Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στο Ντέλαγουερ, από όπου θα ανακοινώσει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το πακέτο «μαμούθ» οικονομικής βοήθειας της κυβέρνησής του απέναντι στην πανδημία.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,3% και κινείται στις 31.160 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,24% στις 3.819 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύεται κατά 0,64% και βρίσκεται στις 13.213 μονάδες.
Στη βασική είδηση της ημέρας, το CNN μεταδίδει ότι οι σύμβουλοί του Τζ. Μπάιντεν έχουν ήδη ενημερώσει στο Κογκρέσο να αναμένει ένα ποσό που θα φτάνει έως και τα 2 τρισ. δολάρια.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει άμεση καταβολή ενίσχυσης στις αμερικανικές οικογένειες, σημαντική κρατική και τοπική χρηματοδότηση – μεταξύ άλλων και για τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού καθώς και άλλων δαπανών εκτάκτου ανάγκης σε ενίσχυση όσων πλήττονται από την πανδημία.
Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί επίσης για την στήριξη των μειονοτήτων.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Μπράιαν Ντιζ στον οποίο ο νέος πρόεδρος ανέθεσε την ηγεσία του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, τόνισε ότι ο Τζ, Μπάιντεν θα πιέσει το Κογκρέσο για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων τόνωσης της οικονομίας και στη συνέχεια θα στραφεί σε μακροπρόθεσμα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης στους τομείς της υγείας και των υποδομών.
Χαρακτηριστικό του θετικού κλίματος που καλλιεργούν οι προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης, είναι ότι η αγορά δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί από τα αρνητικά στοιχεία για την εργασίας.
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ ανήλθαν σε υψηλό 5μήνου, σε μια νέα ένδειξη ότι οι κλυδωνισμοί στην οικονομία εντείνονται καθώς τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.
Μάλιστα, οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ενώ ανέμεναν ότι θα ανέλθουν σε 789.000 τελικά έφτασαν τις 965.000.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 5,271 εκατομμύρια από 5,072 εκατομμύρια προηγουμένως.