Την προσπάθεια αντίδρασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, προσπάθησε να ακολουθήσει και ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με έκδηλη την επιφυλακτικότητα στον τραπεζικό κλάδο και ενώ στην πορεία και στις 14.26 προέκυψε και τεχνικό πρόβλημα μετάδοσης των στοιχείων από το Χ.Α., διακόπτοντας τις συναλλαγές.
Ακολούθησε ανακοίνωση του Χ.Α. σύμφωνα με την οποία, «λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας των συστημάτων διαπραγμάτευσης, η σημερινή συνεδρίαση διακόπηκε και δεν θα συνεχιστεί. Ο υπολογισμός της τιμής κλεισίματος των Χρηματοπιστωτικών Μέσων που διαπραγματεύονται στις αγορές του Χ.Α. θα γίνει στις 17.20 και οι μετασυναλλακτικές διαδικασίες θα διεξαχθούν κανονικά. Τα αρχεία συναλλαγών θα αναρτηθούν στο site και θα είναι στη διάθεση των μελών, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις εντολές και τις συναλλαγές που εκτελέστηκαν από το Σύστημα Διαπραγμάτευσης».
Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές και σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «στο περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και στον οικονομικό πόλεμο Δύσης - Ρωσίας, προστέθηκαν οι «κραδασμοί» από τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας - ΕΕ, με τον φόβο της ενεργειακής ανεπάρκειας να κυριαρχεί, διαμορφώνοντας ένα «ναρκοπέδιο» για τους ημερήσιους traders. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, το που θα οδηγήσει αυτό το ενεργειακό θρίλερ, ενώ την προσεχή Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να προεξοφλούν σαν πιθανότερο σενάριο, πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, που θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της».
Στις 21/9 θα ακολουθήσει η Fed, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα δώσει και ένα στίγμα των προθέσεών της, για την περίοδο που απομένει ως το τέλος της χρονιάς.
Με τα παραπάνω δεδομένα επόμενο είναι, όλο και περισσότεροι διαχειριστές να επιλέγουν τις αμυντικές κινήσεις και την αυξημένη ρευστότητα, μέχρι την σχετική αποκατάσταση της ορατότητας.
Όσον αφορά το Χ.Α., χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο, αυτό της συντήρησης δυνάμεων, σε αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, έστω και αν η «παράδοση» θέλει θετικές συνεδριάσεις, λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Σύμφωνα με την Beta Sec., «o εν εξελίξει σχηματισμός παραπέμπει σε ότι συνέβη τον φετινό Ιούνιο, όταν η πτώση βρήκε ένα πρώτο επίπεδο υποστήριξης προς τις 815 μονάδες. Το πτωτικό σενάριο είναι, επί του παρόντος, κυρίαρχο. Πλούσιο το ημερολόγιο εταιρικών πράξεων και προγραμματισμένων ανακοινώσεων την εβδομάδα που ξεκίνησε. Εκτός από την συνεδρίαση της ΕΚΤ (8/9) ξεχωρίζει η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Τετάρτη 7/9, 12.00)».
Κατά τα λοιπά: Την Τετάρτη η μετοχή της Μπλε Κέδρος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,0824 ευρώ), την Παρασκευή η μετοχή της Κτήμα Λαζαρίδη θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,03 ευρώ) και η Ideal holdings χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (0,07 ευρώ).
Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν οι δημοσιεύσεις των Fourlis και ΔΕΗ (σήμερα μετά το κλείσιμο) της Quest και της Autohellas (Τετάρτη μετά το κλείσιμο) η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ (Πέμπτη 16.00) και το εξάμηνο των Σαράντη και Ανδρομέδα (Πέμπτη 8/9)”.
«Οι πιέσεις δείχνουν ελεγχόμενες και μπορούν να χαρακτηριστούν ως φυσιολογικές, λόγω εξελίξεων στο ενεργειακό. Στο εσωτερικό, πιθανή είναι μια προσπάθεια συσσώρευσης του ΓΔΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς τα θετικά στοιχεία της Εγχώριας Οικονομίας και κατ΄ επέκταση τα αποτελέσματα των Εισηγμένων διαμορφώνουν λογικές αποτιμήσεις, κοντά σε ιστορικούς μέσους πολλαπλασιαστές EV/EBITDA, που σε διαφορετικό περιβάλλον, ενδεχομένως να αποτελούσαν ένα καλό σημείο για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις», σημειώνει η Leon Depolas Sec.
Εν τω μεταξύ, για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι τιμές - στόχοι και οι συστάσεις διατηρούνται αμετάβλητες. Η σύσταση είναι “buy” για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank με τιμές- στόχους 4,4 ευρώ και 1,5 ευρώ αντίστοιχα. Για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, η σύσταση παραμένει “neutral”, με τιμές - στόχους 1,4 ευρώ και 1,2 ευρώ, αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι το σημερινό τεχνικό πρόβλημα και πολύ περισσότερο η ελλιπής ενημέρωση όσον αφορά την εξέλιξη του προβλήματος, ασφαλώς και δεν δημιούργησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις μεταξύ των ξένων διαχειριστών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Από την άλλη, συνεχίστηκε η αδύναμη εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, οφείλεται σε κάποιες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε μη τραπεζικά blue chips.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής «κουτσουρεμένης» συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 534,94 (+0,82%) και 522,64 μονάδων (-1,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 527,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.
Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μεταξύ 839,87 (+1,27%) και 828,18 μονάδων (-0,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 834,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.
Ο τζίρος στα 27,5 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΛΠΕ (+2,23%), ΜΠΕΛΑ (+2,18%), ΑΡΑΙΓ (+1,33%), ΒΙΟ (+1,21%), ΔΕΗ (+1,11%), ΕΕΕ (+1,70%), ΟΤΕ (+1,24%), ΣΑΡ (+1,16%) και TITC (+1,76%).
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΛΦΑ (-0,23%), ΕΤΕ (-0,33%), ΕΥΡΩΒ (-0,84%), ΠΕΙΡ (-0,74%), ΕΛΧΑ (-0,30%), ΕΥΔΑΠ (-0,14%) και ΜΥΤΙΛ (-0,35%).
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών και 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,57 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,12 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 9,38 ευρώ.
Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Αφοί Κορδέλλου (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,02 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,019 ευρώ ανά μετοχή).