Απώλειες έως 26% στις τράπεζες τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο

Απώλειες έως 26% στις τράπεζες τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά έκλεισε και η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου και του πρώτου 7μήνου του 2020 στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει πλήρη αδυναμία αντίδρασης, ενώ ο μήνας Ιούλιος έφυγε με απώλειες 3,33% για το Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό να υποχωρεί σε ποσοστό 16,82% με κάποιες μετοχές του κλάδου να υποχωρούν έως και 26,31%, πιστοποιώντας ότι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617,61 μονάδες με οριακή πτώση 0,20%, έχοντας υψηλό ημέρας το πρώτο δίωρο στις 624,17 μονάδες (+0,86%) και χαμηλό στις 612,31 μονάδες (-1,06%) στις 15:42 μ.μ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.485,68 μονάδες με πτώση 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 302,86 μονάδες με πτώση 1,11%, έχοντας φτάσει να υποχωρεί έως 2,56%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 2,63%, ο FTSE 25 έχασε 2,96% ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 8,74%. Σε επίπεδο 7μήνου, ο Γενικός Δείκτης πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 32,62%, ο FTSE 25 είναι στο -35,35%, ενώ μεγάλο βαρίδι της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που υποχωρεί το 2020 σε ποσοστό 65,78%!

Η αξία συναλλαγών σήμερα ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 48,1 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 13 εκατ. ευρώ, ενώ στην κορυφή των συναλλαγών ήταν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με 8,4 εκατ. και 5 εκατ. αντίστοιχα.

Κεντρικό δομικό πρόβλημα του Χ.Α. αυτή την περίοδο είναι η μειωμένη αξία συναλλαγών, ενώ ρόλο σε αυτό ασφαλώς έπαιξε το γεγονός ότι η αγορά μπόρεσε και υποστήριξε δύο μεγάλα ομόλογα συνολικής αξίας 820 εκατ. ευρώ το πρώτο 20ήμερο του μήνα. Αυτή την εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 44,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 33,5 εκατ. έναντι της αμέσως προηγούμενης που ο μέσος τζίρος ήταν στα 66,7 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έχει καταστεί πολύ ρηχή, ενώ τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται αρκούνται μόνο στο trading και στις καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεις, κάτι που οδηγεί σε απότομα αδειάσματα και σε εύκολη αλλαγή κλίματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες από τις πτωτικές συνεδριάσεις του τελευταίου 15ημέρου, η αγορά ξεκινούσε ανοδικά, όμως δεν μπορούσε να υποστηρίξει την αντίδραση με αποτέλεσμα το «κρέμασμα» χαμηλότερα.

Το momentum από την πρόσφατη ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης «κάηκε» πολύ γρήγορα, καθώς η εμφάνιση του γεωπολιτικού ρίσκου με τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και η έξαρση του Covid-19 τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, δεν αφήνει περιθώρια αύξησης του επενδυτικού ρίσκου.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν Πέμπτη και Παρασκευή για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη όπως Αμερική και Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη, δείχνουν ότι η ρωγμή από την πανδημία και τα lockdown είναι ιστορικά μεγάλη και δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη κρίση σε καιρό ειρήνης, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Η επέλαση του κορονοϊού διεθνώς, αλλάζει νόρμες και σταθερές δεκαετιών για πληθώρα κλάδων – οδηγών του συστήματος, ενώ το χτύπημα στον παγκόσμιο τουρισμό είναι ιστορικών διαστάσεων, με τα συνεπακόλουθα να αναμένονται τους επόμενους πολλούς μήνες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σύσσωμες οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά την Πέμπτη, συνεχίζοντας την αρνητική πορεία και την Παρασκευή, συμπαρασύροντας και τις μικρότερες περιφερειακές αγορές όπως είναι το Χ.Α. Πάντως, είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. μπόρεσε και απομακρύνθηκε από το χαμηλό ημέρας, έστω και αν η αντίδραση δεν είχε ποιοτικά στοιχεία και ένταση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαο Καυκά, «πλέον η αγορά βρίσκεται σε χαμηλά δύο μηνών και δεν απέχει πολύ από τα κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων που εντοπίζονται στην περιοχή των 600-580 μονάδων». Ο ίδιος σημειώνει ότι περαιτέρω αδυναμία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς «θα μας βρει από την πλευρά των αγοραστών, αξιολογώντας πάντα τις συνθήκες που διαμορφώνονται».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως οι κοντινές στηρίξεις για το Γ.Δ. είναι στις 612 και κατόπιν στις 600 μονάδες, ενώ η πρώτη αντίσταση είναι στις 626 και η κύρια στις 639 μονάδες. Κατά τα λοιπά, σήμερα στο ταμπλό του Large Cap, πτώση άνω του 3% είχαν οι ΕΛΠΕ και Aegean Airlines, ενώ άνω του 2% έχασαν οι ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, νέα ιστορικά υψηλά πέτυχε η Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στα 11,04 ευρώ με άνοδο 2,60% ξεπερνώντας και την τιμή εισαγωγής (11 ευρώ) έχοντας κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές όλα αυτά τα χρόνια. Στήριγμα επίσης έδωσαν οι Viohalco, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC και Fourlis.

Στον Mid Cap, η εικόνα ήταν μοιρασμένη, καθώς πιέστηκαν οι Ικτίνος, Intrakat, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο και MIG, ενώ ενισχύθηκαν οι Πλαστικά Θράκης, ΟΛΘ, Autohellas, Attica Bank, Ολυμπιακή Τεχνική και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε επίσης μοιρασμένο κλίμα, με 48 μετοχές σε άνοδο και 47 σε πτώση.