Ράλι αποφόρτισης και μερικής αποκατάστασης καταγράφουν τα περισσότερα commodities, ενώ όλα ανεξαιρέτως τα μέταλλα που διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά, με φόντο τη μεγάλη συμφωνία της Ευρώπης, που φέρνει αισιοδοξία για επανεκκίνηση της βιομηχανίας ευρύτερα.
Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής είναι η ισχυρότερη συμφωνία των τελευταίων ετών για όλη την Ένωση, που δύναται να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς τα κεφάλαια που διατίθεται στις κυβερνήσεις, είναι πρωτοφανή στα χρονικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία χαιρετίζεται από το σύνολο της επενδυτικής βιομηχανίας, με τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρώπης να αναρριχώνται στην προ Covid-19 περίοδο, το ευρώ είναι σε χαμηλά 4μήνου, ενώ ράλι ανακούφισης και μερικής αποκατάστασης καταγράφουν και τα χρηματιστήρια.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η συμφωνία έρχεται σε μια ιστορική συγκυρία, όπου το πλήγμα στον τουρισμό, φέρνει στο προσκήνιο – επιτακτικότερα από ποτέ – την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου, ώστε η χώρα να αποκτήσει και άλλα ισχυρά ερείσματα ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όπως προαναφέρθηκε όλα τα μέταλλα και συνολικά τα περισσότερα commodities κινούνται ανοδικά, «ποντάροντας» στην επανεκκίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ναυπηγείων και όλων των παρελκόμενων υπηρεσιών.
Συνάμα, ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο το οποίο ευνοείται απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις. Το Αργό ενισχύεται κατά 2,52% στα 41,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brend βρίσκεται στα 44,45 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,63%.
Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε νέα πολυετή υψηλά έχοντας φτάσει στα 1.826 δολάρια η ουγγιά με άνοδο 0,48%, ενώ σημαντική άνοδο 3,16% σημειώνει το ασήμι, έχοντας φτάσει στα 20,82 δολάρια η ουγγιά.
Ο χαλκός κερδίζει 0,75%, η πλατίνα +1,43%, το παλλάδιο +0,27%, το Αλουμίνιο +1,05%, ο ψευδάργυρος +0,52%, ο μόλυβδος +0,87%, το νικέλιο +1,18% και ο κασσίτερος +0,66%.