Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση εξαιρετικά αυξημένου volatility είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω ήπια αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ κύριο χαρακτηριστικό και των συνεδριάσεων στην Ευρώπη είναι η αμυντική – συντηρητική στάση των επενδυτών.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις παρ' ότι προς το παρόν δεν έχουν αλλοιώσει ούτε καθορίσει την εικόνα των αγορών, εντούτοις είναι κάτι που επικρέμεται ως σημαντικός καταλύτης πάνω από τις αγορές, ομολόγων και μετοχών.
Η γενική «γραμμή» σ' όλες τις αγορές δίνεται από την πορεία της Wall Street και έως τώρα, πλην της γνωστής διόρθωσης των τελευταίων δυόμισι μηνών, δεν έχει σημάνει κανένας… συναγερμός, ούτε έχουν υπάρξει μεγάλοι κλυδωνισμοί.
Περισσότερο οι αγορές – τουλάχιστον έως τώρα – εστιάζουν στον εμπορικό πόλεμο και το «κρυφτούλι» ΗΠΑ και Κίνας με τους δασμούς και τα οικονομικού τύπου εμπόδια για τη μετακίνηση προϊόντων και αγαθών, παρά στην απειλή… κανονικού πολέμου.
Άλλωστε, όπως το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει (έναρξη πολέμου στο Ιράκ το 2003) οι αγορές «τρέφονται» από τους πολέμους, έχοντας τη δική τους ανάγνωση στις εξελίξεις. Πάντως, σ' αυτή τη φάση, το κλίμα είναι διαταραγμένο, οπότε διεθνώς υπάρχει στάση αναμονής και επιφυλακτικότητα, με μειωμένη εύλογα τη διάθεση ανάληψης (νέου) ρίσκου.
Όπως και να 'χει, θα επαναλάβουμε ότι οι αγορές προέρχονται από εννεαετές – ιστορικών διαστάσεων – bull market, οπότε τα περιθώρια να «σηκωθούν» τα λεφτά από το σύστημα, είναι εξαιρετικά μεγάλα. Σ' αυτή την περίπτωση, ασφαλώς το πλήγμα για την ελληνική αγορά θα είναι καίριο, δεδομένου ότι - για τους γνωστούς δημοσιονομικούς λόγους - ήταν σε επενδυτική «καραντίνα» όλα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει καρπωθεί πολλά από το ράλι των αγορών.
Με τους δείκτες Xetra DAX στη Φρανκφούρτη και FTSE 100 στο Λονδίνο να έχουν οριακές μεταβολές σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο όντας πιο ευάλωτο και ρηχό, δείχνει έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 797 μονάδες με πτώση 0,22%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ. Πάντως, το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη απομάκρυνση από τη ζώνη ψυχολογίας των 800 μονάδων, οπότε με τις παραμικρές κινήσεις των long, η εικόνα μπορεί να αλλάξει.
Η εικόνα στο χώρο του Large Cap είναι μεικτή, με τις κινήσεις όμως και προς τις δύο κατευθύνσεις να είναι μετρημένες και χωρίς ακρότητες. Ήπια ανοδικά κινούνται μετοχές όπως ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Viohalco, Jumbo, ΕΧΑΕ, Grivalia Properties, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ.
Αντιθέτως, πιέζονται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές με τη Eurobank να υποχωρεί άνω του 2,50%, την Εθνική -2,04%, την Πειραιώς -1,64% και την Alpha Bank -0,28%. Στο χώρο των blue chips νέες πιέσεις άνω του 1% δέχονται οι Coca Cola HBC και ΔΕΗ, ενώ ηπιότερη πτώση σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ.
Ελαφρώς καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα στο χώρο του Mid Cap, με τον όμιλο Intracom να παρουσιάζει έντονη κινητικότητα. Η μητρική Intracom ενισχύεται σε ποσοστό 2,58%, η Intralot +2,41%, ενώ η Intracom Κατασκευές ξεχωρίζει με άνοδο 4,17%. Ανοδικά επίσης κινούνται οι J&P Άβαξ, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Attica Bank, MLS, Νηρέας και Πλαίσιο. Αυξημένες πιέσεις στον Mid Cap δέχονται οι Ικτίνος -3,57%, Υγεία -2,87%, MIG -1,46% και Πλαστικά Θράκης -1,63%.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη παρουσιάζουν μετοχές όπως Κέκροπας, Αλουμύλ, Quality & Reliability, Εβροφάρμα και ΕΚΤΕΡ, ενώ στον αντίποδα υποχωρούν τίτλοι όπως Euromedica, Μινέρβα, Profile, Revoil, Κρι Κρι, Frigoglass και Κρέτα Φαρμ. Στο σύνολο της αγοράς 35 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.