Με τις διεθνείς αγορές να δείχνουν από το πρωί τις πτωτικές διαθέσεις, η ελληνική αγορά άνοιξε επίσης πτωτικά χωρίς καμία τύχη να αναρρώσει. Ωστόσο, παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει «γλυκά» στις 867,71 μονάδες με -0,42% προς αποφυγή περαιτέρω κατάρρευσης.
Το άνοιγμα της συνεδρίασης βρήκε άδειο το ταμπλό από αγοραστές, οι οποίοι φαίνεται να είχαν μαζευτεί στα χαμηλά επίπεδα της Παρασκευής. Κι έτσι το επίπεδο των 858 μονάδων διατηρήθηκε ανέπαφο, με την υπόλοιπη ημέρα να χαρακτηρίζεται από επιλεκτικές τοποθετήσεις κυρίως σε Mytilineos, Alpha, Πειραιώς και ETE, που «τράβηξαν» και τον Δείκτη λίγο υψηλότερα, με βοήθεια στο τέλος από εντολές που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του MSCI. Μάλιστα, η τελευταία δοκίμασε να κλείσει και θετική, καθώς λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο κατέγραψε υψηλό +0,42%.
Ένα κλείσιμο που ήρθε με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα 154,6 εκατ. ευρώ (έως τη δημοπρασία βρισκόταν στα 56) και εμφανή τα σημάδια διστακτικότητας, τόσο από ενδεχόμενες υποστηρικτικές αγορές, αφού ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγάλος, όσο και από περαιτέρω ρευστοποιήσεις και εγκατάλειψη θέσεων, αφού ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η κρισιμότητα (ή όχι) του Όμικρον.
Και στη διεθνή σκηνή, η δυναμική δεν οδηγεί σε κάποια σαφή κατεύθυνση, τουλάχιστον στο μέτρο που ο κίνδυνος που αναλαμβάνεται να δικαιολογεί μια συμπερασματολογία. Για του λόγου το αληθές, ενώ οι ΗΠΑ έκλεισαν χθες βράδυ με παιάνες, και έναν πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώνει επίσημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υιοθετήσουν μέτρα lockdown, λίγες ώρες μετά η Ιαπωνία έκλεινε βαθιά κόκκινη και τα ΣΜΕ την ΗΠΑ ακολουθούσαν καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.
Είναι φανερό πλέον ότι κάθε είδηση σχετική με την Όμικρον είναι κρίσιμη, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο εμπλέκονται πολλές συνιστώσες, ώστε και το διάνυσμα να είναι επίσης μεγάλο είτε προς την άνοδο, είτε προς την πτώση. Εξ ου και η ασύμμετρη μεταβλητότητα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα.
Στα καθ' ημάς και με γνώμονα τη νευρικότητα και τον μονοτασικό χαρακτήρα του χρηματιστηρίου μας οι συγκινήσεις ενδέχεται να είναι μεγάλες, διότι στην περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι περί νέου (μετριότερου) κύματος πανδημίας, η έως τώρα προεξοφλητική πτωτική κίνηση θα λάβει άλλη διάσταση.
Τούτο επιβεβαιώνεται τόσο από την από νωρίς απώλεια μεσοπρόθεσμων στηρίξεων του ΓΔ και του ΔΤΡ, όσο και από την ήδη παρατηρηθείσα αδυναμία του χρηματιστηρίου μας να ακολουθήσει τόσον καιρό την επέλαση των λοιπών μεγάλων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Και με έναν πληθωρισμό στην ΕΕ να καταγράφει πλέον νέα υψηλά 30ετίας και βασικά νέα ιστορικά υψηλά υπό την υψηλή εποπτεία της ΕΚΤ, είναι λογικό να αναμένονται διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι παρά τις πιέσεις, η ελληνική αγορά επέδειξε για άλλη μια φορά μια ωριμότητα που εξέλειπε το περασμένο πολύ μεγάλο διάστημα, κάτι που οφείλεται εν μέρει σε γενικής φύσεως παράγοντας όπως η πολιτική σταθερότητα, τα ισχυρά μακροοικονομικά, η εικόνα των θεμελιωδών των εισηγμένων εταιρειών, κ.α.
Αυστηρά μιλώντας, ο Δείκτης κοιτάει πολύ χαμηλότερα επίπεδα προς στις 780 μονάδες μεσοπρόθεσμα, με πρώτη στάση την περιοχή των 830 μονάδων, τουλάχιστον εφόσον παραμείνει αυτό το καθεστώς και δεν επανέλθει πάνω από τις 890-900. Και πάλι, οποιαδήποτε τέτοια απομείωση απλά δίνει ευκαιρίες τοποθέτησης, κυρίως σε μετοχές με καλό προφίλ, και τις οποίες συνεχώς σχολιάζουμε και στη στήλη του live.
Απλά, λόγω του ότι τα πτωτικά κομμάτια μετά από τέτοιες κινήσεις είναι απότομα και εγκλωβίζουν εύκολα τους βιαστικούς, χρειάζεται κάποιου είδους διαχείριση θέσεων.
Τέλος να σημειωθεί και πάλι ότι ο Δείκτης έχει παραμείνει σε ένα εύρος 930-850 μονάδες για περίπου 170 (!) συνεδριάσεις, ούτως ώστε να εικάζεται πως ενδεχόμενη συνέχιση της πτώσης θα αφήσει πικρή γεύση σε όσους επιμείνουν.