Χρηματιστήριο: Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο: Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!

Αν η αρχή είναι το ήμισυ το παντός μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε στις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς είναι μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει στο υπόλοιπο της χρονιάς. Το 2022 τελείωσε θετικά μεν από πλευράς απόδοσης για την ελληνική αγορά επισκιάζοντας για τους έχοντες απόσταση από την αγορά τις αδυναμίες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ήδη η χρονιά ξεκινάει με «τρία γκολ από τα αποδυτήρια» αφού η έξοδος των εταιρειών από το ταμπλό συνεχίζεται. Για το Πλαίσιο η διαδικασία είναι πια τυπική και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ. Τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες βάσει δημοσιευμάτων οδεύουν επίσης προς την έξοδο, ενώ στο πολύ κοντινό μέλλον δεν διαφαίνεται κάποια άμεση ανανέωση του ταμπλό. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει και οι ελληνικές εισηγμένες στο οικοσύστημα των Χρηματιστηρίων κινδυνεύουν να μπουν στα είδη των μετοχών προς εξαφάνιση. 

Αν και η χρονιά ξεκίνησε με αισιοδοξία δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικές αλλαγές ως το τέλος του α’ εξαμήνου. Λογικά οι σύμβουλοι και οι αρχές θα έχουν θέσει σαν προαπαιτούμενο την απεικόνιση των οικονομικών πεπραγμένων του 2022 στο prospectus των δημόσιων προσφορών πριν δώσουν το τελικό «οκ».

Επομένως, μέχρι τις αρχές Μαρτίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε μια νέα εταιρεία στο ταμπλό. Η προεκλογική περίοδος θα βάλει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας στο εγχείρημα αναστέλλοντας τις διαδικασίες μέχρις ότου προκύψει κυβέρνηση με μακροχρόνια προοπτική. Ειδικά σε εγχειρήματα σημαντικού ειδικού βάρους όπως η άντληση κεφαλαίων για την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος, οι ξένοι επενδυτές θα έθεταν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους την εξάλειψη πολιτικών εκκρεμοτήτων αυτής της διάστασης.

Το ίδιο ισχύει και για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει για την αποεπένδυση του ΤΧΣ σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς όπου το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής συνιστά και έλεγχο των τραπεζών.

Σε αυτό το αδρανές διάστημα το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να επανασυστηθεί στην ελληνική κοινωνία, να εξηγήσει γιατί υπάρχει και πώς μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. Αν οι λόγοι της αποχώρησης των εταιρειών συνδέονται με την αδυναμία κεφαλαιοποίησης των προοπτικών τους εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνεται μια ένσταση βάθους της αγοράς. Η συμμετοχή των επενδυτών είναι ένα βασικό ζητούμενο τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Και σίγουρα οι αναμνήσεις της τελευταίας δεκαετίας από την Ελληνική Αγορά δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, ρωτήστε όμως και όσους ανακάλυψαν τα κρυπτονομίσματα στη διάρκεια της πανδημίας. Η διαφορά είναι ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να βγάλει αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

Ακόμα και η περυσινή χρόνια χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη «αν συγκριθεί με το πολυετές ράλι των ξένων αγορών». Λες και οι παρελθοντικές αποδόσεις καθορίζουν τις μελλοντικές ή δεν υπήρξαν επιμέρους υπεραποδόσεις στο ΧΑ.

Σε ό,τι αφορά το πλήθος προσέλκυσης εταιρειών υπάρχει τεράστιο δυνητικό πεδίο ενδιαφέροντος. Επενδυτικά σχέδια υπάρχουν, τουλάχιστον 70 - 80 δισ. ευρώ είναι τα κεφάλαια τα οποία συνδέονται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο με το Ταμείο Ανάπτυξης δημιουργώντας ένα σοβαρό πλαίσιο αναζήτησης κεφαλαίων για το κομμάτι που αφορά την ίδια συμμετοχή, αρκεί η διαδικασία να συνδεθεί με την αγορά. Την ίδια στιγμή το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες υβριδικού δανεισμού.

Η έγκριση και η βιωσιμότητα αυτών των σχεδίων περνάει μέσα από τον έλεγχο των τραπεζών εξασφαλίζοντας σε κάποιο σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των εκτιμήσεων των επιχειρηματικών πλάνων, επομένως γιατί η ίδια συμμετοχή να μην περιλαμβάνει την έκδοση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό εξυπηρετώντας και την είσοδο νέων εταιριών στο ταμπλό; Ιδέες υπάρχουν και το πεδίο μπορεί να διευρυνθεί σε κλάδους αιχμής (ενέργεια, τουρισμός, φαρμακοβιομηχανίες κλπ) που είναι αναγνωρίσιμοι και συνδέονται με το προφίλ της χώρας. 

Η επενδυτική βαθμίδα θα είναι μια ένεση αυτοπεποίθησης αλλά αν δεν συνοδευτεί από παράλληλες ενέργειες δημοσιότητας και προώθησης του θεσμού θα μείνει ένας ωραίος τίτλος που θα αφορά λίγους. Και εδώ που φθάσαμε με 120 εισηγμένες εταιρίες και 17.000 ενεργούς κωδικούς το μήνα, ο πήχης της υπέρβασης είναι εξαιρετικά χαμηλός. Επιβάλλεται μαζί με την άνοδο της αγοράς να υπάρξει και ουσιαστική αύξηση του περιεχομένου και των συμμετοχής των επενδυτών. Τουλάχιστον ας δοθεί αυτή η μάχη τώρα που τα δεδομένα δείχνουν πιο ευνοϊκά.