Αρνητικό γύρισμα στο ΧΑ, εξαιρετικά ευμετάβλητη η ψυχολογία

Αρνητικό γύρισμα στο ΧΑ, εξαιρετικά ευμετάβλητη η ψυχολογία

Η περαιτέρω μείωση της αξίας συναλλαγών καθιστά εξαιρετικά ρηχή τη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε με την εμφάνιση περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεων η εικόνα άλλαξε άρδην, και από τα αρχικά κέρδη έως 1,18%, πλέον ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε πτώση προς τη ζώνη των 630 μονάδων, ενώ πιέσεις δέχονται οι Lamda Development, ΟΛΠ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΧΑΕ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τζίρος μετά από περίπου τέσσερις ώρες συνεδρίασης μόλις που ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής και τον περιορισμό των πρωτοβουλιών από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια. 

Ο Γενικός Δείκτης έξι λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 641,78 μονάδων (+1,18%) όμως δυνάμεις για ανάκτηση της περιοχής των 640 – 650 μονάδων σ’ αυτή τη φάση δε φαίνεται να υπάρχουν, με το δείκτη πλέον στις 631 μονάδες με πτώση 0,38%. 

Ο FTSE 25 αρχικά έφτασε έως τις 1.550 μονάδες (+1,26%) όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 1.525 μονάδες γυρνώντας σε πτώση 0,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αρχικά έφτασε έως το +3,64%, γύρισε και σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 14:10 μ.μ., ενώ πλέον βρίσκεται στο +0,22%. 

Όπως επιβεβαιώνει και η σημερινή εικόνα, η αγορά έχει πολύ ευμετάβλητη ψυχολογία και σ’ αυτή τη φάση, οποιαδήποτε φημολογία ή αρνητική εξέλιξη διαταράσσει πολύ εύκολα την εικόνα. Από τη μία υπάρχει το γεωπολιτικό ρίσκο και οι προκλήσεις της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά η έξαρση του Covid-19 διεθνώς, «πνίγει» εκ των πραγμάτων κάθε προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας στον τουρισμό. 

Σε επίπεδο γεωπολιτικού ρίσκου, υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, όμως σημαντικές διαφοροποιήσεις έως τις 2 Αυγούστου όταν και λήγει η τουρκική Navtex δε φαίνεται να μπορούν να υπάρξουν. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά αντέδρασε με σταθερότητα, διεθνοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα, ενώ οι παρεμβάσεις κορυφαίων διεθνών ηγετών είναι καθοριστικές για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται. 

Στο εξωτερικό, οι αγορές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές, εστιάζοντας στο διπλωματικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου Αμερικής και Κίνας, αλλά και στην εξέλιξη της πανδημίας. Πολλές περιοχές της Ευρώπης φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια δεύτερη ισχυρή επέλαση του ιού, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια για μικρή έστω αύξηση του τουρισμού σε χώρες – ισχυρά brands – όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. 

Η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και το εν γένει ρευστό περιβάλλον ευρύτερα, ακύρωσε το όποιο momentum πήγε να δημιουργηθεί μετά την ιστορική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Βεβαίως, η κούρσα των αγορών το προηγούμενο διάστημα είχε προεξοφλήσει – πάνω κάτω – αυτή την απόφαση, ενώ έμενε να «κλειδώσουν» οι όροι.

Εντός αυτών των συνθηκών, κανένα momentum αντίδρασης ή κίνηση που θα άλλαζε τα δεδομένα της αγοράς και θα την έβγαζε από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. 

Έτσι, όσοι επενδυτές δραστηριοποιούνται, αρέσκονται σε κινήσεις trading ή καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης λίγων συνεδριάσεων, με τη μικρή ρευστότητα να εναλλάσσεται μεταξύ των blue chips της πραγματικής οικονομίας και των τραπεζών. 

Σήμερα, η εικόνα είναι μοιρασμένη τόσο στον FTSE 25, όσο και στο σύνολο της αγοράς. 

Στον Large Cap, ξεχωρίζουν οι πιέσεις στη Lamda Development που υποχωρεί άνω του 4% με φόντο την αποχώρηση της κας Μαριάννας Λάτση από το project του Ελληνικού μετά τις πωλήσεις μετοχών της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες θα συνεχιστούν. Πιέσεις δέχονται επίσης οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ κ.α., ενώ στήριγμα δίνουν τίτλοι όπως Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Πειραιώς. 

Στον Mid Cap ανοδικά κινούνται οι Intracom Holdings, MIG, Attica Bank, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης και AVAX, ενώ υποχωρούν οι ΕΥΑΘ, Cenergy Holdings, Έλτον, Εκτίνος, Ευρωπαϊκή Πίστη και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 47 μετοχές ενισχύονται έναντι 44 που υποχωρούν.