Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου κατάφερε το χρηματιστήριο να δημοσιεύσει τα μηνιαία στατιστικά για το μήνα Δεκέμβριο με την ειδική έκδοση του «Axia Numbers». Πρόκειται για μια έκδοση η οποία πριν από ένα χρόνο δημοσιεύονταν την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα στον οποίο αναφέρονταν και είχε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μετά από κάποιους μήνες η έκδοση της μηνιαίας αναφοράς μεταφέρθηκε στο β’ δεκαπενθήμερο και το περιεχόμενο περιορίστηκε ενδεχομένως ως συνέπεια της τηλεργασίας. Εσχάτως η έκδοση βγαίνει στο τέλος του επόμενου μήνα.
Η ΕΧΑΕ ως αποκλειστικός πάροχος πληροφόρησης τέτοιων στοιχείων θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα ώστε τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει να είναι χρήσιμα. Και για να είναι χρήσιμα πρέπει να είναι επίκαιρα. Η γκρίνια για κάτι που φαίνεται μικρής σημασίας δεν έχει να κάνει με την έκδοση καθεαυτή – η οποία θα μπορούσε να έχει πολύ πιο ουσιαστικό και χρήσιμο περιεχόμενο - όσο με την εικόνα φθοράς που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Από αυτή λοιπόν την ανεπίκαιρη και καθυστερημένη αναφορά προκύπτει ότι ο Δεκέμβριος ήταν μήνας εισροών από τους αλλοδαπούς επενδυτές. Συγκεκριμένα οι εισροές από το εξωτερικό έφθασαν τα 41, 6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις μετοχές του FTSE-25. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών δικαιολογείται κυρίως από την προσθήκη της ΔΕΗ στη λίστα των εταιριών του MSCI στο τέλος Νοεμβρίου που όσο να ‘ναι έβγαλε κάποιες μικρότερες εισροές και τον Δεκέμβριο. Στο σύνολο του έτους οι αλλοδαπές επενδυτικές μερίδες είναι καθαροί αγοραστές με 149,2 εκατ. ευρώ ενώ από τους Έλληνες πωλητές οι Ιδιώτες έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις με 268,1 εκατ. ευρώ. Στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού ο Δεκέμβριος ήταν μήνας εκροών με 20,6 εκατ. ευρώ ωστόσο το 2021 ήταν μια χρονιά που μπήκαν 100 εκατ. ευρώ στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού.
Η συμμετοχή των ξένων στις συναλλαγές περιορίστηκε τον Δεκέμβριο σε 53,5% από 58% τον Νοέμβριο (MSCI) επιστρέφοντας στα γνωστά επίπεδα των προηγούμενων μηνών (52,8 Οκτώβριος και 52,5% Σεπτέμβριος). H συμμετοχή των αλλοδαπών μερίδων στο σύνολο της Αγοράς χωρίς το ΤΧΣ διαμορφώθηκε σε 64,7% από 64,4% τον Νοέμβριο παρουσιάζοντας σε όλη την διάρκεια του 2021 μια μικρή ανοδική τάση της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Οι ενεργές μερίδες διατηρήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα πάνω από τις 30 χιλιάδες (31.598) ενώ μέσα στον Δεκέμβριο άνοιξαν 3091 νέες μερίδες.
Οι Ισπανοί ξεχωρίζουν ως πωλητές το Δεκέμβριο με 21,9 εκατ. ευρώ ενώ ισορροπημένες εισροές έχουν Γερμανία (13,9 εκ. ευρώ), Τσεχία (13,3 εκ. ευρώ), Κύπρος 11,9 (εκ. ευρώ) και Γαλλία (11,2 εκ. ευρώ). Στα αξιοσημείωτα η παρουσία επενδυτή με χώρα προέλευσης την Ζάμπια με καθαρές εισροές 300 χιλ. ευρώ.
Τέλος από τα συγκεντρωτικά στοιχεία συναλλαγών του 2021 προκύπτει ότι οι συναλλαγές σε μετοχές για όλη την χρονιά ανήλθαν σε 17,5 δις ευρώ (2020: 15,97 δις ευρώ), τα εταιρικά ομόλογα πραγματοποίησαν συναλλαγές 245 εκατ. ευρώ (190,2 εκατ. ευρώ), τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποίησαν συναλλαγές αξίας 21,1 εκατ. ευρώ ενώ η Εναλλακτική αγορά πραγματοποίησε πράξεις αξίας 73,9 εκατ. ευρώ. παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη αύξηση όλων από 25,97 εκατ. ευρώ το 2020 και 5,13 εκατ. ευρώ το 2019.
Ραντεβού με τα επόμενα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση των κωδικών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου του φετινού Ιανουαρίου στις 28 Φεβρουαρίου. Εκτός και αν γίνει κανένα θαύμα και η ενημέρωση επιστρέψει στους κανονικούς (;) της ρυθμούς.