Κάποια από τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνει η στήλη αυτές τις ημέρες είναι αν αποτελούν επενδυτική ευκαιρία οι κινεζικές μετοχές που από τις αρχές της χρονιάς έχουν σημειώσει εκ νέου μεγάλη πτώση, όσο και οι μεγάλοι ρωσικοί όμιλοι όταν αρχίσουν να διαπραγματεύονται ξανά ή όσοι διαπραγματεύονται σε άλλες αγορές πλην της ρωσικής.Αξίζει το ρίσκο να πιάσει κανείς το μαχαίρι που πέφτει;
Η ακραία μεταβλητότητα που παρατηρείται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια ήπια διόρθωση τη Wall Street και σε μια μεγαλύτερη διόρθωση τις ευρωπαϊκές αγορές και την Ιαπωνία, οι οποίες όμως έχουν πάρει ένα σημαντικό μέρος της πίσω.
Αν κοιτάξει κανείς όμως τις αγορές της Κίνας βλέπει σαφέστατα μια πολύ πιο βαθιά διόρθωση χωρίς ιδιαίτερη επανάκαμψη –μάλιστα εχθές οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ υπέστησαν τη χειρότερη μέρα τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση - ενώ το χρηματιστήριο της Ρωσίας δεν τιμωρήθηκε μόνο με ελεύθερη πτώση, αλλά αναγκάστηκε να «κατεβάσει ρολά».
Κάποια από τα πιο συχνά ερωτήματα λοιπόν που λαμβάνει η στήλη αυτές τις ημέρες είναι αν αποτελούν επενδυτική ευκαιρία τόσο οι κινεζικές μετοχές όσο και οι μεγάλοι ρωσικοί όμιλοι.
Η στήλη θα καταθέσει την άποψη της αρχίζοντας από τις ρώσικες μετοχές και κάνοντας μια απλή ερώτηση:
Eίστε σίγουροι ότι θα θέλατε το ρίσκο; Και αν ναι, θα το αντέχατε;
Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία με τον τρόπο που εξελίχθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η οποία σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται στην κυριολεξία από αυτό που αποκαλούμε «εγκλήματα πολέμου», πολύ δύσκολα θα έχουν εφήμερο χαρακτήρα.
Το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μας είναι ότι η Ρωσία θα μπει στο οικονομικό περιθώριο της Δύσης -για να χρησιμοποιήσουμε την τόσο αγαπημένη αντιπαράθεση του Λαβρόφ- για πάρα πολλά χρόνια.
Δείτε τι έχει συμβεί. Η Ρωσία χάρη στη ροή των υψηλότατων εσόδων από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου –και όχι μόνο- είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 630 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας και σχεδόν 174 δισ. δολάρια στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου.
Όλα αυτά «τινάχτηκαν στον αέρα» μέσα σε λίγες μέρες όταν ο χρηματοοικονομικός τομέας στοχοθετήθηκε από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δυνατότητες της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Πάγωσαν τα περουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και απαγόρευσαν κάθε συναλλαγή, ενώ αποκλείστηκε και ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. (σ.σ:Οι κυρώσεις υπόψιν ότι επεκτάθηκαν σταδιακά και στη Λευκορωσία, ενώ συμπεριλήφθησαν και τα κρυπτονομίσματα μέσω των οποίων θα μπορούσαν να παρακαμφθούν οι κυρώσεις).
Ακολούθησαν όμως και άλλες κυρώσεις που στόχευσαν τη ροή των υψηλών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων-χάλυβας σίδηρος κ.α- ενώ το ρούβλι σημείωσε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου.
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην οποία πολλοί δεν δίνουν σημασία ακόμη, είναι ότι η Ρωσία έχασε την πρόσβασή της στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τους ημιαγωγούς για τη στρατιωτική και πετρελαϊκή βιομηχανία της, μετά την απαγόρευση εξαγωγών αυτών των ειδών από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Πιστεύουμε ότι η πρόσβαση της Ρωσίας στην τεχνογνωσία και την καινοτομία της Δύσης θα αποκοπεί για πάρα πολλά χρόνια και όχι μόνο στους παραπάνω τομείς, ειδικά αν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των δυτικών πολυεθνικών από το ρωσικό έδαφος.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιπλέον ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Η ΕΕ μπορεί να μην ακολούθησε- γιατί απλά δεν μπορεί ακόμα- εντούτοις σχεδιάζει επενδύσεις ώστε να περιορίσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος και απαγόρευσε τις νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.
Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 τερμάτισαν τη ρήτρα του «ευνοούμενου κράτους» που είχαν χορηγήσει στη Ρωσία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα εισαγόμενα ρωσικά προϊόντα.
Επίσης, απαγορεύτηκε η εξαγωγή αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού, σταμάτησε η συντήρηση ρωσικών αεροσκαφών από την Airbus και την Boeing ενώ το Λονδίνο απαγόρευσε να ασφαλίζονται τα ρωσικά αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή τα λιμάνια πολλών χωρών έκλεισαν για τα πλοία υπό ρωσική σημαία και πολλές μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διέκοψαν τις παραδόσεις τους στη Ρωσία.
