παραλλαγών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα».

Όποτε, πάντα σύμφωνα με τον κύριο Μόσιαλο, αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα.  

Ένα ακόμα καλό νέο είναι ότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο τους στο AFP, σε περίπτωση που πράγματι η μετάλλαξη Όμικρον δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια: «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες».

Βέβαια μέχρι τότε, οι αγορές δυνητικά μπορεί να περάσουν από «σαράντα κύματα».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.