Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με έντονες διακυμάνσεις εν μέσω αυξημένου trading αλλά και κινήσεων κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 669,79 μονάδες με πτώση 0,63%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,6 εκατ. ευρώ.
Ο Γ.Δ. στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά έχοντας χαμηλό ημέρας στις 658,90 μονάδες (-2,25%) στις 12:55 μ.μ., ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 674,73 μονάδες (+0,10%), λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.611,24 μονάδες με πτώση 0,87% (έφτασε έως το -2,26%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 354,59 μονάδες με διόρθωση μόλις 0,26%, παρ' ότι έφτασε να υποχωρεί έως 4,75%.
Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. είχε – και έχει – περιθώρια διόρθωσης, καθώς από τα μέσα Μαΐου ο Γ.Δ. και σε 15 συνεδριάσεις έχει κέρδη 13,89%, o FTSE 25 κερδίζει 14,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 32,29%.
Η αγορά άφησε ταχύτατα πίσω της τις 620 – 630 μονάδες, διαπέρασε πανεύκολα την περιοχή των 650-660 μονάδων, ενώ πλέον «αναμετράται» με την ευρύτερη περιοχή των 670 – 680 μονάδων, που θα κρίνει και τη δυνατότητα μετάβασης προς τις 700 μονάδες. Παράλληλα, μετά τα 146 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας λόγω MSCI, στις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ο μέσος τζίρος είναι πάνω από τα 85 εκατ. ευρώ!
Την περασμένη Δευτέρα οι συναλλαγές ήταν στα 93,6 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 82,9 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη 88,3 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έφτασαν στα 85,6 εκατ. ευρώ, με τα 11 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Τιτάνα, δηλαδή τις τέσσερις μετοχές που διαγράφηκαν από το βασικό δείκτη MSCI Greece.
To κλίμα γενικευμένης αφύπνισης διεθνώς συνεχίζεται, με τις οικονομίες να προχωρούν στο περαιτέρω άνοιγμά τους, τις δραστηριότητες να επανέρχονται, ενώ σε φάση επανεκκίνησης είναι και οι αεροπορικές συνδέσεις σταδιακά. Παράλληλα, συνεχίζεται η βελτίωση της εικόνας αναφορικά με τον κορονοϊό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με την κατάσταση να είναι ασύγκριτα καλύτερη συγκριτικά με τα προ είκοσι ή τριάντα ημερών επίπεδα.
Γενικότερα καλλιεργείται κλίμα ταχύτερης του αναμενόμενου επιστροφής στην κανονικότητα, ενώ όλοι οι θεσμοί, όπως Κομισιόν και ΕΚΤ συνεχίζουν να συνδράμουν με άκρως αποφασιστικό τρόπο στη στήριξη των οικονομικών στη μάχη κατά της πανδημίας. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, το έκτακτο πρόγραμμά της αγορών τίτλων λόγω του κορονοϊού, «χτίζοντας» στην ήδη καλή ψυχολογία που υπάρχει στις αγορές.
Δεν είναι τυχαίο ότι σ' όλη την Ευρώπη υπάρχει καταιγιστική μείωση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων, κάτι που αντανακλά τη μείωση του ρίσκου ευρύτερα. Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται και η μείωση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που σήμερα έπεσε έως το 1,364% και στα χαμηλότερα εδώ και περίπου τρεις μήνες, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στο 1,37%.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περίπου τρεις μήνες, κάτι που μαρτυρά την ταχύτατη επιστροφή στην κανονικότητα αλλά αντανακλά και τη μείωση του ρίσκου χώρας. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το 10ετές, ύστερα από δύο και πλέον μήνες «έσπασε» πτωτικά το φράγμα του 2%, ενώ αυτή την εβδομάδα, δηλαδή με την είσοδο του Ιουνίου κινήθηκε και κάτω από το 1,50%.
Παράλληλα, στην ολοένα και πιο θετική ανάγνωση των εξελίξεων ήρθε να συνδράμει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του πρώτου τρίμηνου της ελληνικής οικονομίας, με τα στοιχεία να είναι πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Τα στοιχεία έδειξαν ύφεση μόλις 0,9%, στοιχείο που πιστοποιεί ότι οι αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν σωστές, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για επίδοση πολύ καλύτερη απ’ ότι άλλων χωρών, όπως και της Ευρωζώνης.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον και με τις ευρωπαϊκές αγορές να περιορίζουν πάρα πολύ το απόγεμα τις απώλειές τους, στο χώρο του FTSE 25 καταγράφηκαν θεμιτές κινήσεις διόρθωσης, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 66 που έκλεισαν με πτώση. Στον Large Cap, άνω του 3% πιέστηκε η Fourlis, άνω του 2% έχασαν οι Motor Oil, EXAE και Viohalco, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Eurobank, Coca Cola HBC, Jumbo, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.
Θετικά έκλεισαν οι Σαράντης (+4,86%), Aegean Airlines, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και ΟΤΕ. Στο χώρο του Mid Cap, διόρθωσαν τίτλοι όπως AVAX, Κέκροπας, Ολυμπιακή Τεχνική, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο, ενώ άνοδο είχαν οι Intrakat, Quest Συμμετοχών, MIG, Profile, Έλτον και Autohellas.