Για όσους ποντάρουν ότι η Κίνα θα αντικαταστήσει πλήρως την εμπορική σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη και γενικότερα με τη Δύση, δυστυχώς αν τσεκάρουν το εμπορικό ισοζύγιο και τα νούμερα, θα δουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Όσοι επιμένουν να αναλάβουν το ρίσκο πιστεύοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των κυρώσεων θα αποσυρθούν σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει καταρχήν να περιμένουν να ξαναξεκινήσει η διαπραγμάτευση των etfs –σε usd πάντα-που έχουν έκθεση σε ρώσικες μετοχές. Ένα παράδειγμα είναι το VanEck Russia Etf, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη του στάθμιση στις Veon, Polymetal, Vtb Bank, Evraz και Gazprom.
Κάποιες εταιρείες διαπραγματεύονται βέβαια και σε άλλες αγορές, παρά το γεγονός ότι η ρωσική αγορά είναι κλειστή. Για παράδειγμα, η Polymetal International που είναι αγγλο-ρωσική εταιρεία εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων διαπραγματεύεται στο Λονδίνο και χθες παρά το γεγονός ότι ήδη είχε χάσει από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά το 90% της αξίας της, έκλεισε με πτώση 22%.
Προφανώς, και έχουν εγκλωβιστεί πάρα πολύ επενδυτές μέσα από το πρίσμα «αγοράζω όταν ρέει αίμα στις χρηματιστηριακές αγορές». Το θέμα είναι να μην αποβιώσει ο ασθενής από την αιμορραγία. Προσοχή λοιπόν. Καμιά φορά είναι καλύτερα να αφήσουμε το «μαχαίρι» να πιάσει πάτο και να αγοράσουμε μετά, ακόμα και αν δεν πετύχουμε το απόλυτο χαμηλό, προκειμένου να ρισκάρουμε να μείνουμε με τον «μουτζούρη στο χέρι».
Τι γίνεται με τις κινεζικές μετοχές;
Οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών ψυχαγωγίας και τεχνολογίας της Κίνας συνεχίζουν την υποχώρηση τους. Μεγάλα και αγαπημένα ονόματα των επενδυτών όπως η Alibaba ή η Τencent απογοητεύουν, καθώς η πρώτη σημειώνει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο υποχωρώντας 38% από την αρχή του 2022 και 68% από τον περσινό Μάρτιο, ενώ η δεύτερη σημειώνει απώλειες της τάξης του 34% και 52% αντίστοιχα.
Ήδη από το καλοκαίρι η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις της Κίνας θα είχαν και συνέχεια και θα επεκτείνονταν και σε άλλους τομείς πλην της εκπαίδευσης.(σ.σ:περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Πράγματι, έξι μήνες μετά, η ρυθμιστική πίεση του Πεκίνου έχει μεταφερθεί στον τομέα της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας. Στην Tencent λοιπόν αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο για παραβάσεις των κανονισμών από το δίκτυο WeChat Pay.
Την ίδια στιγμή, η Ant της Alibaba αποκάλυψε ότι έχει εκποιήσει ολόκληρο το μερίδιο της στην εταιρεία χρηματοοικονομικών εκδόσεων «36Kr», προκειμένου να γλιτώσει τις ποινές από τις ρυθμιστικές αρχές.
Οι παρεμβάσεις αυτές και γενικότερα η ρυθμιστική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σηματοδοτούν μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Αυτό αντικατροπτίζεται και στο χρηματιστήριο. Οι μετοχές τεχνολογίας της Κίνας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έχουν χάσει τα δύο τρίτα της αξίας τους από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ ο δείκτης Ηang Seng τις τελευταίες μέρες έχασε το ¼ της αξίας του.
Απογοητευτική είναι και η εικόνα του σύνθετου δείκτη SSE.Οι κινεζικές εταιρείες ψυχαγωγίας που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές έχουν επίσης «καταρρεύσει».
Επιπλέον, η νέα έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 σε συνδυασμό με την πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων της Κίνας έχει οδηγήσει σε lockdown αρκετές πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley της Κίνας, Shenzhen που φιλοξενεί την Tencent. (σ.σ: Eίναι και ένας από τους λόγους που πέφτει το πετρέλαιο καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή μετά τις ΗΠΑ και τα lockdowns αναμένεται να πλήξουν τη ζήτηση).
Ως εκ τούτου η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase υποβάθμισε τις προβλέψεις της για 28 κινεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και Tencent τονίζοντας ότι για τους επόμενους έξι μήνες δεν πρέπει να επενδύει κανείς σε αυτές λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.
Σαν στήλη όμως μας απασχολεί και κάτι άλλο:Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα θα αλλάξει για αρκετά χρόνια τον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη –περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- και θα εντείνει τις τεκτονικές αλλαγές που άρχισαν να διαδραματίζονται επί Τραμπ όχι μόνο στους εμπορικούς δεσμούς, αλλά και στη διαηπειρωτική ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω της παραγωγικής και εμπορικής λειτουργίας των δυτικών πολυεθνικών στις ασιατικές χώρες.
Καθώς τεντώνει το σχοινί μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η καινοτομία και η τεχνογνωσία θα μεταγγίζονται με πολύ μικρότερο ρυθμό από την πρώτη στη δεύτερη, προκειμένου να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και η τεχνολογική υπεροχή της Δύσης στα του «οίκου της».
Ανεξαρτήτως λοιπόν τυχόν ανοδικών αντιδράσεων, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μήπως αυτό μεταφραστεί στην πορεία του χρόνου ως επιβράδυνση για πολλές τεχνολογικές κινεζικές εταιρείες μέχρι να «καλύψουν» την απόσταση από τις ομοειδείς ευρωπαϊκές και αμερικανικές ανταγωνίστριες, χωρίς να εξαιρούμε και τις ιαπωνικές;
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.