Απώλειες στις ευρωαγορές έφερε η στασιμότητα στις εμπορικές συνομιλίες

Απώλειες στις ευρωαγορές έφερε η στασιμότητα στις εμπορικές συνομιλίες

Πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η διαφαινόμενη στασιμότητα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ οδήγησαν τις συνεδριάσεις σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση εν αναμονή των εξελίξεων των επόμενων ημερών.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,36% στις 404,41 μονάδες.

Απώλειες 0,38% κατέγραψε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, κλείνοντας στις 13.180,23 μονάδες , ενώ παρόμοια εικόνα παρουσίασε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 με πτώση 0,10% στις 5.901,08 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.292,76 μονάδες με απώλειες 0,80%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,41%, κλείνοντας στις 23.481,35 μονάδες.

Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.173,30 μονάδες με απώλειες 0, 23%.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, ΗΠΑ και Κίνα παρουσιάζονται σε διαμάχη για τους δασμούς. Ειδικότερα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι σύμφωνα με πηγές, οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμα το αν θα αποσύρουν τους ισχύοντες δασμούς ή στα πλαίσια της πρώτης φάσης της συμφωνίας θα ακυρώσουν μόνο εκείνους που επρόκειτο να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της, η Κίνα φέρεται να μην συμφωνεί σε ακριβές ποσό αγοράς αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, θετικά αποτιμήθηκε η δημοσίευση των μακροοικονομικών στοιχείων της γερμανικής οικονομίας η οποία απέφυγε οριακά την ύφεση στο γ' τρίμηνο του έτους καταγράφοντας μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% που είχε στο β' τρίμηνο.

Οι επενδυτές ωστόσο δεν πανηγυρίζουν αφενός γιατί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια επικίνδυνης στασιμότητας και αφετέρου διότι το Βερολίνο δεν βλέπει λόγο να προχωρήσει σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.