Με μικρή πτώση ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της και εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 372,16 μονάδες, με απώλειες 0,46%, με τους κλάδους του τουρισμού και της ψυχαγωγίας να οδηγούν την πτώση, χάνοντας περισσότερο από 1,9%, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι τομείς των πρώτων υλών και των κατασκευών.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 12.874 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,43%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 5.085 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,46%.
Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 0,67% και να διαμορφώνεται στις 6.250 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε σε θετικό έδαφος, με κέρδη 0,37% στις 20.356 μονάδες.
Τέλος, απώλειες 0,17% κατέγραψε ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία που διαμορφώθηκε στις 7.474 μονάδες.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη την υφιστάμενη πολιτική της, ενώ παράλληλα θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα αλλά και τις πιθανές παρενέργειες των μέτρων καταπολέμησης της κρίσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, μια που, παρά τα σημάδια βελτίωσης, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας.
Τόσο η πραγματικές όσο και οι αναμενόμενες απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις προοπτικές της οικονομίας μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες αλλά και τις επενδύσεις, ανέφερε η Λαγκάρντ.
Η υποτονική ζήτηση ασκεί καθοδική πίεση στον πληθωρισμό, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια της στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει τον πληθωρισμό να προσεγγίζει τον στόχο του «κάτω αλλά πλησίον του 2%».
«Η άφθονη ρευστότητα παραμένει απαραίτητη», δήλωσε η Λαγκάρντ, καθώς η ανάκαμψη είναι «άνιση κατά μήκος χωρών και κλάδων».