Αντιμέτωπες με τη νέα πραγματικότητα είναι πλέον οι αγορές, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις μετά την άρση των lockdowns παγκοσμίως, με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάτι που αντανακλάται σ’ όλες τις αγορές, με το Χ.Α. να ακολουθεί και σήμερα πτωτικά, κλείνοντας στις 588,12 μονάδες με πτώση 0,46%.
Παρά τη σχετικά μικρή πτώση του Γενικού Δείκτη, η εικόνα στο ευρύτερο ταμπλό ήταν ιδιαιτέρως αρνητική, ενώ οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν διπλάσιες όσων ενισχύθηκαν με το συσχετισμό στις 70 – 33 αντίστοιχα. Ο τζίρος ήταν μειωμένος έναντι της χθεσινής ημέρας και διαμορφώθηκε στα 45,1 εκατ. ευρώ.
Ο Μάιος αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος για όλες τις διεθνείς αγορές που μετά τα κέρδη 10-12% του Απριλίου, ήδη έχουν απωλέσει πάνω από το ήμισυ αυτών, επιβεβαιώνοντας ότι ο τρέχον μήνας, είναι παραδοσιακά μήνας ρευστοποιήσεων.
Και το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στο ίδιο μοτίβο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί το μήνα Μάιο σε ποσοστό 6,40%, τον FTSE 25 να χάνει 8%, ενώ μεγάλος ασθενής της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που έχει απώλειες 21,38%, κλείνοντας στις οκτώ από τις εννέα έως τώρα συνεδριάσεις του μήνα με πτώση.
Διεθνώς, το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τις αγορές και τα χρηματιστήρια, κάτι που αντανακλάται σε όλους τους δείκτες, σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη. Οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν πολύ μεγάλες απώλειες το προηγούμενο διήμερο, ενώ και σήμερα κινούνται πτωτικά. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, κάνοντας λόγο για παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, μαρτυρούν ποια είναι η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία.
Μεγάλη ήταν η «βουτιά» επίσης και των ασιατικών δεικτών σήμερα, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές βιώνουν ένα ακόμη ξεπούλημα σήμερα, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο -3,44%, τον DAX της Φρανκφούρτης στο -2,70%, τον CAC 40 -2,61%, τον Stoxx 600 στο -2,76%, ενώ μεγάλη πτώση σημειώνει και ο ευρωπαϊκός νότος.
Οι αγορές, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον, με άλλα δεδομένα, άλλες καταναλωτικές συνήθειες, με τεράστια ανεργία, με ολόκληρους κλάδους σχεδόν ακυρωμένους και με την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού και ταξιδιών, στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.
Στην επιδείνωση του κλίματος στις αγορές συμβάλουν και τα σχόλια της διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η οποία επισήμανε πως τα χειρότερα έρχονται, οι συνθήκες επιδεινώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο και προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες.
Έτσι, δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων, μια υποβάθμιση που δεν αποκλείεται να καταστήσει την τρέχουσα κρίση χειρότερη και από τη "Μεγάλη Ύφεση" της δεκαετίας του 1930! Μέσα σ’ όλα αυτά, η κατά τόπους έξαρση του κορονοϊού, φοβίζει για νέα επιβολή lockdowns, κάτι που ασφαλώς θα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση.
Επόμενο είναι πλέον οι επενδυτές, αργά αλλά σταθερά, να καλούνται να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση όπου νομοτελειακά θα κληθούν να «ζυγίσουν» τρέχουσες αποτιμήσεις, να διαβλέψουν και να προεξοφλήσουν τα μελλούμενα, και παράλληλα να εξασφαλίσουν και την απαραίτητη ρευστότητα.
Εντός αυτών των συνθηκών το Χ.Α. έχει να αντιμετωπίσει και την έξοδο τριών τραπεζικών μετοχών και του Τιτάνα από το δείκτη MSCI Global Standard, εξέλιξη ασφαλώς αναμενόμενη λόγω της μεγάλης πτώσης των τελευταίων μηνών, όμως φέρνει νέους τριγμούς από χαρτοφυλάκια που ρευστοποιούν καθώς κινούνται – καταστατικά – με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell.
Οι αλλαγές θα γίνουν την Παρασκευή 29 Μαΐου όπου αναμένεται να γίνει και το μεγάλο rebalancing με σημαντικές εκροές και αναδιαρθρώσεις θέσεων, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι εκροές στις μετοχές που αποχωρούν από το δείκτη ίσως φτάσουν τα 150 με 170 εκατ. ευρώ. Ήδη πάντως, και οι τρεις αυτές μετοχές υποχωρούν άνω του 22% εντός του Μαΐου, ξεχωρίζοντας με έμφαση σε όλη την αγορά.
Χθες ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 24 Μαρτίου, ενώ σήμερα κύλησε κατά 3,84% χαμηλότερα κλείνοντας στις 268,03 μονάδες, με τη Eurobank στο -5,67%, την Πειραιώς -4,31%, Εθνική -3,74% και Alpha Bank -1,89%. Πρόκειται για νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς το αμέσως προηγούμενο ήταν στις 268,69 μονάδες την 23η Μαρτίου.
Πάντως, κάποιες στηρίξεις ώστε να μην απομακρυνθεί ο Γ.Δ. από τη ζώνη των 590 -600 μονάδων βρήκε σε μετοχές όπως ΑΔΜΗΕ +4%, Lamda Development +2,99%, Motor Oil +2,95%, ΓΕΚ Τέρνα +2,79%, Jumbo +2,73%, Τέρνα Ενεργειακή +1,90%, ΟΤΕ +1,79% και Aegean Airlines +1,11%.
Αρνητική η εικόνα και στον Mid Cap, όπου πτώση άνω του 4% είχαν οι Intrakat και Quest Συμμετοχών, με τις MIG, Profile, Autohellas, Έλτον, Intralot και Intracom Holdings να υποχωρούν επίσης. Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Αγρ. Οίκος Σπύρου, CNL Capital, Κλουκίνας Λάππας, Frigoglass, Ίλυδα, Quality & Reliability, Ευρωπαϊκή Πίστη, Αλουμύλ και Mevaco.