Μετά τους διθυράμβους περί εκτόξευσης του αμερικανικού ΑΕΠ στα επίπεδα της στρατόσφαιρας, ας κάνουμε μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων, σε αντιπαράθεση με τα στοιχεία και του δεύτερου τριμήνου, προκειμένου να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι.
Στο χρονικό διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 32,9% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει σημειωθεί από το 1947, οπότε άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι καταναλωτικές δαπάνες -υπενθυμίζουμε ότι αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της αμερικανικής οικονομίας- σημείωσαν πτώση 34,6%. Είχε προηγηθεί πτώση 6,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου για τις καταναλωτικές δαπάνες και 5% για το ΑΕΠ.
Μετά εισήλθαμε στο τρίτο τρίμηνο, όπου η οικονομία επανεκκινήθηκε μετά τα lockdowns και μάλιστα με extra υποστήριξη στην κατανάλωση μέσω του πακέτου των 3 τρισεκατομμυρίων που δόθηκε στους Αμερικανούς και το οποίο εκτόξευσε σε ιστορικά επίπεδα τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ηλίου φαεινότερον λοιπόν ότι το τρίτο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ θα σημείωνε ρεκόρ ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, χτες είχαμε τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,4% το τρίτο τρίμηνο έναντι της βουτιάς 9% του β’τριμήνου του 2020.
Ακόμα πιο εντυπωσιακά ήταν τα νούμερα σε ετήσια βάση. Ο ετησιοποιημένος ρυθμός κινήθηκε στο 33,1% και πράγματι αφορά τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης από το 1947, όπως ακριβώς ιστορικός ήταν και ο ρυθμός καθόδου του β' τριμήνου.
Τι δείχνει όμως ετησιοποιημένος ρυθμός ανάπτυξης; Τον ρυθμό που θα καταγραφόταν αν η ανάπτυξη που ανακοινώθηκε σε τριμηνιαία βάση διατηρείτο στα ίδια επίπεδα όλο τον χρόνο. Η επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζουν οι ΗΠΑ, λίγο μάλιστα πριν την έλευση του χειμώνα και της εποχιακής γρίπης, αφήνουν έστω και ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στα επίπεδα του γ' τριμήνου;
Πέραν ότι κάτι τέτοιο είναι νομοτελειακά ανέφικτο, αν δούμε όλα τα νούμερα κατανοούμε ότι η οικονομία έχει στην πραγματικότητα πολύ δρόμο μπροστά της προκειμένου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
Για παράδειγμα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τον Σεπτέμβριο απασχολούνταν 10,7 εκατ. λιγότεροι Αμερικανοί. Οι πιθανότητες η ανεργία να αυξηθεί περαιτέρω κατά την διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος είναι συντριπτικές.
Μέχρι στιγμής η οικονομία παραμένει 3,5% μικρότερη απ’ότι ήταν στο τέλος του 2019 και στα τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα θα έχει μεγαλώσει και άλλο η ψαλίδα.
Όλα αυτά τα γνωρίζει η αγορά, γι’αυτό και μέχρι στιγμής, ενώ το 85% των εταιρειών που έχουν βγάλει αποτελέσματα, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, εντούτοις οι περισσότερες από αυτές έχουν αντιδράσει πτωτικά.
Εν ολίγοις η αγορά ήδη προσπαθεί να αποτιμήσει την ζημιά του δ' τριμήνου και αδιαφορεί για την προσωρινά βελτιωμένη εικόνα του γ' τριμήνου.
Για όλους αυτούς τους λόγους η στήλη δεν συμφωνεί ότι η χτεσινή άνοδος του S&P 500 οφειλόταν στα στοιχεία της ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ.
Η πραγματικότητα είναι η εξής: H μητέρα των αγορών βρέθηκε πέριξ της κομβικής στήριξης των 3295 μονάδων και ως εκ τούτου αντέδρασε, με αφορμή και τις χτεσινές ανακοινώσεις, τις οποίες με μια μικρή απόκλιση, περίμεναν οι αναλυτές.
Παρατηρείστε άλλωστε την ώρα που η αγορά έδωσε το υψηλό της ημέρας. Τις 3341 μονάδες ο S&P τις έγραψε μια ώρα πριν κλείσει.
Περισσότερο δηλαδή πανηγύρισε η αγορά τις δηλώσεις του Δρ. Φαούτσι περί της πιθανότητας οι πρώτες δόσεις του εμβολίου να διατεθούν σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, παρά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού ΑΕΠ που είχαν γίνει αρκετές ώρες νωρίτερα.
Βέβαια η συνέχεια των δηλώσεων προσγείωσε την αγορά στις 3310 μονάδες, με τα futures εν συνεχεία του S&P να δίνουν τιμές κάτω των 3290 μονάδων. Βλέπετε, ο γνωστός λοιμωξιολόγος υποστήριξε για άλλη μια φορά τα αυτονόητα: «Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις των φαρμακευτικών εταιρειών Moderna και Pfizer, οι Αμερικανοί είναι πιθανόν να μάθουν κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο αν έχουμε ή όχι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Aκόμη όμως και με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα χρειαστεί καιρός μέχρι η ζωή να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς».
Σύμφωνα με τον Δρ. Φαούτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων το διάστημα αυτό οριοθετείται μέχρι το τέλος του 2021.
Έχουμε λοιπόν ανηφόρα μπροστά μας, το ίδιο και οι οικονομίες. Αν δε σήμερα ο S&P 500 δεν επανακτήσει τις τιμές άνω των 3295 μονάδων, το επενδυτικό συναίσθημα θα επιβαρυνθεί εκ νέου.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.