Της Μαίρης Βενέτη
Πριν δύο ημέρες το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις του Απριλίου για ανάπτυξη 1,3% στο μπλοκ. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τον περυσινό ρυθμό ανάπτυξης του 1,9%.
Χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Οικονομικό Δελτίο προειδοποίησε για παρατεταμένη υποτονικότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της Ευρωζώνης, καθώς διατηρούνται σημαντικοί κίνδυνοι στις προοπτικές της οικονομίας, εν μέσω της περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών διενέξεων, της αυξημένης αβεβαιότητας για το Brexit και της πιθανής βραδύτερης ανάκαμψης σε έναν αριθμό αναδυόμενων οικονομιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να συνεχίσει να αναπτύσσεται το υπόλοιπο του 2019, με μέτριους ρυθμούς, αντλώντας ώθηση και από τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Πάραυτα, οι δύο αυτές εκθέσεις εκπονήθηκαν πριν την είδηση περί συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για σταδιακή κατάργηση των δασμών που έχουν επιβάλει τους τελευταίους μήνες.
Βέβαια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng, διευκρίνισε ότι η κατάργηση των δασμών θα γίνει αναλογικά και σε φάσεις.
Όπως είπε συγκεκριμένα:
«Εάν η Κίνα και οι ΗΠΑ καταλήξουν στην πρώτη φάση της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταργήσουν τους υφιστάμενους επιπλέον δασμούς, στην ίδια αναλογία, ταυτόχρονα, με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας».
Η στήλη από την αρχή της σινο-αμερικανικής διαμάχης είχε τονίσει ότι ο κλάδος της μεταποίησης θα είναι ο πρώτος βαλλόμενος και ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης ο τελικός χαμένος, με μοναδικό δρόμο αναστροφής την κατάργηση σημαντικού- αν όχι εξ'ολοκλήρου- μέρος των δασμών.
Αν λοιπόν πράγματι είμαστε κοντά στην έστω και σταδιακή άρση τους και η φάση 3 των εμπορικών συνομιλιών- που θα αφορά το ακανθώδες ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας- δεν «τινάξει» τις δύο προηγούμενες φάσεις στον αέρα, τότε οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να αναπροσαρμοστούν εκ νέου και μάλιστα προς τα πάνω αυτή τη φορά.
Οι εμπορικές διενέξεις που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια μεταποίηση και στο εμπόριο, καταδικάζοντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε χαμηλές πτήσεις κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση.
Το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έδωσαν «πλάτη» με νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μας έσωσε από τα χειρότερα, καθώς διατήρησαν ζωντανή την τελική εγχώρια ζήτηση σε αρκετές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά δεν γλύτωσαν πολλές εξαγωγικές οικονομίες από το φλερτ με την ύφεση.
Η είδηση για φως στο τούνελ των εμπορικών συνομιλιών έρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς τα στοιχεία από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, αλλά και από την αγορά εργασίας, φανερώνουν ότι η δυσπραγία στον κλάδο της μεταποίησης έχει αρχίσει να διαχέεται σιγά σιγά αλλά σταθερά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Οι πρόσφατες ειδήσεις λοιπόν για ισχυρή πιθανότητα σταδιακής άρσης των δασμών, δημιουργούν την προοπτική ότι σε λίγους μήνες η παραγωγή της μεταποίησης και το παγκόσμιο εμπόριο θα σταθεροποιηθούν.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σταδιακή επαναφορά τον βηματισμό της διεθνούς οικονομίας σ' έναν ορίζοντα δωδεκαμήνου.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μην οξύνει και πάλι τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ειδικά όσον αφορά τα επίμαχα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία λογικά θα περιλαμβάνονται στη φάση 3.
Εν αναμονή λοιπόν και με την ελπίδα να μην αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός».
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.