Η προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να συνοδεύτηκε από αρκετό άγχος και διακυμάνσεις, όμως στο τέλος της ημέρας η επενδυτική κοινότητα διατήρησε την ψυχραιμία της και ως εκ τούτου τα εβδομαδιαία κλεισίματα για πολλούς βασικούς δείκτες δεν ήταν άσχημα.
Πρώτη και καλύτερη η Wall κατάφερε να ελέγξει τις πιέσεις προσπερνώντας τους φόβους για την υγεία του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου και κλείνοντας εν τέλει με ήπια κέρδη.
Ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,2%, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,4% και ο Nasdaq 1,7%, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι το ETF των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, KRE, αν και διατηρεί τις απώλειες πέριξ του 30% από τις αρχές του μήνα, εντούτοις την εβδομάδα που μας πέρασε κατάφερε να σταθεροποιηθεί πέριξ των 43,52 ευρώ.
Σχετική ψυχραιμία και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρά το θρίλερ της Deutsche Bank. Για παράδειγμα ο γερμανικός δείκτης Dax έκλεισε την εβδομάδα πάνω από τον μέσο κινητό των 90 ημερών, ενισχυμένος ελαφρώς σε επίπεδο εβδομάδας με άνοδο κατά 1,2%, παρά την πτώση της τάξης του 1,66% την Παρασκευή. Ο Euro Stoxx Banks Index κατάφερε να κλείσει μια πραγματικά θυελλώδη εβδομάδα διευρύνοντας τις απώλειες της τάξης του 17% σε μηνιαία βάση μόλις πέριξ του 1%.
Το τεχνικό ζητούμενο για την εβδομάδα που μας έρχεται είναι αν μη τι άλλο η σταθεροποίηση της αγοράς πάνω από τους μέσους κινητούς όρους των 90 ημερών, ήτοι πάνω από τις 14862 μονάδες για τον Dax και τις 3977 μονάδες για τη μητέρα των αγορών.
H ανοδική δε διάσπαση με όγκους των 15303 μονάδων για τον Dax και των 4015 μονάδων για τον S&P500 –ζώνες μέσων κινητών 50 ημερών– θα αποτελούσε και ένα από τα καλύτερα τεχνικά σενάρια προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανοδική διάσπαση των 15500 και 4040 μονάδων αντίστοιχα.
Βέβαια, το άνωθεν τεχνικό σενάριο θα πρέπει να υποστηριχθεί και από τα ανάλογα νέα, μια συνθήκη για την οποία οι γνώμες των αναλυτών παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις.
Mεγάλο το μέγεθος των αποκλίσεων
Η επενδυτική ψυχολογία την προηγούμενη εβδομάδα πέραν της διαβεβαίωσης από τις ρυθμιστικές αρχές ότι θα περιορίσουν τα φαινόμενα μετάδοσης στον τραπεζικό κλάδο, υποστηρίχθηκε κυρίως από την ελπίδα ότι η Federal Reserve θα σταματήσει σύντομα την επιθετική πολιτική σύσφιξης.
Παρόλο μάλιστα που ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Fed επέμεινε την Τετάρτη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι η «βασική του προτεραιότητα», ακόμα και στα ομόλογα επικράτησαν τα στοιχήματα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αντιστρέψει την πορεία της φέτος, με τα επιτόκια ανταλλαγής που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων πολιτικής, να εμφανίζουν πλέον μειώσεις πέριξ της μία ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.
Ακόμα όμως και αν αγνοήσουμε τις δηλώσεις του Πάουελ και εξετάσουμε τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων, θα ανακαλύψουμε ότι αν και δεν χαρακτηρίζονται από πνεύμα απόλυτης σύμπνοιας, εντούτοις ούτε καν υπανίσσονται μια αντιστροφή νομισματικής πολιτικής.
Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν πιθανότατα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και η πίεση στον τραπεζικό κλάδο πιθανότατα υποχωρεί.
Ο κ. Μπούλαρντ μάλιστα εκτίμησε ότι τα επιτόκια όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουν, αλλά θα χρειαστεί να αυξηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 5,5% και 5,75% φέτος.
Κάτι παραπάνω από διχασμένες παρουσιάζονται και οι απόψεις των αναλυτών όσον αφορά στις προσδοκίες τους για τις επιδόσεις των αγορών.
Βέβαια, η απόκλιση απόψεων είναι κάτι σύνηθες στον επενδυτικό κόσμο. Το μέγεθος όμως των αποκλίσεων που χαρακτηρίζουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών φέτος δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, το χάσμα στην αγορά μετοχών μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου στόχου για το τέλος του έτους για τον S&P 500 είναι 47%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσταση απόψεων αυτήν την εποχή του χρόνου εδώ και δύο δεκαετίες!
Οι αποκλίσεις αυτές εμφανίζονται και στις εκτιμήσεις όσον αφορά το σταθερό εισόδημα.
Οι πιο «προσγειωμένες» άποψεις
Διανύουμε μια χρονιά που δεν ξέρουμε ανοίγοντας το κομπιούτερ τι ειδήσεις θα διαβάσουμε.
Για παράδειγμα την Κυριακή το πρωί διαβάσαμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε μετά από 27 χρόνια να σταθμεύσει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία!
Το να προσπαθεί κανείς μια τέτοια χρονιά να μαντέψει πώς θα τερματίσουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι μάλλον ανώφελο. Η ουσία κρύβεται άλλωστε στο να «χορεύει» κανείς με το τέμπο των αγορών και όχι να προσπαθεί να μαντέψει το επόμενο «τραγούδι».
Η Moody's πρόσφατα τοποθετήθηκε αρκετά συνετά, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις έλαβαν έγκαιρα μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης από τα προβλήματα που εκτίθενται σε μεμονωμένους δανειστές, ωστόσο, σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να παραμένει εύθραυστη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μην είναι σε θέση να περιορίσουν τις μακροχρόνιες και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα.
Εν ολίγοις, να μην μπορέσουν να ελέγχουν την τρέχουσα αναταραχή.
Η Μοοdy’s άλλωστε είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ακόμη και πριν «σκάσει» το πρόβλημα με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, αναμενόταν η εξασθένηση των πιστωτικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, «ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων και χαμηλότερης ανάπτυξης».
Η Citigroup με τη σειρά της με αφορμή ακριβώς τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «neutral» από «overweight»,.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ με τη σειρά της, προλογίζοντας πιθανότατα από το Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας τις νέες προβλέψεις του Ταμείου που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, επανέλαβε την άποψή της ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3% λόγω των ουλών από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νομισματική σύσφιξη.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παραδέχθηκε ότι ακόμη και με καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο του 3,8% και η συνολική προοπτική παραμένει αδύναμη.
Αναγνώρισε όμως και αυτή ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες ανταποκρίθηκαν αποφασιστικά στους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στον απόηχο της κατάρρευσης των τραπεζών. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει σταματήσουμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα του χρέους.
Προειδοποίησε επίσης ότι ο γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να χωρίσει τον κόσμο σε ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ, με αποτέλεσμα «ένα επικίνδυνο διχασμό που θα άφηνε όλους φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς».
Με δύο φράσεις η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα περιέγραψε δύο από τους μεγαλύτερους μαύρους κύκνους του 2023.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.