Ημέρα σημαντικής διόρθωσης είναι για τις ευρωπαϊκές αγορές η σημερινή κάτι που συμπαρασύρει και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επηρεάζεται και από τις αποκοπές μερισμάτων σε κυρίαρχα blue chips όπως Motor Oil και Μυτιληναίος, οδηγώντας το Γενικό Δείκτης προς τις 665 μονάδες με πτώση άνω του 1%.
Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 667 μονάδες με πτώση 1,26%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.613 μονάδες με διόρθωση 1,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 390 μονάδες με πτώση 1,81%.
Στις μεγαλύτερες πιέσεις στον FTSE 25 δέχονται οι Motor Oil και Μυτιληναίος που χάνουν 4,30% και 3,37% αντίστοιχα, καθώς σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, 0,80 ευρώ και 0,362 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα.
Η αγορά όπως έδειξε και χθες αλλά και άλλες φορές το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης όταν υπερβαίνει τις 680 μονάδες, δείχνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος, ενίσχυση των συναλλαγών αλλά και παύση των εκκρεμοτήτων από μερίσματα κ.λπ.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη με αποτέλεσμα χθες να καταγράφει το υψηλότερο κλείσιμο από τις 11 Μαρτίου. Στο ίδιο μοτίβο, έχουν κινηθεί οι ευρωπαϊκές και αμερικάνικες τράπεζες λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών. Επιπλέον, στις ΗΠΑ σταθερά πρωταγωνιστής παραμένει ο τομέας της τεχνολογίας», σημειώνει ο αναλυτής.
Ο κ. Καυκάς σημειώνει ότι περαιτέρω άνοδος ενδεχομένως να είναι εύθραυστη στην παρούσα φάση, αν και προ ημερών είχε θέσει ως «ταβάνι» για την αγορά βραχυπρόθεσμα τις 720 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. υπολείπεται αρκετά από τα επίπεδα που είχε πριν το σοκ του κορονοϊού, ενώ οι διεθνείς αγορές έχουν μειώσει περισσότερο τη δική τους απόσταση από εκείνα τα επίπεδα. Έτσι, μια κίνηση στις 700 ή 720 μονάδες δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί υπέρβαση, δεδομένου ότι πριν το σοκ του Covid-19 η αγορά διαπραγματεύονταν σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων, έχοντας υψηλό 5ετίας τις 949,20 μονάδες από τις 24 Ιανουαρίου.
Σ’ ό,τι αφορά τον τραπεζικό δείκτη, χθες δεν μπόρεσε να κρατήσει το κομβικό σημείο των 400 μονάδων, παρ’ ότι έφτασε έως τις 404,35 μονάδες (+3,87%), ενώ σήμερα κινείται προς τη ζώνη των 390 μονάδων.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, σημείο «κλειδί» για τον τραπεζικό δείκτη που θα οριοθετήσει αν θα αλλάξει επίπεδο είναι οι 406 μονάδες, ενώ το σημείο στήριξης για να μη χαθούν τα κεκτημένα είναι οι 383 μονάδες.
Θυμίζουμε ότι πριν την κρίση του κορονοϊού ο τραπεζικός δείκτης ήταν στη ζώνη των 900 μονάδων έχοντας υψηλό τελευταίων ετών τις 924 μονάδες από το Νοέμβριο του 2019, ενώ πριν από περίπου 40 ημέρες, στις 15 Μαΐου 2020, ο δείκτης έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων! Έκτοτε ο τραπεζικός δείκτης έχει αντίδραση 48,26%, όμως εξακολουθεί να χάνει σε επίπεδο 1ου εξαμήνου 2020 περίπου 55,11%.
Κατά τα λοιπά, σήμερα στον Large Cap θετικά κινούνται μόνο οι Fourlis, Jumbo και Σαράντης, ενώ απολύτως υποτονική είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap. Στο σύνολο της αγοράς, οι πωλητές είναι κυρίαρχοι, καθώς 57 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 24 που ενισχύονται.