Η μερική εξομάλυνση της ανησυχίας για την Ιταλία καθώς η χώρα προχώρησε σε δανεισμό 5,6 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων αποφορτίζοντας λίγο την κατάσταση, επέτρεψε στις αγορές να πάρουν καλές ανάσες την Τετάρτη.
Αν και η αντίδραση σε όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και τις αμερικανικές δεν ήταν ούτε στο ήμισυ των χθεσινών απωλειών, εντούτοις, το γεγονός ότι δεν κλιμακώθηκε αρνητικά η κατάσταση, έδωσε την ευκαιρία για… μίνι ανακωχή στις ρευστοποιήσεις.
Εντός αυτού του σκηνικού το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση αλλά σαφώς κατώτερη του αναμενομένου, κατώτερη των χθεσινών απωλειών, αλλά και έκλεισε χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.
Παράλληλα, δεν κατάφερε να επανακτήσει με πειστικό τρόπο τη ζώνη των 750 μονάδων, παρ' ότι ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε αυτό το όριο. Όπως και να 'χει, είναι μια πρώτη αντίδραση κατά της απαξίωσης και των υπερβολικών πιέσεων των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε πτώση 7,50% και τις τράπεζες σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες.
Πάντως, η αγορά βρίσκονταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, μετά την καταιγιστική πίεση που έχει λάβει χώρα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Ειδικά στις τράπεζες έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση, καθώς ο τραπεζικός δείκτης στις έντεκα (χωρίς τη σημερινή) τελευταίες συνεδριάσεις από τα μέσα Μαΐου είχε κλείσει πτωτικά στις δέκα, με απώλειες περί το 23%!
Σήμερα λοιπόν εξ αρχής το Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικώς στις 749,28 μονάδες με άνοδο 1,52%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 757,35 μονάδες και χαμηλό στις 742,64 μονάδες στο άνοιγμα. Η άνοδος της αγοράς θα ήταν μεγαλύτερη αν η μετοχή – μπαλαντέρ της αγοράς, η Coca Cola HBC δεν πήγαινε… κόντρα κλείνοντας με πτώση 0,60%, ενώ με πτώση 0,83% έκλεισε και ο τίτλος των ΕΛΠΕ.
Ο τζίρος ανήλθε στα 347,93 εκατ, ευρώ, με τα 254 εκατ. ευρώ, ήτοι το 73% των συνολικών συναλλαγών να είναι πακέτα, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ στο ΟΤΕ, καθώς πέρασε το 5% στη Deutsche Telekom, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο με το ΤΑΙΠΕΔ.
Πιο αναλυτικά, πέρασε πακέτο 24.507.520 τεμαχίων που αντιπροσωπεύει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 11,59 ευρώ ανά μετοχή. H συνολική αξία της συναλλαγής έφτασε στα 250,96 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον η Deutsche Telekom ελέγχει το 45% του ομίλου ΟΤΕ.
Η συμφωνία είχε «κλειδώσει» τον περασμένο Μάρτιο, όταν το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε το δικαίωμα πρώτης άρνησης, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ενώ στις 20 Μαρτίου ο γερμανικός όμιλος με επιστολή του επιβεβαίωσε την πρόθεση αγοράς στο σχετικό αίτημα του Ταμείου.
Τότε «κλείδωσε» και η τιμή στα 11,59 ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε από τον μέσο όρο του κλεισίματος της μετοχής κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις εκείνης της περιόδου.
Σήμερα ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,10 ευρώ χωρίς μεταβολή, παρ' ότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει άνω του 2% με υψηλό ημέρας στα 10,49 ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι χθες έχασε άνω του 5% της αξίας του.
Καλή αντίδραση έκαναν οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κάλυψαν την πτώση του προηγούμενου διαστήματος, αλλά ούτε και τη χθεσινή σχεδόν. Η Eurobank ξεχώρισε με άνοδο 6,29%, η Πειραιώς +3,74%, η Alpha Bank +3,89% ενώ η Εθνική έκλεισε με οριακή άνοδο μόλις 0,08%.
Στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 3% οι Motor Oil και Jumbo που χθες είχαν απωλέσει άνω του 5% της αξίας τους, κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Lamda Development, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Τιτάν, Grivalia Properties και ΟΛΠ.
Στο χώρο του Mid Cap εντύπωση έκανε η νέα πτώση της μετοχής της J&P Άβαξ που μετά το χθεσινό -6,74% απώλεσε το 5,56% της αξίας της, συνεχίζοντας την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα του τελευταίου διαστήματος. Πτωτικά επίσης έκλεισαν οι Υγεία, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας και ΚΛΜ.
Αντιθέτως, καλή αντίδραση σε ποσοστό 13,17% έβγαλε η Intralot, στο +6,64% η Attica Bank, +5,26% η Ικτίνος, +5,08% η Intracom Holdings, +4,28% η MIG και +1,65% η Intracom Κατασκευές.
Στην ευρύτερη αγορά καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως ΕλβαλΧαλκόρ +5,62%, καθώς επίσης και οι Frigoglass, Ελγέκα, Κυριακούλης, ΕΚΤΕΡ, Προοδευτική και Forthnet. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Μαθιός Πυρίμαχα, Profile, ΣΙΔΜΑ, Mermeren, Revoil, Αιολική ΑΕΕΧ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Περσεύς και Εβροφάρμα.
Στο σύνολο της αγοράς, 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 45 που υποχώρησαν. Η τελική εικόνα, απλώς επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα και την ανασφάλεια που επικράτησε και σήμερα, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη.