Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.
Με αυτά τα δεδομένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με απώλειες 0,80% στις 390,87 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,79% στις 13.198,46 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,22% στις 6.535,98 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώνεται με απώλειες 1,10% στις 5.547,45 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,80& στις 22.001,91 μονάδες.
Η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ καταβάλλουν τις τελευταίες προσπάθειες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας να φτάνει στις Βρυξέλλες την Κυριακή σε μια προσπάθεια να σώσει τις συνομιλίες που είχαν διακοπεί την Παρασκευή, λόγω εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών δικαιωμάτων και των όρων ίσου ανταγωνισμού.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιν, μίλησαν τηλεφωνικά το Σάββατο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναζωογόνησης των συνομιλιών και ανέθεσαν στις ομάδες τους να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα, παρά τις ελπίδες για κυκλοφορία εμβολίων κατά του κορονοϊού και την αισιοδοξία που επικρατεί για συμφωνία σχετικά με το νέο οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ, τα οποία οδήγησαν σε τριπλό ρεκόρ την Wall Street την Παρασκευή.
Ωστόσο, δεν είναι όλα άσχημα νέα. Κατά 3,2% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η κίνηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (+1,6%).
Επίσης, η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών του Νοεμβρίου από τον Φεβρουάριο του 2018, επισημαίνοντας όχι μόνο τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά και την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης.
Παράλληλα, το πετρέλαιο υποχωρεί με τις ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης λόγω των παρατεταμένων περιορισμών στην κίνηση για το περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Το συμβόλαιο του αργού να υποχωρεί 0,7% στα 45,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent καταγράφει πτώση 0,6% στα 48,98 δολάρια.
Στα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός κερδίζει 0,2% στα 1843,95 $/ουγκιά, ενώ το ευρώ διατηρείτε πάνω από το όριο των 1,21 σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία EUR/USD να διαπραγματεύεται στα 1,2124.
Αλλού, τα συμβόλαια χρυσού αυξήθηκαν 0,2% στα 1.843,95 $ / oz, ενώ το EUR / USD διαπραγματεύθηκε 0,1% υψηλότερα στα 1,2124.