Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ακραία μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας αλλά και το χτίσιμο τιμών σε κλάδους της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από την αύξηση της ζήτησης και την περιορισμένη προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών. Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν νικητές και χαμένοι ανάλογα με το σημείο της παραγωγής στο οποίο βρίσκονται. Οι πρώτες ύλες εν γένει είχαν και συνεχίζουν να έχουν μια εντυπωσιακή χρονιά με τις τιμές πολλών εμπορευμάτων, αγαθών ή τροφίμων να βρίσκονται πλέον σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά.
Τα 3.100 δολάρια που χτύπησε η σποτ τιμή του αλουμινίου είναι ιστορικό ρεκόρ σε όρους ευρώ στις αγορές εμπορευμάτων ξεπερνώντας το ορόσημο των 3.300 δολαρίων του 2008. Αφενός η τιμή της ισοτιμίας είναι πολύ πιο ευνοϊκή για το ευρώ (1,155 χθες έναντι 1,40 το φθινόπωρο του 2008) ενώ τα premium παράδοσης έχουν εκτοξευθεί στα 1.400 δολάρια η μπιλιέτα έναντι 300 δολαρίων στο προηγούμενο ρεκόρ τιμών.
Με μια απλή αναγωγή σε τρέχουσες τιμές δολαρίου και premium παράδοσης προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση σήμερα του αλουμινίου γίνεται στα 3.900 ευρώ ο τόνος έναντι 2.600 ευρώ το 2008, εμφανίζει δηλαδή μια άνοδο 50%.
Η άνοδος της τιμής αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι από αυτούς αφορούν συστημικά χαρακτηριστικά: α) η αυξημένη ζήτηση λόγω της εκτεταμένης χρήσης του τελικού προϊόντος σε μπαταρίες, φωτοβολταϊκά πάνελς, αυτοκίνητα κλπ διατηρεί χαμηλά τα αποθέματα διατηρώντας ψηλά το ενδιαφέρον που προέρχεται από την πραγματική οικονομία β) το αλουμίνιο θεωρείται «αποθήκη ενέργειας» υπό την έννοια ότι για την δημιουργία του απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας οι οποίες πλέον έχουν υψηλό κόστος όπως και η μεταφορά της πρώτης ύλης από την Αφρική, την Ινδονησία ή άλλες χώρες που παράγουν βωξίτη γ) η αύξηση των ενεργειακών τιμών έχει βγάλει εκτός παιχνιδιού πολλούς ευρωπαίους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν προσδιορισμένο ή χαμηλό κόστος παραγωγής δ) οι δασμοί εξαγωγών έχουν κρατήσει βγάλει σημαντικούς όγκους της Rusal εκτός αγοράς ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά χυτήρια στην Κίνα τα οποία έχουν υπερβεί περιβαντολογικά όρια εκπομπών ρύπων.
Για την Mytilineos η συγκυρία οδηγεί πλέον την επόμενη χρονιά σε νέες υψηλές επιδόσεις στον κλάδο του αλουμινίου. Η αρχική πρόβλεψη στο ξεκίνημα της χρονιάς για επίτευξη λειτουργικών κερδών στην περιοχή των 170 εκατ. ευρώ από τον μεταλλουργικό κλάδο θα πρέπει με βάση τις τρέχουσες τιμές του αλουμινίου και της αλουμίνας να αναθεωρηθεί τουλάχιστον στα 230 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η παραγωγική δυναμικότητα σε αλουμίνιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 250 χιλιάδες τόνους το 2022 εκ των οποίων το 25% αφορά δευτερόχυτο αλουμίνιο. Την ίδια στιγμή ο όμιλος έχει να διαθέσει ακόμα 400.000 τόνους άνυδρης αλουμίνας η τιμή της οποίας κινείται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ προσεγγίζοντας τα 450 δολάρια.
Η παραδοσιακή στρατηγική κλειδώματος μελλοντικών τιμών του αλουμινίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ειδικά τώρα που το κόστος παραγωγής βρίσκεται σε επίπεδα που επιτρέπουν με αρκετή ευκρίνεια την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας.
Με αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση της διοίκησης για διπλασιασμό της κερδοφορίας του 2020 (128 εκατ. ευρώ), το 2022 φαίνεται ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος. Περισσότερη επίσημη ενημέρωση στις ανακοινώσεις των βασικών μεγεθών του 9μήνου στις 26 Οκτωβρίου.
Εξέλιξη της τιμής του αλουμινίου από το 1998
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.