Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η στάση αναμονής των αγοραστών δίνει προβάδισμα στους πωλητές σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα δείκτες και μετοχές να κινούνται χαμηλότερα, σε μια απολύτως ρηχή συνεδρίαση, με πολύ περιορισμένες συναλλαγές.
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η εξαιρετικά μειωμένες πρωτοβουλίες, πρωτίστως από την πλευρά των αγοραστών, κάτι που έχει οδηγήσει το τζίρο, μετά από ένα 5ωρο συνεδρίασης σε πολύ ήπια επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στις 870,42 μονάδες όμως έκτοτε κινήθηκε μόνιμα πτωτικά, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στις 856 μονάδες με πτώση 1,45%. Η αξία συναλλαγών φτάνει στα 27 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής, χωρίς νέες πρωτοβουλίες.
Η εβδομάδα θα έχει πολλαπλές εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς, με κυριότερη την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη για το mini QE, που ενδεχομένως, με ειδική συμφωνία, να ενταχθεί και η Ελλάδα.
Παράλληλα, από σήμερα και προσεχώς η αγορά «ζυγίζει» τις ανακοινώσεις που έκανε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο, που κατά κοινή ομολογία χρηματιστών, επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων της αγοράς, τα μέτρα κρίνονται απολύτως θετικά. Ήταν ένα πακέτο μέτρων στοχευμένο, μελετημένο και κοστολογημένο, μακριά από κορώνες εντυπωσιασμού του παρελθόντος και «κούφιες» υποσχέσεις.
Ανακοινώσεις με στέρεο και μελετημένο οικονομικό στίγμα, χωρίς «γκρίζες» ζώνες και αοριστίες, που θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Μέτρα που, αν τεθούν σε εφαρμογή, μπορούν να αλλάξουν το οικονομικό προφίλ τόσο της καθημερινότητας των πολιτών, όσο και το διεθνές status quo της χώρας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την έλκυση επενδύσεων και την καλύτερη βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «αν όλη αυτή η βεντάλια μέτρων πάρει σάρκα και οστά- κάτι που θα συμβεί όπως όλα δείχνουν - μπροστά μας έχουμε ένα πιθανό economic boom, ένα νέο οικονομικό κύκλο που συνήθως διαρκεί κατ' ελάχιστον 3-4 χρόνια».
Το επόμενο διάστημα λοιπόν η αγορά θα έχει το χρόνο να «μετρήσει» αναλυτικά τις εξαγγελίες και να τις βάλει περισσότερο μέσα στις τιμές των μετοχών.
Σήμερα πάντως οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι, με τη μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 να κινείται πτωτικά, χάνοντας. Οι μεγαλύτερες πιέσεις επικεντρώνονται στις τράπεζες, με την Εθνική να υποχωρεί 4,56%, ενώ περί το 3,50% υποχωρούν οι Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτώση άνω του 3% καταγράφουν οι Viohalco, ΔΕΗ και Lamda Development, άνω του 2% υποχωρούν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Ελλάκτωρ, ενώ πλέον του 1% πίεση δέχονται οι Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Στον χώρο του Mid Cap ανοδικά κινούνται μόνο οι Ικτίνος, Quest Συμμετοχών και Παπουτσάνης, ενώ αυξημένες πιέσεις άνω του 5% δέχεται η AVAX επηρεασμένη από τις διαδικασίες της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν μετοχές όπως MIG, Intracom Holdings και Profile, ενώ σημαντική πτώση σημειώνουν τίτλοι όπως Attica Bank, Νηρέας, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Έλτον, Intralot και Κρι Κρι.
Στο σύνολο της αγοράς, 29 μετοχές ενισχύονται έναντι 77 που υποχωρούν.